drobiu i natką pietruszki. Układamy je na folii aluminiowej, tak by jedna pierś zachodziła na drugą. Na środku układamy kawałki sera korycińskiego (ja użyłam z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem) i kawałki suszonego pomidora. Zawijamy mięso w roladę i owijamy ciasno folią aluminiową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut
Aga w kuchniSzachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka Szarlotka z Masą Budyniową Przepyszne Ciasto Kokosowo - Ananasowe Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji Nutella Cake
Słodka Stronalodówce miałam kawałek rolady koziego serka, a w ogrodzie wiechcie estragonu prezentowały się całkiem nieźle, więc postanowiłam dołączyć do wypiekania. Tak więc nie całkiem zastosowałam się do przepisu z książki "Domowe wypieki" (wydawnictwo Oleksiejuk) Podaję oryginalny przepis a w nawiasie moje odstępstwa. Akcję " Wypiekanie na śniadanie" znajdziecie na Facebooku. Chlebek z kozim serem i estragonem. 500g
Gotuj Sam!schabu z zielonymi dodatkami-zielonym nadzieniem i zieloną przyprawą. Roladę upiekłam z przeznaczeniem na kanapki ale można także podać ją na ciepło jako danie obiadowe np. z sosikiem i kluseczkami. składniki: 1,3 kg schabu 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego czubryca zielona pieprz gałka muszkatołowa 100 g sera feta 2-3 łyżki oleju(...)szklanki wody lub bulionu Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię. Odparować wodę. Dodać poruszony ser i dokładnie wymierzać, doprawić do smaku pieprzem i gałką. Odstawić do wystudzenia. Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojone mięso dokładnie natrzeć czubrycą. Następnie rozłożyć wystudzony szpinak. Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Na wierzchu roladę również natrzeć czubrycą. Odstawić
Monia miesza i gotujemnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka 1/4 szklanki majonezu 300g pieczarek 200g żółtego sera (startego(...)majonez, ser i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych (z solą i pieprzem) pieczarek oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem lub kawałkami pomidora - czy bekonu. Ciasto zwinąć w roladę i obwinąć
Di gotujerolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka 1/4 szklanki majonezu 300g pieczarek 200g żółtego sera(...)majonez, ser i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych (z solą i pieprzem) pieczarek oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem lub kawałkami pomidora - czy bekonu. Ciasto zwinąć w roladę i obwinąć
Di gotujeSzybki piernik borówkowy Pyszny daktylowiec (ciasto). Sernik z dodatkiem kaszy manny Szybkie pomarańczowe ciasto Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Śmietankowy sernik z gruszką Aromatyczny murzynek
Słodkie okruszkiPosolić i popieprzyć do smaku. Gdy pieczarki z cebulą będą już ostudzone, dodać drobno pokrojoną paprykę konserwową oraz ser żółty. Wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na pół. Rozwałkować na prostokąt. Położyć część farszu. Zawinąć jak roladę. Kroić niezbyt szerokie, ale też nie za wąskie paski. Układać bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
W kuchni u Monikipokrojoną w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym serem. Pieczemy ok 20 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamiski, dodajemy żółtka i mieszamy, następnie dosypujemy cukier i skórkę z cytryny, odstawiamy. Rozwałkowane ciasto smarujemy po środku serem i rolujemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.Kruszonka:50 g masła1o0 g maki60 g cukruRobimy kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy
Słodkie PrzyjemnościRozpoczynam sezon kurkowy . Tarta jest smaczna i ciepła i zimna. Ciasto serowe polecam, bo naprawdę smaczne. Przepis na ciasto znalazłam w książce
Stare Garyczasie przygotować masę do środka rolady. MASA JAGODOWA: Masę jagodową wykonałam możliwie jak najprostszą, pierwsze skrzypce chciałam aby pełniły jagody. Masa jest delikatna, bardzo jagodowa, lekko kwaskowata, idealnie przełamuje słodki smak bezy. SKŁADNIKI: - 1 szklanka jagód leśnych mrożonych - 2 łyżki płaskie cukru - 1/2 laski wanilii - 1,5 szklanki sera białego z wiadereczka (możesz też użyć śmietany(...)cukrem. Zdejmij z ognia do ciepłej masy dodaj żelatynę i wymieszaj. Dodaj do sera i zmiksuj blenderem na bardzo gładką masę. Wstaw do lodówki, i sprawdzaj co kilka minut jak masa tężeje, gdy masa będzie już gęsta i konsystencją przypominać pomału galaretkę, zacznij nadziewać roladę kokosową. W tym celu delikatnie i częściowo rozwiń roladę, zacznij wypełniać ją od samego środka
SMYKWKUCHNIBardzo smaczna rolada. Smakuje na ciepło i na zimno. Tym razem z pieczarkami, ale pyszna jest również ze szpinakiem. Składniki: 4 jajka 4 łyżki majonezu 350 g sera żółtego 2 pojedyncze piersi z kurczaka (jeśli małe to 3) 500 g. pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Jajka wbić do miski, roztrzepać. Dodać majonez, wymieszać żeby połączył się z jajkami(...)koniec dodać ser utarty na dużych oczkach. Wszystko ponownie wymieszać. Wylać na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut. Wystudzić i zdjąć papier. Piersi dość mocno rozbić.Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinkę. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem
Agusiowe smakołykikuchni - pokrzywę! Proste składniki, różnorodne smaki i sentymentalna pokrzywa w roli głównej, to sekret tej sałatki! Składniki: ser pleśniowy melon maliny + borówki młoda pokrzywa pestki dyni twaróg + jogurt grecki świeże zioła sól + pieprz Jedyną pracą jaka towarzyszy tej sałatce, jest twarożkowa rolada. Robi się ją klasycznie, jak inne tego typu. Zioła z pieprzem ucieramy w moździerzu na wilgotną pastę(...)osuszamy, układając na niej pozostałe składniki - możecie również lekko uderzyć pęczkiem o blat, aby pozbawić ją ewentualnych igiełek :) Bawcie się formą! Podajcie tą sałatkę tak jak lubicie! Dużo sera? Proszę bardzo! Dużo owoców? Proszę bardzo! Możecie uprażyć dynię, będzie aromatycznie! PS. Dziękuję za Wasze głosy na ten przepis w majowym konkursie #KUKBUK 'a! Udało mi się wejść
Spektrum Smakumasło , dodać pieczarki z cebulą pokruszony pasztet i przyprawy. Chwilkę dusić aż pasztet zmięknie .Do zimnego farszu dodać starty ser i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na duży prostokąt , nałożyć połowę farszu , zwijać jak roladę. Z wałka wycinać romby . Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Podawać jako dodatek
Sama słodycz i szczypta chili