kilka nadchodzących tygodni, bo często robię risotto, albo kaszotto a podstawą właśnie jest dobry bulion, więc dobre domowe kostki rosołowe spisują się tu idealnie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe kostki rosołowe składniki 3 duże udka z kurczaka 3 duże marchewki 1 duży por 1 duży korzeń selera 2 duże cebule garść grzybów mun 3 papryczki chili 1 łyżeczka ziela angielskiego
Delusional TrineDynia to super sprawa tym bardziej w styczniu gdy brakuje nam już witamin. Mam jeszcze zapas z jesieni a i w sklepach do kupienia. Risotto to
Moje Małe Czarowanieryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie miękka) Na patelni rozgrzej łyżke oleju i wrzuć cebulę, smaż około 5 minut aż się zeszkli i zacznie złocić, następnie partiami wrzucaj pieczarki i pora. Gdy por będzie już miękki dodaj przyprawy, przemieszaj i dodaj do kaszy a na patelni po smażeniu cebuli z grzybami podpraż słonecznik i też
greenscarfgrzyby przepłukujemy i osuszamy ręcznikiem. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wykładamy na nią cząstki mięsa, smażymy kilka minut na rumiano. Dodajemy rozmrożony groszek i odsączone grzyby. Składniki chwilę przesmażamy i dodajemy starty imbir oraz posiekany czosnek. Całość zalewamy połową szklanki bulionu(lub wody) i dodajemy półtwardy ryż. Ogień zmniejszamy na jak najmniejszy i patelnię przykrywamy(...)mieszając składniki aby nie przywarły do dna, gdy dodany wywar wyparuje dodajemy kolejną jego partię i robimy to analogicznie do momentu, gdy zostanie on pochłonięty przez nasiona ryżu. Do risotta dodajemy łyżkę masła i całość delikatnie mieszamy. Koperek siekamy na bardzo drobno i wraz z ziarnami sezamu dodajemy do reszty składników ( część możemy zostawić aby posypać wierzch). Finalnie doprawiamy gałką
Symfonia Smakówarborio i robimy risotto. Czego użyłem? -250 gram ryżu -suszone koźlarze -szklanka wermutu -200 ml wrzątku -czerwona cebula -sól, pieprz -tymianek suszony -pół gruszki -oliwa -masło -dwa ząbki czosnku -parmezan -śmietanka 30% Posiekaną cebulę z czosnkiem szklimy na oliwie. Wrzucamy ryż, podsmażamy. Gdy ryż pochłonie tłuszcz zalewamy go winem. Odczekujemy do momentu, aż ryż zaabsorbuje płyn. Grzyby zalewamy wrzątkiem
BaRepasUwielbiam dania kuchni włoskiej, szczególnie risotto. Tym razem postanowiłam połączyć je z borowikami, które nadają mojemu daniu wytworności i charakteru. Myślę, że jest to idealna potrawa na jesienną kolację wśród najbliższych. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu, można powiedzieć, że z "jednej patelni". Koniecznie do wypróbowania w tym sezonie! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu Arborio 2 szalotki(...)łyżka oliwy z oliwek lub masła 600-700 ml bulionu warzywnego (lub grzybowego) 100 gram parmezanu 350 gram świeżych borowików sól i pieprz świeża rukola do dekoracji Grzyby oczyszczam na sucho, płuczę i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej borowiki przez 2-3 minuty. Przekładam z patelni na talerz, wybieram kilka plastrów
Mango Papajarisotto (Arborio) chlust białego wytrawnego wina liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku pół łyżeczki czosnku w proszku pół łyżeczki cebuli w proszku sól dużo świeżo mielonego pieprzu garść posiekanej natki z pietruszki Na maśle podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodałam kawałki polędwicy, smażyłam dalej około 4 minut, dodałam grzyby, przyprawy, ryż
Cytryna&Co.risotto, jego bazę stanowi kasza pęczak. Można użyć kaszy gryczanej. Kasza posiada neutralny smak co pozwala przygotować dania według własnych upodobań. Kaszotto sprawdzi się zarówno jako wykwintne danie, jak i to na co dzień. Wariacji na temat kaszotto nie brakuje – i w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Moje kaszotto przygotowałam z suszonymi kurkami, latem polecam do potrawy użyć świeżych grzybów. Kaszotto
