Nadzienie do naleśników: odmrożone leśne grzyby podsmażone na maśle z cebulą, i porządnie doprawione. Do tego bardzo smaczna surówka wg mojej teściowej. Warunek konieczny: trzeba surówkę przygotować co najmniej kilka godzin przed podaniem (inaczej będzie zbyt ostra). Składniki: 3 średniej wielkości obrane buraki (surowe) 2 jabłka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól(...)gustu Zetrzyj warzywa na tarce lub drobno posiekaj. Wymieszaj z jogurtem i majonezem. Dopraw solą. Wstaw do lodówki. The Mango (season 5, episode 1) I feel full after the risotto , these words are uttered in the famous scene at the restaurant where George and Karen have dinner. Her words and body reaction say it all. From now on George sees
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio kurki rządzą w mojej kuchni. Nie umiem się im oprzeć. Dzisiaj przepis na risotto z kurkami. Danie proste, ale aromatyczne i pełne smaku. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 1 duża cebula 2 czubate łyżki siekanej, świeżej natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 200 g ryżu arborio około 3 szklanki gorącego bulionu z warzyw 1 łyżka masła sól(...)podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Cebula ma się zeszklić. Do cebuli wrzucamy kurki. Całość solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy 10 minut. Pod koniec dodajemy natkę, całość mieszamy. Grzyby przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię dolewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy ryż. Ryż podsmażamy, aż stanie się szklisty (około 3 minuty). Często mieszamy. Do ryżu dolewamy
Smak mojego domupodlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa to dłużej niż z risotto. Prawdziwki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki a ze szczypioru tylko zieloną część bez cebulek. To wszystko przesmażamy na odrobinie masła na osobnej patelni. Piersi z kurczaka po leżakowaniu(...)piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso na lekko złoty kolor, będzie wtedy soczyste i kruche. Gdy kasza będzie już miękka dodajemy grzyby z cebulką, mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietankę. Smażymy wszystko razem jeszcze jakieś 5 min. Nasze kaszotto jest gotowe do podania. Na talerz wyłóżcie kaszę, pokrojonego
Kuba Gotujepodlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa to dłużej niż z risotto. Prawdziwki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki a ze szczypioru tylko zieloną część bez cebulek. To wszystko przesmażamy na odrobinie masła na osobnej patelni. Piersi z kurczaka po leżakowaniu(...)piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso na lekko złoty kolor, będzie wtedy soczyste i kruche. Gdy kasza będzie już miękka dodajemy grzyby z cebulką, mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietankę. Smażymy wszystko razem jeszcze jakieś 5 min. Nasze kaszotto jest gotowe do podania. Na talerz wyłóżcie kaszę, pokrojonego
Kuba Gotujeusmażyć "gołe" na oliwie. Jeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym. Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy. risotto z kwiatami cukinii lub makaron z kwiatami cukinii Kwiaty możesz też zjeść na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę. Faszerowane kwiaty cukinii - pomysły na nadzienie: Jak już(...)wymieszany z miętą i natką pietruszki lub koperkiem mozzarella w małych kulkach, po kawałku anchois i listku świeżej bazylii (typowe włoskie nadzienie) ryż i zioła (coś na wzór gemisty ) grzyby i cebula krewetki z czosnkiem i chilli A Wy próbowaliście już kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można je kupić - dajcie znać w komentarzu, a pomożecie innym
Chilli Czosnek i Oliwawłoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni. Smakował dla całej rodziny chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła) garść grzybów cebula mrożona
Truskawkowa Fiestapatelnią. W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta. Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań i składników, żeby starczyły(...)Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż, grzyby i buraki. Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony
Ugotowane pozamiatanemiejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań, na minus malutki(...)Ruska 19 Machina Organika - ciekawe dania, podane w atrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest od 7.30 w dni powszednie i od 9 w weekendy. Ahimsa
Bananowe Polebyło pyszne!), jadłam figi prosto z drzewa, piłam piwo, które chłodziłam w morzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację(...)Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej
Brzuszki ŁakomczuszkiWłosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego kaszotta użyłam grubej kaszy jęczmiennej –czyli pęczaku –i bardzo polskich dodatków. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i odkładamy żeby obciekła. Kiełbasę kroimy w naprawdę cieniutkie półplasterki lub nawet drobniej- na ćwierć plasterki(...)trzeba – dodatkowa łyżka oleju, podsmażamy pieczarki. Powinny się widocznie skurczyć i tylko lekko zrumienić. Jeśli puszczą wodę i zaczną się dusić – smażcie je tak długo, aż cała woda z grzybów odparuje, a w rondlu zostaną same pieczarki na tłuszczu. Odkładamy je do przesmażonej kiełbasy. W rondlu znowu lądują dwie łyżki oleju, wrzucamy wypłukaną kasze. Smażymy aż pęczak równo otoczy się
Karo in the Kitchenocet dębowy (2-3 łyżki) . Zdjąć z ognia. W drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele angielskie , liść laurowy,goździki,pieprz kminek i kurkumę. Dodać grzyby. Gotować powoli. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia. Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone(...)konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom
mojej kuchnisię gotować, dodać ocet dębowy (2-3 łyżki) . Zdjąć z ognia. W drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele angielskie , liść laurowy,goździki,pieprz kminek i kurkumę. Dodać grzyby. Gotować powoli. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia. Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone(...)konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzysz y serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom
w mojej kuchniOstatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia. 2 woreczki ryżu 30 dkg pieczarek około 1 l bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku
Moje domowe kucharzeniekiełbasek, młodych ziemniaków najlepiej o kolorze żółtym, ekologicznych jajek i dobrej jakości masła i oliwy. Frittatę możesz przygotować z wieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę! WIĘCEJ 2. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI I znowu(...)temu robiłam to pyszne leczo, i podczas gotowania, wpadłam na pomysł aby dodać ugotowaną ciecierzycę. O niebiosa, jak dobrze, że mnie olśniło! Jakie to dobre! WIĘCEJ 16. KREMOWE RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM Pyszne kremowe risotto to niewątpliwie jedno z moich ulubionych dań. Risotto ma tą swoja wielką zaletę, że możesz je zrobić z każdym ulubionym składnikiem. Zawsze w maju gości
SMYKWKUCHNIZdążyliście już wypróbować przepis na risotto z kurkami ? Bo mam dla Was kolejny bestsellerowy przepis, w którym zamiast ryżu używam kaszy pęczak. Zatem zamiast tradycyjnego risotto, proponuję Wam ekskluzywne kaszotto. Tym bardziej wyborne, że z borowikami szlachetnymi zebranymi własnoręcznie podczas popołudniowego spaceru. Zwykła, pospolita, gruboziarnista kasza pęczak. Pomyślicie, nic specjalnego. Jednak po wypróbowaniu mojego przepisu, odkryjecie pęczak na nowo. Danie(...)wino, a alkohol zupełnie odparuje. Wtedy dolać trochę gorącego bulionu, wymieszać i znów poczekać, aż płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Przy kolejnej dolewce dodać do kaszy pokrojone (niezbyt drobno) grzyby. U mnie są to borowiki szlachetne, ale mogą to być też inne świeże grzyby – podgrzybki czy kurki. Czynność dolewania bulionu powtarzać jeszcze kilka razy, aż do momentu, gdy konsystencja
Dietolog