Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami są moją propozycją słodkiej chwili na jesienne i zimowe dni, do kawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień. Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu(...)Pancakes Ciekawa jestem jakie słodkości u Was sprawdzają się jesienią? Ja jestem przekonana, że ten przepis będzie jednym z tych, do których będę często powracać. Smacznego! Przepis na kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Drukuj przepis Porcji: 10 rogalików Czas gotowania: 2 godz Składniki 2 szklanki mąki i odrobina do podsypania 40 g cukru brązowego 25 g świeżych drożdży
Kuchnia Bazyliisklepie? Ja należę jeszcze do tej pierwszej grupy, jednak w najbliższym czasie mam poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też(...)rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może Was zaskoczyć: nie robiłam typowego zaczynu. Dzięki temu szybciej wyrobiłam ciasto, które pięknie wyrosło. Moje rogaliki nie są dużych rozmiarów, takie w sam raz na kilka kęsów :) Jeśli zechcecie zrobić większe – nie ma problemu :) Gorąco polecam! Składniki (ok. 24 sztuki niewielkich rogalików): 5 szklanek mąki pszennej
MyCookBook.plkupić w niewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest ciężko dostępny, jest tylko(...)szukać dużo wcześniej. Rogale dnia pierwszego są dość suche, jednak już po kilku godzinach miękną i wilgotnieją. Czas który spędzimy na przygotowanie, naprawdę w smaku zwróci nam się kilkukrotnie. Rogaliki do łatwych nie należą, są bardzo czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux
Poezja Smaków - blog kulinarnyRogaliki dyniowe to pyszne, kruche ciastka z nadzieniem. Purée z dyni i soda oczyszczona nadają im wyjątkową miękkość, a dzięki dodatkowi cynamonu są bardzo aromatyczne. Jeśli tak jak ja, rozwałkujecie cienko ciasto przed formowaniem rogalików, będą też bardzo kruche. Jako nadzienie wykorzystałam czekośliwkę , która idealnie pasuje do smaku dyni i cynamonu, ale sprawdzą się także klasyczne powidła śliwkowe. Z poniższej(...)ilości składników przygotujecie około 40 niezbyt dużych rogalików. Pamiętajcie, żeby bardzo cienko rozwałkowywać ciasto, gdyż dodatek sody oczyszczonej sprawia, że rogaliki rosną podczas pieczenia. Rogaliki dyniowe Składniki: 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej + do podsypywania 120g masła 150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 60g cukru pudru 60g domowego cukru waniliowego 2 żółtka
Smakołyki BerenikiRogaliki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia. Jeśli potrzebujecie deseru na ostatnią chwilę to jest strzał w dziesiątkę. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, sprawdzają się jako szybki deser i przekąska do zabrania do parku. Gdy piekłam je po raz pierwszy, zastanawiałam się, czy na trzeci dzień będą jeszcze świeże. Do tej pory nie miałam okazji się o tym przekonać. Rogaliki(...)odstawiamy na godzinę, by ciasto mogło wyrosnąć. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy 1/3 ciasta w kształcie koła. Jeśli zależy wam, żeby rogaliki były idealnie równe możecie wyciąć koło przy pomocy dużej tortownicy. Jeśli chcecie mieć większe rogaliki koło przekrawamy nożem na 8 równych części. Na każdy kawałek ciasta kładziemy
Dieta bez mlekaSzybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Proste, pyszne, idealne dla zabieganych. Przedświąteczna gorączka trwa… Ale czas na dobrą kawę i coś słodkie musi być W końcu każdemu należy się odrobina odpoczynku i przyjemności A jak dobra kawa, to… Ja polecam Wam kawy marki DreamsCoffee W ofercie znajdziecie zarówno kawy ziarniste, mielone, jak i pyszne kawy rozpuszczalne. Polecam(...)był wyjątkowy dzień, więc nie mogło zabraknąć tak wyjątkowych kaw Kawy DreamsCoffe, to połączenie jakości, smaku, elegancji (spójrzcie na te opakowania) i dobrej ceny. Więcej pisałam Wam tutaj Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym Składniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder
Słodkie okruszkiKruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g(...)mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej
