Aromatyczne danie z leśnymi grzybami i łososiem🙂 Składniki 150 g fileta z łososia 150 g ryżu do risotto 150 g szpinaku mrożonego 1 szklanka odgotowanych prawdziwków 1 mała cebula 2 … Czytaj dalej Risotto z prawdziwkami
czarrna od kuchniPo rozsmakowaniu się w kurkach: risotto i kurkach w śmietanie, przyszedł czas na jajecznicę. Przyznaję się bez bicia, nie lubię jajecznicy, w ogóle nie przepadam za
Pasja SmakuPóźne lato to czas kurek . Osobiście nie jestem wielką fanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki świetnie pasują również do kurczaka oraz makaronu. Dziś mam dla Was jednak trochę inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy
365 dni dookoła kuchniliku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek 300 ml śmietany
Kulinarne przygody Gatitykomponuje się z owocami morza i rybami, proponuję: Szafranowe risotto z dorszem Potrzebujemy: 0,5 kg ryżu arborio duży gar bulionu warzywnego (około 4-5 litrów, to zależy ile wchłonie ryż) 2 małe szalotki szczyptę szafranu namoczoną w ciepłej wodzie łyżkę zimnego masła kilka suszonych pomidorów jeden ząbek czosnku kilka grzybów (rozmrożone grzyby leśne, pieczarki) ½ pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki(...)pomidory i przesmażone wcześniej na maśle grzyby i namoczony w ciepłej wodzie szafran (dodajemy razem z wodą). Mieszamy. Pod koniec dajemy łyżkę bardzo zimnego masła i parmezan starty na drobnych oczkach oraz posiekaną pietruszkę. Jest zasada, że nie dajemy parmezanu do owoców morza i ryb, ale w tym przypadku ryba nie stanowi treści risotto tylko dodatek. Doprawiamy solą, pieprzem
ladykitchenprzygotowywać je w płaskim rondlu z grubym dnem lub na teflonowej patelni z wysokim rantem. Moje pierwsze kroki w przygotowywaniu risotta uważam za bardzo udane. Na pierwszy raz poszedł dodatek zielonego groszku, na kolejny raz planuję grzyby lub miks warzyw sezonowych. Jest to danie bardzo sycące i aromatyczne, idealne na wiosenny obiad. Potrzebne nam (na 3-4 porcje(...)ostatniej części bulionu, dodać zielony groszek i dokładnie wymieszać. Gotować przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż zmięknie i odparuje większość płynu, ściągnąć patelnię z ognia i wymieszać risotto z pesto. Porcje nałożyć na talerze i posypać tartym serem
W poszukiwaniu inspiracjiszef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również(...)dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami, a poza tym nadają temu bardzo wiosennemu daniu nieco cięższy, ziemisty, jesienny posmak, jakby przypominając, że do pełnej wiosny jeszcze daleko. Świetnie w tej roli sprawdzą się boczniaki, ale pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego
Niedzielny kucharzjakże pyszne to było danie, kremowy ryż, pachnące grzyby a rezultat taki że zapach w całym domu i każdy chciałby choć trochę pokosztować. Risotto to jedno z moich ulubionych dań, dodaję do niego moje ulubione dodatki a potem zajadam pyszny obiad. Polecam każdemu aby skosztował. Użyłam tutaj mrożonych opieniek, one tutaj są ważne ale jeśli obecnie nie macie to użyjcie
Moje Małe Czarowanieszef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również(...)dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami, a poza tym nadają temu bardzo wiosennemu daniu nieco cięższy, ziemisty, jesienny posmak, jakby przypominając, że do pełnej wiosny jeszcze daleko. Świetnie w tej roli sprawdzą się boczniaki, ale pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego
Niedzielny kucharzktóre niedawno pojawiły się w naszym codziennym języku. Słowa te wywodzą się oczywiście od włoskiego risotta i gdy je słyszymy od razu wiadomo o co chodzi ! Przed nami pojawi się oczywiście danie na bazie kaszy. Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Gryczotto może być dodatkiem do dania
Kulinarne przygody Gatityborowiki – ich piękny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Dla takich zapachów warto przetestować ten przepis! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje(...)bulionu dolej wodę, w której moczyły się grzyby. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto. Smacznego! Artykuł Risotto z borowikami pochodzi
Moja pasja smakukurkami. Coraz o nie trudniej, bo u nas ostatnio jest ciepło ale bezdeszczowo, a grzyby wiadomo rosną po deszczu. Nie wiem skąd się biorą kurki w sklepie w taką pogodę… Miałam jeszcze zapasy, bo na szczęście kurki można długo przechowywać, więc obiecałam rodzince risotto z kurkami. Jak dla mnie same risotto wystarczyłoby w zupełności, ale moja męska większość
codojedzeniaDzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania!Składniki dla 3 osób:polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g1 ząbek czosnkupieprz3 gałązki tymianku1 łyżka masła klarowanegoświeża pietruszkaSos:15 g suszonych borowików1 szklanka wrzątku6 małych pieczarek4 szalotki150 ml sake200 ml śmietanki 30%1 gałązka tymiankusól, pieprzKasza:1 szklanka kaszy pęczak1(...)Pieczarki myjemy, szorujemy dokładnie i kroimy w ćwiartki. Szalotki kroimy w piórka. Borowiki odciskamy z nadmiaru wody (wodę zostawiamy do kaszy!). Do garnka ze smażenia mięsa wrzucamy grzyby i smażymy kilka minut, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Wrzucamy szalotkę i smażymy jeszcze dwie minuty. Wlewamy wino i odparowujemy alkohol (około 3 minut). Dodajemy śmietankę, doprowadzamy
My Culinary Artszklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów i to w zupełności wystarczy. Po trzecie, używajcie parmezanu lub grana padano, bo ser naprawdę robi różnicę. Po czwarte, eksperymentujcie! Do risotta można dodać naprawdę różne składniki. Byle nie wszystkie jednocześnie. Radzę max 3 składniki poza bazową cebulkę i serem
W kuchni wieczoremkapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej mieszanki na risotto. Ugotowałam więc ryż prawie tak jak gotuję kaszotto czy risotto. Farsz na gołąbki jest bardzo aromatyczny, bo naturalne produkty firmy The Green Woodpecker trill zawierają mnóstwo przypraw i suszonych grzybów. Farsz jedynie doprawiłam solą i pieprzem. Jaki sos lubicie do gołąbków? Najczęściej gotuję sos pomidorowy, ale jak wspomniałam wcześniej próbuję(...)kapusty Składniki: na 4 porcje 800 g czarnej kapusty 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo – wołowe 1 cebula 1 czosnek solo 1 jajko 1 opakowanie mieszanki na risotto 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła Sos pomidorowy 1 cebula 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 2 puszki pokrojonych pomidorów
codojedzenia