Kasia i jej kobiecy świattypowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozarelli. Inne odmiany to: arancini con burro (z masłem), arancini con funghi (z grzybami) i arancini con melanzane (z bakłażanem), con salsiccia (z kiełbasą), con gorgonzola, con salmone (z łososiem), con pollo (z kurczakiem), con frutti di mare (z owocami morza). Nazwa potrawy(...)się z jej podobieństwem do pomarańczy. W języku włoskim arancia, to pomarańcza. Arancini z pieczarkami. Składniki na ok. 16 szt.: - 1,5 szklanki ryżu arborio-kleista odmiana ryżu do risotto (ja wykorzystałam pozostałość ryżu do temari sushi - 3 szklanki bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 – 3 łyżki oliwy - 3 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz (do smaku) - 1 jajko Farsz
mojewypiekiinietylkoPrzepis ten powstał sporo lat temu, tak dawno że już nie pamiętam dokładnie kiedy. Jak to często bywa sprawił to zwykły przypadek. Od tego czasu risotto "na winie" robiłam już setki razy. Nazwa tego dania pochodzi od tego, że do potrawy dodajemy produkty, które się nam „ nawiną” po przeszukaniu lodówki i szafek. Kilka składników się powtarza(...)inne są kwestią przypadku i gustu. Składniki: 2 woreczki ugotowanego ryżu Kawałki mięsa, kiełbasy ( nie surowe ) 1 cebula 2 ogórki kiszone Papryka świeża / dowolna 2 pomidory/ ewentualnie puszka krojonych Grzyby/ pieczarki lub inne, dowolne Natka pietruszki Sól, pieprz Żółty ser ketchup Wykonanie: Do ugotowane ryżu dodajemy pokrojone w kostkę i plasterki produkty, pietruszkę siekamy. Cebulę i paprykę możemy wcześniej podsmażyć
Smaki Ewydanie nazwaliśmy „risotto z kaszy orkiszowej”, a nie orkiotto, bo to byłby już prawdziwy łamaniec językowy. Mniejsza zresztą o nazwy, ważne jest to, że powstało danie wyjątkowe. Dotychczas robiliśmy risotto głównie z pęczniaka. I jest to doskonała baza dla tego dania, ale kasza orkiszowa przebija wszystko. Połamane ziarenka pięknie wchłaniają wodę, zachowują właściwą sobie twardość, ale są też bardziej miękkie(...)m.in. serotoniny i melaniny. Wegetariańska wersja kaszotto Ristotto można zrobić w wersji wegetariańskiej, bez szynki, która w daniu odgrywa rolę raczej słonej przyprawy niż istotnego składnika. Pierwsze skrzypce grają grzyby, dlatego dobrze, żeby to były grzyby charakterne, mięsiste, jak np. boczniaki. Choć pieczarki, szczególnie małe, przyrządzone w całości, też dadzą radę. Składniki: Kilka plastrów szynki parmeńskiej (4-6) 1 szklanka
Niedzielny kucharzSandacz po friulijsku, czyli ryba z szynką parmeńską i borowikami (Friuli Wenecja Julijska to nieduży region w północno-wschodnich Włoszech ze stolicą w Trieście). Na koniec risotto z giczą cielęcą pieczoną z warzywami (Osso Bucco). Wszystkie dania pyszne, dostaliśmy przepisy od autora, może kiedyś się nimi podzielę. :) Poza pysznym jedzeniem warto było posłuchać o produktach firmy(...)następnym razem Zapraszam do obejrzenia paru zdjęć. Zaczynamy gotowanie - szykujemy cielęce gicze i warzywa do giczek do piekarnika pieczone buraczki z dodatkami - ser i orzechy smażone grzyby do pstrąga
Stare Garycoś z owocami morza. Mina mi się trochę rozjechała, bo nie przepadam zbytnio za darami oceanu, ale Żony Mej zachcianka świętą jest, więc mówisz i masz Honey. Jadłem kiedyś risotto z kurczakiem i krewetkami, więc na bazie tego "wyśmienitego" dla smakoszy krewetek dania, idę dalej i zrobię makaron z borowikami, wątróbką i krewetkami. Czego nam potrzeba? -świeże krewetki; są dodatkiem(...)biała -wino półsłodkie -papryka ostra zmielona -suszone chili -czosnek Szalotki i por siekamy, szklimy na oliwie, dorzucamy posiekane grzyby. Smażymy kilka minut i zalewamy winem. Gdy wino odparuje, oczyszczone, osuszone wątróbki kroimy w małe paski i dorzucamy je do grzybów. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki, aby ładniej się prezentowały na talerzu podamy
BaRepas