Blog z ApetytemRogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą(...)samo smaczne. Do nadzienia użyłam powidła śliwkowe Jamar . Robiłam już te rogaliki z czekoladą, marmoladą, świeżymi truskawkami i jagodami. Polecam :) Składniki na około 26 rogalików: * 3 szklanki mąki pszennej * 125 g masła * 1 łyżka cukru * 1/4 szklanka mleka * 1 jajko * 1 łyżeczka suszonych drożdży * szczypta soli * powidła śliwkowe do nadzienia * odrobina mleka do posmarowania rogalików * cukier puder
Zrób to smaczniePrzepisów na rogaliki na blogu już trochę jest [klik] , na takie robione w ekspresowym tempie też..no i dołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis(...)znaleziony u Danusi , moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne piątki . 2 szkl. mąki tortowej + do podsypania 1/2 szkl.gęstej kwaśnej śmietany 3-4 dkg świeżych drożdży 125 gram masła lub margaryny 1 płaska łyżeczka cukru dowolny dżem, marmolada lub owoce Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać
Moje domowe kucharzenieCześć Dzisiaj będzie przepis na rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to ja – zapomniałam użyć wagi. Zresztą jak zwykle przy cieście drożdżowym wszystko przygotowywałam „na oko”. Rogaliki drożdżowe z jabłkami Przygotuj miskę, którą można postawić na ogniu, lub garnek, łyżkę, szklankę, ściereczkę kuchenną, wałek, płaską(...)grubości mniej więcej pół centymetra. Tępą stroną noża wycinać z ciasta trójkąty. Na środku podstawy połóż kawałek lub kawałki jabłka i zwiń rulonik, a następnie nadaj mu kształt rogalika. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze układaj rogaliki – pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ ciasto urośnie. Rogaliki wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy wierzch
blog.moje-pasje.infoKruche rogaliki Rogaliki wprost rozpływają się w ustach, są kruche i bardzo mięciutkie, a do tego przepyszne. Robi się je łatwo i szybko. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo(...)czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godziną. Po tym czasie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na szerszej części trójkątów nakładamy marmoladę lub inne wybrane nadzienie *** *** Trójkąciki
Blog z ApetytemMarmolada wieloowocowa, długo u mnie, w lodówce leżała, aż na swoje zastosowanie w końcu się doczekała. Trochę czasu dzisiaj wygospodarowałam i za pieczenie drożdżowych rogalików się zabrałam. Mleko z masłem i z cukrem podgrzałam, do drożdży dodałam, z mąką wymieszałam i chwilę na wyrośniecie poczekałam. Następnie jajko i pozostałą mąkę dodałam(...)ciasto pozagniatałam. Cisto na 6 części podzieliłam, wzięłam jedną, a pozostałe przykryłam. Na krążek rozwałkowałam, na 9 części pocięłam, marmolady dodałam i za zwijanie ciasta się wzięłam. Na mini rogaliki pozwijałam i roztrzepanym jajkiem pomalowałam. Piekłam 15 min, następnie ostudziłam i cukrem pudrem o smaku waniliowym oprószyłam. Taki rogalik na dwa, trzy kęsy jest zjadany, myślę, że mój czas
Moniki SmakołykiSłodka alternatywa na Tłusty Czwartek dla osób, które nie przepadają za pączkami, czy faworkami. Idealne do kawy, kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z owoców leśnych i wiórkami kokosowymi. Przepis na rogaliki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 30 rogalików ): 300 g mąki pszennej 220 g masła 220 g kremowego serka 1 zółtko Cukier puder Wiórki(...)posypujemy wiórkami kokosowymi. Dzielimy ciasto na trójkąty i każdy z nich zwijamy, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Przenosimy przygotowane rogaliki z marmoladą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby trójkątny koniuszek ciasta znalazł się pod rogalikiem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy rogaliki glazurą z żółtka. Pieczemy
ale Pyszniemojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier
moj przepis naZobacz jak formować rogaliki, pełen film, w którym przepis na rogaliki będzie pokazany krok po kroku już wkrótce. Jadane przeze mnie od dziecka, pieczone w domu od paru lat :) Nie ma jak domowe, a w tym roku w wersji mini, na dwa chapsiki. Przepis zaczerpnęłam z moich wypieków , moim zdaniem najlepszy, a próbowałam przez lata też kilku innych. Nadzienie zmieniłam(...)dość trudne Czas przygotowania: kilka godzin Ilość porcji: 24 małe rogaliki lub 12 pełnowymiarowych Wartość kaloryczna: lepiej nie wiedzieć Składniki: Na nadzienie (podana podwójna porcja) : 500g białego maku 12 łyżek miodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych
Bazując na smaku