odstawiam na 30 minut. W tym czasie kroję por i przesmażam na maśle klarowanym. Odstawiam do przestudzenia. Na każdym kawałku schabu układam por, łyżkę sera żółtego i na to parówkę. Zwijam ciasno w roladę i zawiązuję nitką. Roladki przesmażam na maśle z każdej strony, podlewam wodą od czasu do czasu. Roladki duszę na wolnym ogniu aż będą miękkie około
wesoła kuchniawyrośnięte), krótko zagniatamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos wykładamy równą warstwą wszystkie dodatki, czyli sery, salami, szynkę i inne. Blat ciasta zwijamy w roladę i następnie kroimy w 12 plasterków, każdy o grubości ok 2-3 cm i układamy je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia Łukaszaciasto do kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada makowa Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera
Słodkie okruszkikurczaka myjemy, osuszmy, każdą pojedynczą pierś przekrawamy na pół i rozbijamy uważając by nie podziurawić mięsa, solimy i pieprzymy. Na rozbite mięso kładziemy plaster sera żółtego na to szpinak i dokładnie zwijamy w roladę. Na rozgrzanym oleju smażymy roladki z każdej strony na rumiany kolor
magiczna kuchnia KasiWspaniała, soczysta rolada z pierśi z kurczaka, nadziana aromatycznym szpinakiem z mnóstwem czosnku i sera feta. Jest doskonała zarówno jako danie głowne, jak i wędlina do kanapek. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (2 roladki) 1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku(...)stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Gotową masę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, na masie układamy plasterki szynki i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki
DefinicjaSmakurękaw do pieczeniaPiersi delikatnie rozbijamy (by nie uszkodzić włókien , następnie doprawiamy go z obu stron solą i pieprzem, układamy pasek sera oraz kilka gałązek natki pietruszki i zwijamy w roladę. Następnie owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, bardzo szczelnie jak cukierek. Gotujemy około 10 minut we wrzątku. Kurczaka podałam z ziemniakami oraz
Bon Appetit Małgorzatyczasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki ok 3-4 cm i układać na przygotowanej blaszce. Drożdżówki odstawić
Apetyczna babeczkarozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i krótko opiec z każdej strony, aż pojawią się na nich prążki. Następnie na każdym ułożyć po plasterku sera, połówce pomidora i listku bazylii. Całość zwinąć jak roladę i ułożyć pionowo na talerzu
wyzwania kuchennebardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Ciasto francuskie rozkładamy (nie wałkujemy). Układamy równolegle plasterki salami i pieczarki. Polewamy keczupem, posypujemy serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy ciasno jak roladę i dociskamy aby się nie rozpadła. Roladę tniemy w około 2 cm plastry. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Mania Gotowaniatarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć przesmażone warzywa i zwinąć w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok 1,5- 2 cm. Ułożyć we foremce i posypać pozostałym żółtym serem. Ostawić
Monia miesza i gotujeRolada z kurczaka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. A gdy słodkie owoce do sałatki dodamy to oryginalne połączenie smaków uzyskamy. Składniki: 2 filety z kurczaka, papryczka chili, bardzo małe cebulki (biała, czosnkowa, czerwona), 1 mała cukinia, 2 garście świeżego szpinaku, świeży tymianek, 4 plasterki sera żółtego, oliwki zielone nadziane(...)chili i listki tymianku. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy na filecie, na szerokości. Na cukinię układamy przecięty na pół plaster sera żółtego, oliwki i polędwiczkę (na długości fileta). Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Cebulki obieramy ze skórki
Moniki SmakołykiKolejna propozycja na pyszne śniadanko lub przekąska na imprezę. Rolada mocno serowa z dodatkiem papryki, szynki i pieczarek. Składniki: 0,5 kg sera Gouda (w kawałku) 200 g serka topionego z papryką 1/2 pęczka szczypiorku 1/3 czerwonej papryki 6 plasterków szynki konserwowej 6 pieczarek sól, pieprz Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Ser zawiń (bardzo dokładnie) w folię spożywczą i włóż(...)szczypiorek oraz szynkę pokrojoną w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ser wyjmij z garnka i odwiń z folii - rozwałkuj na "prostokąt" (najlepiej wysmarować wałek i blat odrobiną oleju). Na serowy prostokąt wykładamy farsz (zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na brzegach). Roladę ciasno zwijamy i owijamy folią aluminiową - wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Gotową
Alutka-Gotujezużyłam całego 120 świeżego szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki mały kremowy kozi serek - rolada masa: 1 jajo 100 ml śmietany 30% 100 g sera cheddar - starty łyżka koperku - opcjonalnie pieprz ewentualnie sól przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty (użyłam prostokątnej 13x35 cm), wyłożyć
Stare Garyfarszem meksykańskim zapiekane z żółtym serem. Składniki: 4 placki tortilli puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) papryka czerwona pół puszki kukurydzy 200 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, oregano Przygotowanie Mięso podsmażamy na patelni, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy jeszcze chwilę. Pomidory miksujemy z czosnkiem i oregano. 2/3 pomidorów dodajemy(...)kukurydzę (można także dać czerwoną fasolę) i przyprawy. Dusimy jakieś 15 minut, aż sos pomidorowy się zredukuje. Na placki tortilli nakładamy farsz, składamy w roladę. Krokiety układamy na blaszce, zalewamy resztą sosu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut
e-PrzepisyKulinarneserowa nadziana szynką, pastą jajeczną i sałatą to przekąska na słono, która zachwyci gości. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest bardzo proste. Poniższa rolada świetnie smakuje z chlebem bądź podana jako samodzielna przekąska. Składniki: 0,4 kg sera żółtego w kawałku*, np. goudy 2 serki topione o smaku śmietankowym (200 g) 4 jajka kilka plasterków szynki konserwowej kilka liści sałaty(...)koniec do masy dodać posiekane jajka, szczypiorek. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Ser żółty posmarować odrobiną pasty jajecznej. Następnie ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi być dosyć ciasto zwinięta! Na sam koniec przełożyć na papier
Ugotować