dodajemy olejek. Nadzienie dzielimy na dwie równe części. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy na prostokąty (ok. 30×20 cm). Smarujemy nadzieniem serowym, posypujemy odsączoną i osuszoną żurawiną. Zwijamy w roladę. Każdą roladę przecinamy pośrodku wzdłuż, pozostawiając ok. 3 cm przy jednym końcu nie przecięte. Przeplatamy*. Delikatnie przekładamy do dwóch jednakowych foremek/ keksówek
Domowy Smak Jedzeniaczasie wyciągam ciasto z miski i przekładam na stolnicę podsypaną mąką , ciasto dzielę na cztery kawałki , każdy kawałek rozwałkowuje i na rozwałkowane ciasto wykładam nasz serowy farsz , rozsmarowuje i zwijam tak jak na roladę , następnie zwiniętą roladę kroję wzdłuż i jeden z przekrojonych kawałków biorę w ręce i zaczynam zwijać tak aby powstawał taki zwinięty warkocz i zaczynam w tortownicy
Mój Smakwypełnia się dowolnym nadzieniem-może być to krem, pianka czy co chcemy :-) Ciasto pięknie wygląda i jest pyszne. Polecam. Ja moją kopułę robiłam z rolad biszkoptowych posmarowanych domowym dżemem truskawkowym. Nadzienie zrobiłam ze śmietanowo-serowej masy-pianki. Wszystko się rewelacyjnie komponuje, ciasto jest nie za słodkie, bardzo pyszne :-) Polecam:-) No to zaczynamy :-) PODAJĘ SKŁADNIKI NA CIASTO WYKONANE W MISCE
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmaku. Ser żółty wkładamy do woreczka, związujemy szczelnie. Wkładamy do gorącej wody. Obracamy aby równomiernie zmiękł. Gdy będzie miękki wyciągamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Rozsmarowujemy masę serową, pozostawiając ok. 1,5 cm. Zwijamy ciasno jak roladę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki, aby zastygło. Przed podaniem kroimy w plastry
Domowy Smak Jedzeniatakie ciasta to jest to! Czekoladowy biszkopt otulający delikatny krem śmietanowo-serowy i słodko-kwaskową niespodziankę sprawdza się na każdą okazję. Pomyślicie, że rolada to dużo roboty, bo trzeba upiec, wystudzić, ubić krem, przełożyć, zawinąć i kto wie co jeszcze? To ja na to powiem, że tak, trzeba to wszystko zrobić, ale zajmie to maksymalnie godzinę (i to z krótkimi(...)każdą okazję. Zwykły biszkopt z kremem nie zrobi takiej furory jak właśnie rolada, a przecież to jedno i to samo. Dlatego właśnie zachęcam do tego (pozornego) wysiłku jak rolada. Nie jest to aż tak pracochłonne, jak Wam się wydaje. Składniki 4 jajka 2/3 szklanki cukru drobnego 4 czubate łyżki mąki pszennej czubata łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia
Analiza SmakuBrakowało mi pomysłu na pierś z indyka i postanowiłam skorzystać ze znalezionego w sieci przepisu na roladę z szynką i dwoma rodzajami sera. Wyszło wyśmienicie. Porcja wyszła duża, dlatego mieliśmy zapewniony obiad na dwa dni. Na drugi dzień podałam ją razem z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi. Smakowała jeszcze lepiej. 1 duża pierś z indyka 100 g szynki (u mnie wieprzowa(...)miseczce, z roztartym za pomocą widelca, serkiem topionym. Dodajemy 1-2 łyżki posiekanego koperku. Mieszamy. Z masy serowej formujemy wałek. Obtaczamy go plasterkami szynki. Pozostałą szynkę rozkładamy na mięsie. Serowe nadzienie kładziemy z jednej krawędzi piersi indyczej. Zwijamy w roladę. Obwiązujemy dokładnie kuchenną nicią. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie przekładamy
Smaki Na Talerzuprzyprawienia miód, oliwa przygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st C Placki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem. Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia i piec ok 7 - 10 minut
Stare GaryRoladowy Bzyk Taką roladą możemy zachwycić gości, może być ozdobą naszego stołu. Delikatne mięso z kurczaka z farszem pieczarkowym, otulone ciastem serowym. Składniki na masę serową: · 30 dag sera żółtego · 3 jajka · 3 łyżki majonezu(...)Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. 9. Na ciasto serowe wykładamy mięso, doprawiamy przyprawą oraz solą. 10. Na mięsie natomiast rozprowadzamy cienką warstwę farszu grzybowego. 11. Zwijamy ciasno robiąc roladę. 12. Ponownie układamy na blaszkę wyłożoną papierem
Kulinarna ChwilaWymieszać pozostałą serek z posiekanym łososiem , dodać koperek, doprawić pieprzem i solą ( ostrożnie, łosoś jest słony). Rozwinąć ciasto i posmarować masą serową, ułożyć paluszki krabowe wzdłuż dłuższego boku, posypać cebulą (opcjonalnie) i ostrożnie zwinąć w roladę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na parę godzin lub cała noc. Podawać pokrojone w plastry. Smacznego
