rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:21/105)

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem 136

Słodkie i delikatne w smaku rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, obficie nadziane masą makową. Nikt się im nie oprze! Ich wielkość sprawia, że na jednej sztuce nie poprzestaniecie :) Może i u Was królować będą na świątecznym stole? Polecam! Składniki: Ciasto krucho-drożdżowe: 600 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 200 g masła 1 jajko+ 1 żółtko(...)szczypta soli Masa makowa: 900 g masy makowej 60 g rodzynek 100 g migdałów, posiekanych w kostkę 2 duże łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: białko jajka do posmarowania rogalików posiekane migdały i cukier do posypania rogalików (opcjonalnie, ja pominęłam) Przygotowanie: Ciasto krucho-drożdżowe: Drożdże wkruszyć do miski, zasypać cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na kilka minut, aż drożdże

Nastoletnie Wypiekanie
Razowe rogaliki z jabłkami 139

mojprzepisna.pl | Razowe rogaliki z jabłkami Witam wszystkich, odpoczęliście trochę podczas długiego weekendu? My spędziliśmy weekend wyjazdowo tj. byliśmy w Lublinie aby odwiedzić moją mamę i przyjaciółkę. Na szczęście znalazłam trochę czasu aby przygotować jakieś drobne słodkości. Wszyscy pieką rogale Marcińskie, a ja się ich przestraszyłam i upiekłam rogaliki z jabłkami. Piekłam jeszcze babkę drożdżową z pesto więc jak widzicie(...)Postanowiłam zrobić coś drożdżowego, coś zdrowszego, z małą ilością cukru, z jabłkami i z dodatkiem mąki razowej i otrębów – chyba zdrowsze byłoby zjedzenie samego jabłka W rogalikach nie ma jajek, masła, a mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, więc przepis jak najbardziej nadaje się dla alergików. [:Listonic] Składniki na 12 małych rogalików: 100 gr mąki pszennej (u mnie

moj przepis na
Proste i szybkie rogaliki (tzw. 3 składnikowe) 288

Smaczne, kruche i tanie rogaliki. To takie kryzysowe słodkości, ponieważ do ich przygotowania potrzebujemy tylko mąki, tłuszczu i śmietany. Tak, tak - nie dodajemy do nich drożdży ani proszku do pieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe".  Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą(...)części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale. Na każdy kawałek trójkąta nałożyć, np. krem czekoladowy. Zwijać od spodu, formułując rogalik. Przygotowane rogaliki ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec około 30 minut w 180 ºC  (rogaliki muszą się zarumienić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Rogaliki z jabłkami 161

Dziś zapraszam moich czytelników na pyszne, delikatne i aromatyczne rogaliki z jabłkami. Idealne na jesienne niedzielne popołudnie. Doskonałe do przygotowania wspólnie z dziećmi. Oczywiście zamiast jabłek do rogalików możemy dać też dojrzałą gruszkę. Rogaliki z jabłka mi Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na 6 rogali Składniki Zaczyn: 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżka mąki pszennej(...)jajko 35 g roztopionego masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Farsz: 1 spore jabłko cynamon mielony kardamon brązowy cukier trzcinowy jajko do malowania rogalików Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pół łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Rogale marcińskie 159

Składniki (na 16 dużych lub 24 mniejsze): Ciasto półfrancuskie drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 250 g masła Masa makowa: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru(...)białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy makowej. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić na noc w chłodne miejsce.  Na drugi dzień formujemy rogaliki: Ciasto wyjąć z lodówki na 20 min. przed przygotowaniem rogali. Na stolnicy/ macie silikonowej rozwałkować ciasto na prostokąt, o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt przeciąć wzdłuż dłuższego boku

Domowa Cookierenka Agi
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem z dyni i masła orzechowego. 184

Drożdżowe rogaliki z dynią o nadzieniu orzechowo - dyniowym Drożdżowe, dyniowe rogaliki z nadzieniem orzechowo-dyniowym! Pysznie! Kochani, jestem przeszczęśliwa. Wymyśliłam sobie rogaliki takie puchate i puszyste z ciasta drożdżowego z dodatkiem puree z dyni pieczonej, z nadzieniem z dyni masła orzechowego. Wyszło tak pysznie, tak jak chciałam ;-).  Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni miało obłędny kolor, widzieliście zresztą już(...)pomarańczowy kolor. Nadzienie z pieczonej dyni, masła, i masła orzechowego, było strzałem w dziesiątkę.  Polecam na jesienne poranki. Dobry humor gwarantowany! Dzień dobry! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA ROGALIKI DYNIOWE: - 1 kg mąki pszennej tortowej - 4 żółtka - 3 białka - szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - kostka masła - 1/2 szklanki puree z dyni green - 1/2 łyżeczki cynamonu - paczka drożdży świeżych

