Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać(...)duży seler (350g) 3-4 łodygi selera naciowego (150-200g) 1 duży pęczek natki pietruszki i kilka gałązek lubczyku 25g suszonych glonów wakame lub kombu 1 garść suszonych grzybów shitake 4-5 pieczarek 1 kawałek imbiru wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela
Karo in the Kitchenpieczarkami Idealnie kremowe, wyraziste w smaku i delikatne risotto to zawsze dobry pomysł na obiad lub kolację we dwoje. Ta propozycja jest wegetariańska, ale wciąż smaczna i pożywna. Risotto wcale nie musi zawierać mięsa, czy ryby by było smaczne, przekonałam się już o tym dosyć dawno, podczas mojej podróży po Sycylii. Wystarczą dobre składniki i serce włożone w przygotowanie tego(...)minutach do ryżu dodajemy podsmażonego pora z grzybami, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 3-4 minuty aż ryż będzie al. dente ( uważać aby nie przegotować ryżu). Na koniec dodajemy masło i 2 łyżki parmezanu, wszystko mieszamy. Risotto ma mieć aksamitną, kremową konsystencję. Danie przekładamy od razu na talerze
Calzonella.compodzielę się z Wami przepisem na risotto z kurkami, kurczakiem i świeżym tymiankiem. Smakuje obłędnie, koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2-3 porcje(...)warzywnego 1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij
Moja pasja smakuświeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski – 1 sztuka Cebula – 1 mała sztuka Marchew – 1 mała sztuka Seler naciowy(...)przygotowania dania wykorzystujemy przednie i tylne nogi. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał
Kuchnia Bon AppetitKasia Risotto z soczewicą i kurczakiem Justyna Francuskie ślimaczki z makiem Magdalena Ciasto z konfiturą z borówki Agnieszka Wegański sos bolognese Magdalena Piwny piernik z marmoladą Marzena Chlebek bananowy z chia Małgorzata Spaghetti florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem A już dzisiaj zapraszam
Magiczne Życie MartyDługo zastanawiałam się co zrobić na obiad, pomyślałam, może jakieś kremowe risotto pomidorowe, albo nie lepiej grzybowe, mocno kremowe z dużą ilością pieczarek, z podsmażoną cebulką i czosnkiem, do tego upieczone orzechy laskowe, ale zamiast ryżu kasza i tak powstało obłędne kremowe kaszotto (jeśli macie inne grzyby np. borowiki to możecie zamienić będzie smakować jeszcze lepiej) Muszę przyznać
zdrowa vege kuchniamianowicie orzotto. Orzotto jest to danie przygotowane na wzór risotta , ale zamiast ryżu używamy kaszy. A jak wiecie , ja kasze uwielbiam! Do dzisiejszego dania wykorzystałam moje niedawne odkrycie , które na stałe zagościło w mojej kuchni – kaszę gryczaną białą . Składniki :- kasza biała gryczana – 200 g– grzyby – 250 g *– cebula – 2 szt– białe wytrawne wino
Ostra na SłodkoSzybki obiad z tego co było w lodowce. A że mój mąż lubi ryż we wszelkich postaciach postanowiłam zrobić mu coś na wzór risotto tylko ze
Bernika - moj kulinarny pamietnikTajemnica dobrego risotto tkwi w cierpliwości w jego przygotowania. Dolewamy, mieszamy, dolewamy, mieszamy i tak w kółko... Ale warto ! Składniki: 1 – 1 i ¼ szklanki ryżu 2-3 kieliszki wina wytrawnego 3 szklanki rosołu (lub warzywnego wywaru) ½ szklanki suszonych grzybów 5 dag sera żółtego- najlepiej parmezan 1 cebula(...)seler 2 marchewki 1 pietruszka Ketchup kilka kropel olej do smażenia warzyw łyżka masła Sól, pieprz Czosnek do smaku Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić do miękkości. Na patelni roztopić masło i wsypać ryż, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilkę poczekać
Tradycyjna Kuchniasosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką GRUDZIEŃ Tarta z kiszoną kapustą i grzybami Zapraszam również w tym roku
MarciochaKucharzyWczoraj postanowiłam zrobić i nie zawiodłam się .Wyszło po prostu przepyszne .Risotto nie jest skomplikowanym daniem .niemniej wymaga ciągłego mieszania .Zaangażowałam moich panów i nie było aż tak żle 🙂 .W domu zawsze jest ryż .a resztę można improwizować 🙂 . składniki: porcja na 1 osobę. 1/3 szklanki ryżu 3-4 grzyby
Ugotujmy CośŁatwe i szybkie, a do tego pyszne - jesienne, pełne grzybowego aromatu risotto z podsmażonymi kurkami i szalotką. Kilka kurek można odłożyć, aby przed podaniem udekorować nimi gotowe danie. Będzie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie. Składniki na 2 porcje: 200 g oczyszczonych kurek 100 g ryżu arborio 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 3 łyżki(...)czosnek drobno posiekać. W głębokim garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, zeszklić na niej warzywa. Dodać kurki i podsmażyć na mocnym ogniu, aż grzyby lekko się zrumienią. Wsypać ryż, zamieszać i zmniejszyć ogień. Przesmażyć chwilę, następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje. Gdy wino się zredukuje, wlać chochlę bulionu. Gotować powoli, a kiedy ryż
wyzwania kuchenneryż, masło, cebula, wywar/rosół, niekiedy białe półwytrawne wino, czas. Ja zawsze używam dodatkowo oliwy i coś zielonego - tu akurat szczypiorek. Wiele osób zastanawia się w jakich proporcjach przygotowywać risotto. Wydaje mi się, że najlepszy efekt osiągniemy kiedy mamy pół/pół - tj. ile ryżu tyle dodatków do niego. W poprzednim poście zachwalałem rarytasy ze sklepu rybnego w Pruszczu Gdańskim(...)aromat rybny. Kurki - kupione na trasie w drodze do Pruszcza. Najlepiej czyścic je pędzelkiem ale mnie się udało też to zrobić pod delikatnym strumieniem bieżącej, zimnej wody. Większe grzyby przekrojone na pół i ćwiartki, te malutkie maluchy ( pleonazm ) zostawiłem w spokoju. Ryż - raczej tylko arborio . Można robić na zwykłym, długoziarnistym ale jednak to tak jakby zamówić w restauracji
Right Behind The Kitchenpowinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca(...)dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem
Karo in the KitchenCześć ! Sezon na kurki wreszcie się rozpoczął więc staram się go wykorzystać w pełni, przygotowując minimum raz w tygodniu danie z ich udziałem. Dziś klasyk –
Moja pasja smaku