rolada serowa - 498 przepisów (strona:23/34)

Figi zapiekane z kozim serem 59

Czas czytania: 2 min Figi zapiekane z kozim serem. Bardzo wykwintna i wyszukana przekąska, a jednocześnie banalnie prosta i szybka do przygotowania. Połączenie świeżych fig, koziego

SprawdzonaKuchnia.pl
Serowe drożdżówki z malinami 82

towarzystwie gorącej czekolady lub kakao. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 żółtka, ¼ szkl. oleju Masa serowa: 150 g twarogu, 2-3 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko Dodatkowo: lukier, maliny  WYKONANIE Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier(...)miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem. Powstałą masą smarujemy środek ciasta,układamy maliny, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach

słodki bratek
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 356

Domowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone

Trzeci talerz
64 przekąski na Sylwestra – na słono i słodko 76

ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem i ricottą 5. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem 6. Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT 7. Quesadilla z kurczakiem i serem 8. Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą 1. Idealne(...)wersji wegańskiej) 3. Zapiekane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną z koperkiem i natką pietruszki 4. Domowe masło czosnkowe z ziołami 5. Chrupki z ciecierzycy – pieczona ciecierzyca 6. Ser – dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański! 7. Przekąska z białej rzodkwi z farszem groszkowo-miętowym 8. Chipsy z liści jarmużu FIT Sałatki: 1. Lekka sałatka jarzynowa z batatem i domowym majonezem cytrynowym

Be Fit Be Strong
Truskawki i tymianek. Drożdżówki 136

grubości 0,5 cm i długości około 50 cm.  Serek wymieszać z cukrem, posmarować nim ciasto. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plasterki truskawki. Ciasto zwinąć ciasno jak roladę, pokroić na 12 plastrów. Ułożyć je blisko siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Wyrośnięte drożdżówki posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez(...)młynku do kawy z 1-2 łyżkami cukru. Wymieszać z pozostałym pudrem, a następnie z mlekiem. Polukrować bułeczki, zostawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Drożdżówki są puszyste i mięciutkie, a serowe nadzienie i soczyste truskawki sprawiają, że dłużej zachowują świeżość. Będą idealne na piknik, kiedy w końcu pogoda na nie pozwoli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z twarogiem 66

Urośnie ładnie. Kiedy ciasto będzie rosło to przygotuj sobie nadzienie na nasze drożdżówki. Zmiel w maszynce do mięsa twaróg, przełóż do miski, dodaj żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego . Masę serową wymieszaj dokładnie na jednolitą konsystencję. Ciasto przenieś na czysty blat podsypany mąką i rozwałkuj na kształt wydłużonego sporo jajka. Nie powinno być grubsze niż jeden centymetr. Delikatnie rozsmaruj po wierzchu(...)krokiety . Teraz zlep ze sobą ciasto dociskając, tak aby całe nadzienie ładnie się w cieście zamknęło. Wałek ciasta ostrożnie odwróć na drugą stronę. Powstanie coś na kształt rolady makowej. Ciasto podziel na równe kawałki powinno wyjść ich 12. Każdy kawałek zakręć przez środek dwa razy i połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach i pamiętaj

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z grillowanej cukinii 231

Prosta i smaczna warzywno-serowa przekąska. Składniki: cukinia oliwa z oliwek ser brie lub camembert suszone pomidory świeża bazylia Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie pasy, nie obierając ze skórki. Skropić oliwą z oliwek i posolić. Ser brie pokroić na plastry, a pomidory suszone na połówki. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i krótko opiec z każdej strony(...)pojawią się na nich prążki. Następnie na każdym ułożyć po plasterku sera, połówce pomidora i listku bazylii. Całość zwinąć jak roladę i ułożyć pionowo na talerzu

wyzwania kuchenne
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 151

Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo(...)także bardzo popularne na Litwie. Bliny w tym wydaniu to placuszki ziemniaczane nadziewane aromatycznym mięsem lub serem, podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ŚLIMACZKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 97

doskonałe na drugie śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 jajka, ¼ szkl. oleju Masa serowa: 150 g twarogu, 2-3 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko, garść suszonej żurawiny Helio Dodatkowo: żółtko WYKONANIE   Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy(...)Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem, dodajemy żurawinę (wcześniej namaczamy ją 30 minut we wrzątku). Powstałą masą smarujemy środek ciasta, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach

słodki bratek
Drożdżówki z twarogiem 122

życzenie córki. 2,5 szkl. mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową: 250 g białego sera  3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 opakowania budyniu waniliowego Składniki na kruszonkę 0,5 kostki masła 0,5 szkl. cukru(...)kilka minut, potem dodać jajka, sól i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować i zwinąć w roladę .Pokroić na kawałki.Ułożyć je na blaszce i drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry.Posypać kruszonką i odstawić  do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
TRIO BOŻONARODZENIOWE 125

WYKONANIE Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser, budynie i aromat. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe. Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę.  Masę makową mieszamy z białkami. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy(...)części, większą i mniejszą. Jedną część cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą makową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę o wym. 11x38, wykładamy jabłka, kładziemy roladę makową, zalewamy serem. Pieczemy 40 minut, po tym czasie nakładamy pianę z białek, pieczemy kolejne 15 minut

słodki bratek
Szpinak – właściwości lecznicze 223

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada serowo-majonezowa z kurczakiem i pieczarkowym farszem. 401

serem i przyprawiamy dokładnie mieszamy.  4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który cienko smarujemy olejem.Najlepiej użyć w tym celu silikonowego pędzelka.  Masę majonezowo - serową rozprowadzamy równomiernie cienką równą warstwą po papierze. Najlepiej rozprowadza się ją za pomosą silikonowej szpatułki, gdyż masa do niej nie przywiera i ładnie się rozprowadza . Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy(...)pozostawiając ok 2 cm zapas od spodu. Filety mają do siebie przylegać i nie tworzyć przerw. Na końcu ciasta układamy farsz pieczarkowy w formie "wałka".Następnie zwijamy całość jak roladę zaczynając od końca z pieczarkami.Potem zawijamy roladę w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 35 - 40 minut.Papier po końcowym upieczeniu rolady odrywamy wtedy kiedy

vaniliowoczekoladowa
Drożdżówki z makiem 142

Pyszne drożdżówki z masą makową...zamiast masy makowej można dać marmoladę lub masę serową i też będzie pysznie.. 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży  szczypta soli 50 dag mąki  80 g cukru masa makowa Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże i masło(...)pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się

Moje domowe kucharzenie