rolada serowa - 424 przepisów (strona:11/29)

Odrywane bułeczki drożdżowe na kremówce z serem białym 23

dwie równe części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy cieniutko masą serową i zwijamy jak roladę, kroimy ostrym nożem w plastry. 5. Do pieczenia: Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy je w tortownicach o średnicy około 23 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Powinno

Izabelawkuchni
Jabłkowo - imbirowy drożdżowiec z masą serowo – cynamonową 50

starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. 4.  Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach  40 x 30 cm, posmarować masą serową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 16 plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja  o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną.   Na całej powierzchni

Szalona Kuchnia Eweliny
Kołocz śląski z serem 80

dodać ser, mielone migdały, skórkę z pomarańczy, namoczone rodzynki i mąkę. Całość wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach 50x20 cm. Na ciasto nałożyć masę serową i zawinąć jak roladę. Brzegi rolady złączyć ze sobą i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować koło, a do jego środka włożyć małą okrągłą blaszkę (lub inne naczynie

Kuchnia Bon Appetit
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 92

skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń w proszku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli macie wysokie foremki, 14 jeśli nieco mniejsze. Ciasto przekładamy do foremek – ja wykorzystałam sztywne papierowe, dobrze spisze się też blaszka

Ciastkozercy
DROŻDŻOWY KOŁACZ Z SEREM I OWOCAMI 111

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę. Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st

Walijskie Pichcenie
"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi .... 60

blendera przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut, ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada schabowa ze szpinakiem pod serową pierzynką 67

dzisiaj udało mi się znaleźć wolną chwilę aby móc usiąść do laptopa i opublikować zaległe przepisy których uzbierało mi się całe mnóstwo. Dzisiaj podam przepis na wspaniałą roladę schabową ze szpinakiem pod serową pierzynką. Bałam się czy mi się uda bo wcześniej jej nie robiłam a miałam ją podać na sobotni rodzinny obiad . Rolada zniknęła w oka mgnieniu, wszyscy bardzo

Na słodko lub wytrawnie
Rolada serowa 64

przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Możecie oczywiście użyć mrożonego szpinaku, tak, czy inaczej pilnujcie jednak, by odparować nadmiar wody, bo inaczej rolada nam się rozejdzie.  Gdy serowe ciasto jest już gotowe, ładnie zrumieniona, wyciągamy je z piekarnika, a gdy jest jeszcze ciepłe odwracamy i ściągamy papier na którym się piekło. Układamy mięso, posypujemy pokrojonymi(...)zwinąć. Wykładając składniki zostawcie dosłownie mniej więcej 2-3 cm wolnego dłuższego brzegu serowego ciasta- dzięki temu składniki, nawet jeśli się przesunąć podczas zwijania- nie wyjdą poza rolowaną formę. Nie przesadzajcie z soleniem mięsa i szpinaku, pamiętajcie, że ser jest już dość słony. Roladę pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut, zawiniętą w papier do pieczenia, po tym czasie kolejne

Pichceniomania
makowe roladki w masie serowej 104

trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żóltka 1 budyń waniliowy 60 ml mleka(...)mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. W blaszce umieszczamy jedn z blatów, rozsmarowujemy 1/2 cz. masy serowej, przykrywamy ją ciastem z rolad, na nim rozsmarowujemy pozostałą cz. masy i przykrywamy drugim blatem. Całość możemy delikatnie obciążyć deseczką. Gdy ciasto stężeje polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z małymi

Domowy Smak Jedzenia
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 79

powstawał coraz większy ślimak.  Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki także wyłożyć papierem wysoko ponad obręcz blaszki. Roladę z ciasta i powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu.  Przygotować masę serową: żółtka utrzeć(...)cukrem na puch. Dodać ser, otarte skórki i budynie, wlać olej i zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać bakalie i wymieszać. Masę serową przelać do tortownicy zalewając piernikową roladę.  Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie porządnie wystudzić (najlepiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ROLADA MAKOWA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MAKU / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 13

świątecznych wypieków. Oczywiście wszystko w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam jak zrobić najlepszy na świecie seromak i tartę makowo-serową, a dziś zapraszam na roladę drożdżową z domową masą makową. Z lukrem i skórką pomarańczową. Tak pysznej w sklepach i cukierniach z całą pewnością nie znajdziecie! Gwarantuję Wam, że jest to przepis

Ostra na Słodko
Rolada z herbatą matcha i truskawkami 28

znalazłam w szafce i sprawdził się idealnie, jednak każdy truskawkowy sprawdzi się tutaj wyśmienicie :) Kolejna odsłona truskawek w tej roladzie to ta podstawowa, najpyszniejsza i wprowadzająca najwięcej świeżości, czyli te prosto z kobiałki! Trochę w nadzieniu i trochę na szczycie rolady, ku ozdobie. A jeżeli macie ochotę na inne owoce, to z łatwością możenie wymienić truskawki na inne miękkie(...)jednego dłuższego boku. 2. Odłóż 1 łyżkę serowego kremu, a resztę równomiernie rozsmaruj na dżemie. 3. Pokrojone truskawki równomiernie rozłóż na twarożku i delikatnie zwiń roladę. 4. Na wierzchu roladu rozsmaruj pasek z pozostawionego serowego kremu. 5. Na kremie układaj truskawki i listki mięty według uznania. 6. Oprósz herbatą matcha. Smacznego! Matcha and strawberries roulade cake Ingredients: Sponge cake

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rolada z kurczaka z serowo – warzywnym środkiem 69

Bardzo zdrowa rolada z kurczaka z warzywno serowym nadzieniem. Jest idealna do obiadu na ciepło, jak i na zimno np. na kanapki. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 200 g mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka) 100 g żółtego sera Oliwa z oliwek Mieszankę warzywną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy(...)połowę kurczaka. Na nim układamy warzywa i starty na tarce o średnich oczkach ser. Dociskamy do mięsa. Wierzch przykrywamy resztą mięsa, podwijając pod spód boki. Za pomocą folii formujemy roladę. Wierzch obsypujmy mocniej słodką czerwoną papryką, skrapiamy oliwą.  Szczelnie owijamy folią i przekładamy do blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia

VioletoweKucharzenie