cienkie plastry a ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy koncentratem pomidowym i possypujemy oregano. Następnie układamy pokrojonego łososia i posypujemy żółtym serem. Ciasto zwijamy w roladę a następnie kroimy kawałeczki. Pieczemy je w 180 C przez około 50 minut (aż się zarumienią
Zainspirowana w kuchnikurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami i serem. Rolujemy ściśle każdą roladę i obwijamy dokładnie szynką. Aby mieć pewność, że rolady pozostaną zwinięte możemy zabezpieczyć je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy rolady z każdej strony przez około
Mania Gotowaniaczosnku 400-500 g piersi z kurczaka około 100 g cieniutko pokrojonego boczku surowego wędzonego 3 jajek 2 czubatych łyżek majonezu soli i pieprzu olej Najpierw przygotowujemy serową podstawę. Ser ścieramy na tarce, może być na dużych oczkach, dodajemy połowę parmezanu, wbijamy jajka, dokładamy majonez i mieszamy. Mikstura powinna mieć na tyle luźną konsystencję, by łatwo rozprowadzić ją łyżką(...)dłuższego brzegu serowego ciasta- dzięki temu składniki, nawet jeśli się przesunąć podczas zwijania- nie wyjdą poza rolowaną formę. Nie przesadzajcie z soleniem mięsa i szpinaku, pamiętajcie, że ser jest już dość słony. Roladę pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut, zawiniętą w papier do pieczenia, po tym czasie kolejne 15-20 odwiniętą z papieru, pilnując by nie przypaliła się
Pichceniomaniapesto i szynką Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków): 200 g semoliny( lub kaszy manny) 400 g mąki chlebowej 16 g drożdży 1 łyżka cukru 1¾ łyżeczki soli 4 łyżki oleju rydzowego 260 ml letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz: 200 g szynki 300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki domowego pesto(...)Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę na krążki, które układamy na blasze i pozostawiamy przez 30 min do napuszenia. Analogicznie postęujemy z drugim platem, który zamiast
Mia Cucina Sofietapizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Przygotować sos. Pora(...)pora i dusić 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić i polać sosem
Czerwień i błękitrozsypuję na nim kurczaka zostawiając marginesy, na kurczaku układam cienko pocięte różyczki brokułu, z kolei na brokule sypię kukurydzę i starty ser i przyprawiam odrobiną oregano. Pozostawione "marginesy" smaruję rozbełtanym jajkiem i całość zręcznie zwijam w roladę od razu sklejając boki. Roladę zwijam na ciasno i tak aby łączenie było u dołu. Sposób 2 : Rozwijam ciasto, wyznaczam(...)części i na środkowej części względnie grubo układam kosteczki kurczaka, na nim brokuł i kukurydzę. Całość obsypuję serem i odrobiną oregano. Ramkę dookoła smaruję rozbełtanym jajkiem i farsz nakrywam wpierw jedną stroną ciasta póżniej drugą stroną dobrze sklejając końcówki. Całą roladę smaruję rozbełtanym jajkiem i obsypuję wedle uznania sezamem. Zapiekam ok 20 minut w 200 oC. Pychotka
Mechanik w kuchniwypróbowałam. Był tak nietypowy, że musiałam sprawdzić czy mi się uda.Sernik z żelatyną i do tego zwinięty w roladę:) Oczywiście, że się uda. A moje dzieciaczki stwierdziły, ze jest pyszny i smakuje jak lody. Składniki: 75 dag białego sera 1 szklanka cukru- u mnie nie pełne 2 żółtka 4 łyżeczki żelatyny 2 opakowania herbatników 10 dag posiekanych orzechów
Ciasteczkowy PotwórRobię ją w różnych wariantach smakowych i znacie ją już w wersji z kurczakiem i pieczarkami . Składniki – rolada serowa z mięsem mielonym: Składniki na „ciasto”: 4 jajka 30 g (2 łyżki) majonezu dobrej jakości 350 g żółtego sera Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego (u mnie 250 g łopatka i 250 g karczek) 200 g pieczarek(...)cebuli 60 g czerwonej i żółtej papryki 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 10 g smalcu (u mnie gęsi) Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.dodać całe jajka i majonez. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C. Cebulę obrać
Ola la LCHFkoktajlowych i plastrów bakłażana. Wszystko doprawione ziołami, aromatyczną oliwą, czosnkiem i cebulą. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków gałązka pomidorków koktajlowych 2 młode bakłażany kilka grubszych plastrów Rolady ustrzyckiej lub innego miękkiego sera wędzonego opakowanie kulek mozzarelli,odcedzonej przed zapiekaniem 1 trójkątny ser pleśniowy - camembert lub brie - pokrojony w grubsze plastry kilka ząbków czosnku 1 mała czerwona cebula 2 gałązki
Czerwień i błękitwymieszać, wyłożyć na ciasto i siup do piekarnika. Rolada jest idealna na ciepło jak i na zimno. Arkusz ciasta francuskiego (25x20 cm) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone dokładnie wyrabiamy(...)wyrabiamy. Gotowe mięso układamy na arkuszu ciasta francuskiego, zostawiając po 2 cm z każdej strony aby móc je skleić. Na mięsie rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Wierzch ciasta nacinamy w poprzek, aby mięso mogło parować. Pieczemy pod przykryciem (folią aluminiową
VioletoweKucharzenieRolada? Ok!! Co potrzeba?? 1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety mielone. Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :) Następnie zabieramy się za farsz. 0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry boczku Tu sprawa(...)farsz troszkę przestygnie i działamy dalej. Na blat kuchenny, najlepiej wyłożony folią wykładamy nasze mięso. Ważne by było rozłożone równomiernie. Następnie wykładamy przestudzony farsz i posypujemy serem żółtym. Gdy już nasza rolada jest nadziana, przy pomocy folii rolujemy nasze mięso na kształt rolady. Owijamy plastrami boczku ii do piekarnika. Można piec w foremce jak również luźno na blasze. Nastawiłam
BezglutenowaIzabelakomponują się ze słodkimi ow ocami – gruszką,figą,jabłkiem. Są smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonałe na szybką przystawkę. Kombinujcie z serami składniki: rukola 2 gruszki 3 plastry dojrzewającej rolady koziej orzeszki pini balsamico wykonanie Na talerzu rozrzucamy rukolę. Gruszki podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ser kozi wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Sezonowy GarnekPieczeń świąteczna Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego) 1 pęczek pietruszki pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli 4 – 6 plasterków żółtego sera 2 ząbki(...)rozbitym płacie schabu *** *** Na pietruszce układamy plasterki żółtego sera *** *** Paprykę cebulę kroimy w paseczki i układamy w równych rzędach na serze *** *** Na wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone *** *** Następnie mięso oprószamy z wierzchu przyprawami i ciasno zwijamy w roladę. Całość związujemy sznurkiem *** *** Roladę zawijamy w folię aluminiową *** *** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez
Blog z ApetytemPyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i włoskim serem Grana Padano. Składniki na 4 rolady: 4 filety z kurczaka 4 suszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta
Ze smakiem i z pasją