wyrośnięte. Zagniatamy je wówczas raz jeszcze, krótko i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 cm / 20 cm. Smarujemy masą serową - powstałą z wymieszanych składników podanych w przepisie. Zawijamy ciasto w rulon, jak roladę, i przecinamy ostrym nożem przez środek, wzdłuż dłuższego boku, zakańczając cięcie 2 cm od końca rolady. Przecięte dwie części zawijamy(...)powierzchnię wciskamy ćwiartki lub połówki truskawek. Nawet te mocno wciśnięte wyskoczą na wierzch :) Myślę, że część owoców można wyłożyć na masę serową, jeszcze przed zwinięciem w roladę, znajdą się wewnątrz ciasta i stamtąd nie uciekną. Wkładamy keksówkę z roladką ponownie do 40 - tu stopni w piekarniku, gdy podwoi objętość, zwiększamy temperaturę do 170 stopni
Kronika PiekarnikaSkładniki: Biszkopt idealny ? 6 jajek ? 113 g mąki pszennej ? 85 g cukru Krem serowy ? 100 g mascarpone ? 4 łyzki cukru pudru ? 100 g śmietany 30% Sos wiśniowy ? 100 g wiśni mrożonych ? 3 łyżki cukru ? kieliszek wódki cherry ? 1/2 puszki gotowej masy makowej ? 2 czubate łyżki marmolady z różą ? 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)Flambirować do wyparowania alkoholu. ? Sos zredukować o połowę aż będzie gęsty. ? Upieczony biszkopt jeszcze ciepły smarujemy marmoladą. ? Na wierzch wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. ? Zwijamy roladę. Smarujemy ją na wierzchu kremem serowym i obtaczamy w posiekanych orzechach ziemnych. Następnie smarujemy spód rolady i również obtaczamy w orzechach. ? Roladę zawinąć w folię spożywczą, nastepnie w aluminiową i schłodzić w lodówce
To co kochamSkładniki: Biszkopt idealny • 6 jajek • 113 g mąki pszennej • 85 g cukru Krem serowy • 100 g mascarpone • 4 łyzki cukru pudru • 100 g śmietany 30% Sos wiśniowy • 100 g wiśni mrożonych • 3 łyżki cukru • kieliszek wódki cherry • 1/2 puszki gotowej masy makowej • 2 czubate łyżki marmolady z różą • 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: • Białka ubić na sztywno, dodać(...)alkoholu. • Sos zredukować o połowę aż będzie gęsty. • Upieczony biszkopt jeszcze ciepły smarujemy marmoladą. • Na wierzch wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. • Zwijamy roladę. Smarujemy ją na wierzchu kremem serowym i obtaczamy w posiekanych orzechach ziemnych. Następnie smarujemy spód rolady i również obtaczamy w orzechach. • Roladę zawinąć w folię spożywczą, nastepnie
To co kochamskrzynie brzoskwiń, które dostałam od sąsiadki. Część przerobiłam na dżemy i kompoty, a z reszty upiekłam kilka pysznych ciast, którymi zasłodzę Wam bloga ! Dziś zapraszam na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem serowym i brzoskwiniami. Lekka, nie przesadnie słodka, idealna na upalny dzień. Robi się ja błyskawicznie i smakuje genialnie! Ps. brzoskwinie możecie oczywiście zastąpić innymi ulubionymi owocami! Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT(...)żółtka, ucieramy do połączenia składników. Wylewamy na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180C. Po upieczeniu przykrywamy mokrą ściereczka i zwijamy w ciasną roladę. NADZIENIE: Do żelatyny dodajemy odrobinę wody, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Ser biały ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy żelatynę ( hartujemy wcześniej, ucieramy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. Dodajemy pokrojone
Ostra na Słodkorolady zabierałam się już dłuższy czas. Akurat miałam nadwyżkę żółtego sera i w końcu ją zrobiłam. Rolada ta podobnie jak rolada szpinakowa bardzo fajnie się prezentuje na talerzu i świetnie smakuje. Można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka(...)ciasto serowe się zarumieni wystawić razem z papierem z piekarnika i chwilę przestudzić. Następnie rozłożyć na nim plastry mięsa, pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki. Potem ciasto serowe zwinąć ściśle w roladę i zawinąć ją w ten sam papier na którym się piekło. Roladę razem z papierem zawinąc jeszcze w folię aluminiową. Końcówki zakręcic, tak jak cukierka. Zawinięta roladę ponownie ułozyć
Monia miesza i gotujeCzasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka(...)zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj masą serową i zwiń w roladę - przykryj folią odstaw do lodówki na min 2 h - najlepiej na całą noc Gdy już przyjdzie czas podania pokrój w cienkie plastry. Smacznego
Gotowanie z pasjąCzasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka(...)zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj masą serową i zwiń w roladę - przykryj folią odstaw do lodówki na min 2 h - najlepiej na całą noc Gdy już przyjdzie czas podania pokrój w cienkie plastry. Smacznego
Gotowanie z pasjąpowiecie na drobiową roladę (pieczeń) z posiekanymi jajkami i serem, zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej? Moim zdaniem to miła odmiana. Lżejsza, delikatniejsza, ciekawsza. Baaardzo smaczna. Smakuje zarówno na ciepło (doskonała z sosem pieczarkowym jak i pomidorowym), jak i na zimno (do sałatki, czy na kanapkę,polana ketchupem). Może wypróbujecie na Wielkanoc? 750 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie udka bez skóry(...)Dokładnie wyrabiamy. Na blacie rozwijamy kawałek papieru do pieczenia, delikatnie smarujemy go olejem. Rozprowadzamy na nim mięso mielone, tworząc prostokąt. Mięso posypujemy tartą mozzarellą. Rozkładamy farsz jajeczno-serowy. Dokładnie zwijamy w roladę pomagając sobie papierem. Mięso przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia odkrywamy papier
Smaki Na TalerzuPyszna słodka rolada z kremem śmietankowo serowym i owocami. Użyłam wiśnie w syropie ale tak naprawdę sprawdzą się tu każde owoce. Możecie również zamiast owoców posmarować dżemem. Zobaczcie jak zrobić biszkopt z serduszkami, to proste i fajnie wygląda na wierzchu i nie trzeba już niczym dekorować, polecam Zobacz przepis
Swojskie jedzonkodwie równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy cieniutko masą serową i zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry. 5. Do pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy je w tortownicach o średnicy około 23 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Powinno
Izabelawkuchnistarty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. 4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Na całej powierzchni
Szalona Kuchnia Ewelinydodać ser, mielone migdały, skórkę z pomarańczy, namoczone rodzynki i mąkę. Całość wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach 50x20 cm. Na ciasto nałożyć masę serową i zawinąć jak roladę. Brzegi rolady złączyć ze sobą i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować koło, a do jego środka włożyć małą okrągłą blaszkę (lub inne naczynie
Kuchnia Bon Appetitskórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń w proszku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli macie wysokie foremki, 14 jeśli nieco mniejsze. Ciasto przekładamy do foremek – ja wykorzystałam sztywne papierowe, dobrze spisze się też blaszka
Ciastkozercy