gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca, tak aby obie części były z jednej strony połączone(...)wyciągamy). 9) Ciasto posmarować białkiem i posypać przygotowaną kruszonką. 10) Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.megładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca, tak aby obie części były z jednej strony połączone(...)wyciągamy). 9) Ciasto posmarować białkiem i posypać przygotowaną kruszonką. 10) Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meRolada mięsno-serowa to przepis nie tylko dla fanów serowych smaków, ale także prostego gotowania z łatwo dostępnych składników. Mięso mielone i żółty ser dostaniemy praktycznie wszędzie. Sprawdzi się jako danie główne, ale zdecydowanie lepiej sprawuje się jako przystawka – jest idealna na wszelkie przyjęcia, parapetówki czy Sylwestra. Duża ilość żółtego sera sprawia, że roladka jest bardzo sycąca – wystarczą(...)odgrzewać) z sosem tatarskim. Składnikami możemy się bawić – można np. dodać inne zioła, a marchewkę zamienić na kilka pieczarek. Rolada mięsno-serowa: 8 dużych jajek 6 łyżek dobrej jakości majonezu 300 g startego cheddara (lub innego żółtego sera) 500 g mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka) 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate
Poezja smakufety oraz słodkiej czerwonej cebuli. Do tego prosty makaron z czosnkiem, pomidorami oraz parmezanem i pyszny obiad gotowy :) SKŁADNIKI (4 porcje) rolada 2 duże pojedyńcze piersi z kurczaka świeżozmielony pieprz sól morska pieprz cayenne nadzienie 1/2 kostki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 10 suszonych pomidorów 1 duża czerwona cebula makaron orzo 2 szklanki makaronu orzo (w kształcie ryżu(...)kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aby wydobyć z niej słodycz. Pomidory i czerwoną cebulę łączymy z serem feta i całość rozgniatamy widelcem. Gotową pastę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty
DefinicjaSmakuDrobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
Szalona Kuchnia EwelinyDrobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Wystudzone ciasto serowe posypać żółtym serem, ułożyć plastry fileta i posmarować zieloną masą. Całość zwinąć w formę rolady i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
Szalona Kuchnia Ewelinybazie mąki. Taka warzywna pizza sprawdzi się zarówno u osób na dietach LCHF, jak i tych unikających glutenu. Spód do ciasta stanowi nieco zmodyfikowana rolada z cukinii . Makro samej cukinii podbijamy odpowiednimi dodatkami (ser, boczek, chorizo, szynka parmeńska, kurczak itd.) by uzyskać takie na jakim nam zależy. Składniki – pizza z cukinii: 1000 g wydrążonej cukinii 3 jajka 200 g sera
Ola la LCHFszklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak ugotowane mięso np. królik 1 jajko 2 łyżki śmietany Pieprz Ser żółty do posypania naleśników oliwa Wykonanie naleśników: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto odstawić na około 30 minut. Jeszcze(...)całość wymieszać. Wykonanie nadziewanych naleśników: Naleśniki rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na środek naleśnika nałożyć równomiernie farsz. Zawinąć przeciwległe boki naleśnika i zwinąć go jak roladę. Naleśniki ułożyć w nasmarowanej oliwą formie i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez około 30 minut
Mama Gotujepomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie. Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę przygotujemy w kilkanaście minut. Polecam! Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem Składniki: Na masę serową: 300g sera żółtego, drobno startego 4 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Na nadzienie: 2 piersi z kurczaka 400g mrożonego lub świeżego szpinaku(...)zdejmujemy z palnika. Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę wylewamy na dużą blaszkę 25x35cm wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach
Smak mojej kuchnimięciutkie. Doskonała propozycja na co dzień i od święta. Przepis od aniado Rolada z indyka ze szpinakiem 1 pierś z indyka (ok 1,2 kg) 8-10 długich i dużych plastrów szynki parmeńskiej 250 g świeżego szpinaku 10-12 plastrów suszonych pomidorów 0,5 szkl pokruszonego sera feta 2-3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Filet z indyka(...)szpinaku. Smażyć, aż liście zwiędną a woda odparuje. Płat mięsa rozłożyć na arkuszu folii, na połowie ułożyć warstwę szpinaku, a na niej pokruszony ser feta oraz pasek z suszonych pomidorów. Zwinąć całość dość ciasno w roladę, tak aby szpinak, feta i pomidory były w samym środku. Z plastrów szynki ułożyć duży prostokąt, mniej więcej takiego rozmiaru jak płat mięsa przed