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe rogaliki z wiśniami 108

Chociaż mam mało czasu, to od czasu do czasu lubię upiec takie małe co nie co:) Tym razem padło na rogaliki, które okazały się trafem w dziesiątkę. Smaczne, z lekko kwaśną nutą wiśni z wanilią... Polecam. Wybierając przepis na te rogaliki wzorowałam się na przepisie Pauliny z bloga Kotlet.tv . Jeżeli ktoś jeszcze tego bloga nie poznał to go Wam polecam(...)jajka; 40 g oleju lub masła; 3 łyżki cukru; Składniki na nadzienie: 8 łyżek cukru; 2 łyżeczki cukru z wanilią; około 3 szklanek wiśni; Ponadto: 1 jako do smarowania rogalików; cukier puder do posypania upieczonych rogalików; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać resztę składników, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozpuścić

In my kitchen
Rogaliki mleczno-maślane 144

Takie rogaliki to ja mogę jeść codziennie. Są tak puszyste, mięciutkie i pyszne że aż brak słów. Przepis na nie znalazłam na blogu Margarytki i czytając tyle pochlebnych opinii od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale było warto i z pewnością nie raz jeszcze je zrobię. Przy zwijaniu rogalików korzystałam z filmiku Pana Tomasza Klimczaka. Rogaliki podane na talerzu(...)równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe rogaliki z nutellą 156

Miękkie, drożdżowe rogaliki z czekoladową niespodzianką w środku.  Idealne do kubka gorącego kakao.  Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 25 dag świeżych drożdży (1/4 kostki) 3/4 szklanki mleka 65 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) cukier z prawdziwą wanilią (do smaku) szczypta soli krem czekoladowy, np. nutella Mleko(...)koła i dzielę ciasto na kilka części. Dalej postępuję tak jak widać na obrazkach, tj. krem nakładam na najszerszą część ciasta; następnie zawijam i delikatnie wywijam na bok rogi rogalików; łączeniami układam do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki się nie zdeformowały.  Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką- odstawić w ciepłe miejsce, aby lekko podrosły na około

Ugotować
Drożdżowe rogale na śniadanie 164

musiałam zastąpić go truskawkowym 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka  ORZECH Do kubka wsypać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, dodać jogurt.Następnie wlać lekko ciepłe mleko około 4 łyżek i jogurt. Wymieszaj(...)Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części.  Zrobiłam wałek i pokroiłam na 12 równych plasterków. Uformowałam kulki. Każdą kulkę rozwałkowałam na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę  - " Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać i lekko naciągać ciasto (dobrze wyrobione

Z Kuchni Do Kuchni
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 141

Dziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A  czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok.  Rogaliki(...)śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka.  Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ROGALIKI Z WODY NA SŁODKO 123

szklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży          2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu(...)rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego

w mojej kuchni
ROGALIKI Z WODY 145

szklanki dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu-u mnie z roży          2 roztrzepane jajka do posmarowania rogali przed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu . WYKONANIE .. Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko(...)rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego

w mojej kuchni
Maślane rogaliki śniadaniowe 411

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików:  10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej(...)pokojowej 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki oleju słonecznikowego 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 20 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 jajko do smarowania rogalików CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce rozdrabniamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mleka. Rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Roztrzepujemy jajko

My Culinary Art
Zatapiane rogaliki 149

Zawładnęły nami zupełnie..   Najlepsze rogaliki, jakie dotychczas zrobiłam. Zniknęły tego samego dnia jeszcze ciepłe.. Polecam, naprawdę warte są zachodu J Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 10 g suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)roztopionego schłodzonego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Dodatkowo: Gęsta konfitura 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ½ szklanki mąki do podsypania cukier puder do posypania upieczonych rogalików. Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba.   Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć

Na słodko lub wytrawnie