Stare Garytortille z łososiem sałatka z zupek chińskich i kurczaka rolada szpinakowa z łososiem sałatka z kurczakiem i ananasem sałatka serowa w szynce sałatka gyros z chipsami Reklamy Kategoria: bezmięsne, przystawki, … Czytaj dalej 6 przekąsek na imprezę
czarrna od kuchnirozpuścić ją. Ricottę wymieszać z cukrem, pokrojoną drobno kaki i ubitą śmietaną. Ja dodałem trochę musu truskawkowego, bo miałem trochę pod ręką. Masę serową rozsmarować na waflach i pomagając sobie folią zwinąć w rulon. Roladę zawiniętą w folię wstawić do lodówki na 2 h lub do zamrażarki na krótszy czas. Oprószyć cukrem pudrem, pokroić i delektować się tą słodką pokusą
Kulinarny karnet Christopheraporwały się w trakcie zwijania i krojenia. Ja dodatkowo smarowałam złączenia szynki żelatyną, dzięki temu rolada idealnie stężała i bez problemu się kroiła. Przepis ze strony Winiary.pl Rolada z szynki Składniki: 9 plastrów szynki wieprzowej 2 ogórki kiszony 4 pieczarki marynowane 2 plastry papryki marynowanej 200g serka naturalnego homogenizowanego 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)napęcznieniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatyną smarujemy miejsca gdzie plastry szynki zachodzą na siebie, by się skleiły i nie rozchodziły przy zwijaniu. Gdy masa serowa zacznie tężeć rozsmarowujemy ją na szynce. Szynkę zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku, owijamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniwyrośnięcia/podwojenia objętości ( na około 1,5 godziny ). Kiedy ciasto rośnie, przygotować żurawinę i nadzienie serowe : Żurawinę umieścić w garnuszku, wlać sok i podgrzewać na niedużym ogniu do wrzenia. Żurawinę odstawić na około godzinę, do momentu, aż żurawina wchłonie cały sok. Nadzienie serowe: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać/zmiksować. Przed samym przygotowaniem ciasta dodać napęczniałą żurawinę(...)szerokości 2 razy większej niż szerokość formy ( czyli u mnie był to prostokąt o wymiarach 28x18 cm ). Na każdym prostokącie rozsmarować równomiernie serowe nadzienie ( czyli nadzienie też podzielić na dwie równe części ). Zwinąć w roladę i ostrym nożem przeciąć wzdłuż ( ale nie do samego końca, należy zostawić kilka centymetrów nieprzeciętego końca ), następnie spleść ze sobą ciasto. Ciasto umieścić w keksówkach
Opowieści z piekarnikaIndyk to chude mięso, ale dobrze przygotowany będzie soczysty i delikatny. Taka rolada świetnie nada się na niedzielny rodzinny obiad, ale równie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole - choćby podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Rolada z indyka z farszem twarogowym - przepis na 8 porcji Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne: duża pierś z indyka, 500g twarogu półtłustego, 2 żółtka, pół(...)dodaj żółtka i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. 6. Marchewkę i cukinię obierz, pokrój w długie słupki. 7. Wyjmij mięso z lodówki, masę serową rozsmaruj na mięsie, ułóż na niej słupki warzyw. 8. Zwiń ciasno roladę. Mięso zasznuruj nicią, aby się nie rozpadło, skrop olejem. 9. Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i piecz w piekarniku nagrzanym
Z notatnika dietetykaTopfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. I dzisiaj zaproponuję Wam strudel serowy właśnie w takim wydaniu (Przepis pochodzi ze strony gutekueche.at, ale przeszedł drobne zmiany ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 jajka 1 szczypta(...)strony 2 cm wolnego rantu. Ciasto zwijam od dłuższego boku w roladę, końcówki zlepiam. Roladę razem z papierem do pieczenia przekładam do blaszki keksowej, ciasto smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, aż góra zrobi się brązowo-złota. Topfenstrudel czyli strudel serowy gotowy. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, podawać z sosem waniliowym
Słodki sentymentTopfenstrudel czyli strudel serowy ma w Austrii swoją długą tradycję. Topfenstrudel możecie przygotować ze specjalnego ciasta na strudel, ale również na cieście francuskim. Ta wersja jest szybsza i równie pyszna. I dzisiaj zaproponuję Wam strudel serowy właśnie w takim wydaniu (Przepis pochodzi ze strony gutekueche.at, ale przeszedł drobne zmiany ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 2 jajka 1 szczypta(...)strony 2 cm wolnego rantu. Ciasto zwijam od dłuższego boku w roladę, końcówki zlepiam. Roladę razem z papierem do pieczenia przekładam do blaszki keksowej, ciasto smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, aż góra zrobi się brązowo-złota. Topfenstrudel czyli strudel serowy gotowy. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, podawać z sosem waniliowym
Słodki sentyment