Pieguskowa Kuchniadodatek do obiadu. Smaczny i syty. Kuleczki podawać ze swoim ulubionym sosem. Więcej przepisów na dania ziemniaczane znajdziecie w zakładce PRZEKĄSKI Szczególnie polecam roladę ziemniaczaną w waflu Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 100 g sera gruyere szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Panierka 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka startego parmezanu Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez
O kuchni z uczuciemjajkoNajpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem
Bon Appetit MałgorzatyPyszna i efektowna rolada z jego udziałem i dodatkiem wędzonego łososia zawojowała nasze kubki smakowe i stała się częstym bywalcem stołu. Teraz dołączyła do niej jej "pomidorowa siostra";)Rolada pomidorowa Składniki:3 jajka1/2 szklanki gorącej wody1 łyżeczka słodkiej papryki w proszkumała puszka koncentratu pomidorowego50g startego, żółtego sera1 łyżka oliwy z oliwek,1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 gram(...)pieczemy ok.10 minut w temp. 200 stopni nie dopuszczając do zarumienia się ciasta. Wykładamy i studzimy. Smarujemy serem całą powierzchnię ciasta. Wzdłuż dłuższego boku układamy w jednym rzędzie suszone pomidory, delikatnie zawijamy roladę. Owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPomysł na roladę mam od siostry, która bardzo często ją przyrządza. Zawsze szybko znika ze stołu. Polecam gorąco! Może ktoś zechce przyrządzić ja na zbliżające się Święta. Składniki: 25-30 dag sera żółtego (np.gouda) 4 łyżki majonezu 4-5 jajek Farsz: 300 g mrożonego szpinaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku 3/4 kostki białego sera (moja kostka miała(...)st.C przez 20-25 minut. 2. W międzyczasie zrobić farsz, szpinak odparować na patelni, dodać czosnek i posiekaną cebulę oraz wkruszyć biały ser. Doprawić do smaku. 3. Na gorący serowy spód wyłożyć farsz, zwinąć jak roladę (uwaga, aby się nie poparzyć!). Położyć ponownie na blachę złączeniem do dołu. Piec jeszcze 30 minut. 4. Roladę całkowicie ostudzić, przed podaniem pokroić
Kuchnia domowa Aniprzystawkę został wybrany schab Naturrino z sosem tatarskim z tuńczykiem. Tradycyjna biała kiełbasa została podana w nieco bardziej nowoczesny sposób: duszona z cebulą, białym serem i zapieczona z cieście francuskim. Daniem głównym była rolada wołowa duszona w sosie, podana z pieczonymi warzywami oraz necówka, którą przygotowywałam razem z Angeliką i Marleną . Necówka, czyli polędwiczka wieprzowa owinięta aromatycznym farszem mięsnym
Obiad gotowyodstawiam na 30 minut. W tym czasie kroję por i przesmażam na maśle klarowanym. Odstawiam do przestudzenia. Na każdym kawałku schabu układam por, łyżkę sera żółtego i na to parówkę. Zwijam ciasno w roladę i zawiązuję nitką. Roladki przesmażam na maśle z każdej strony, podlewam wodą od czasu do czasu. Roladki duszę na wolnym ogniu aż będą miękkie około
wesoła kuchniawyrośnięte), krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos wykładamy równą warstwą wszystkie dodatki, czyli sery, salami, szynkę i inne. Blat ciasta zwijamy w roladę i następnie kroimy w 12 plasterków, każdy o grubości ok 2-3 cm i układamy je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia Łukaszaciasto do kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada makowa Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera
Słodkie okruszkikurczaka myjemy, osuszmy, każdą pojedynczą pierś przekrawamy na pół i rozbijamy uważając by nie podziurawić mięsa, solimy i pieprzymy. Na rozbite mięso kładziemy plaster sera żółtego na to szpinak i dokładnie zwijamy w roladę. Na rozgrzanym oleju smażymy roladki z każdej strony na rumiany kolor
magiczna kuchnia KasiWspaniała, soczysta rolada z pierśi z kurczaka, nadziana aromatycznym szpinakiem z mnóstwem czosnku i sera feta. Jest doskonała zarówno jako danie głowne, jak i wędlina do kanapek. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (2 roladki) 1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku(...)stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Gotową masę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, na masie układamy plasterki szynki i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki
DefinicjaSmakurękaw do pieczeniaPiersi delikatnie rozbijamy (by nie uszkodzić włókien , następnie doprawiamy go z obu stron solą i pieprzem, układamy pasek sera oraz kilka gałązek natki pietruszki i zwijamy w roladę. Następnie owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, bardzo szczelnie jak cukierek. Gotujemy około 10 minut we wrzątku. Kurczaka podałam z ziemniakami oraz
Bon Appetit Małgorzaty