risotto z grzybami - 324 przepisów (strona:15/22)

Kaszotto z grzybami leśnymi i pomidorami 87

idea, która polega na tym, żeby przygotować danie jednogarnkowe z kaszy wzorując się na przepisie na włoskie risotto. Sprawdza się dobrze - dania z kaszy są smaczne i pożywne a kompozycji dodatków można stworzyć bardzo wiele. Dziś wersja z pomidorami i grzybami leśnymi - proste i smaczne połączenie

Milion Smaków
Pęczotto (orzotto) z boczniakami, porem i szpinakiem 146

Cześć ! Czy są tu jacyś fani kaszy pęczak ? Ja ją uwielbiam, tak jak wszelkie pęczotta, kaszotta i risotta. Połączenie boczniaków, pora, szpinaku i tymianku to prawdziwa petarda. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni ! Składniki (2 porcje): 250 g boczniaków 1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej(...)posypania masło + oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek 2 łyżki natki pietruszki – drobno posiekanej odrobina soku z cytryny Wykonanie: Boczniaki umyj, osusz i pokrój w paski. Mniejsze grzyby – pozostaw w całości. Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego

Moja pasja smaku
Risotto z świeżą truflą 71

się namierzyć dobre źródło koniecznie skuście się od czasu do czasu. Już niewielki dodatek tego szlachetnego grzyba sprawia, że danie nabiera posmaku luksusu i wykwintności. O wspaniałym, jednym w swoim rodzaju aromacie już nawet nie wspomnę. Poniżej przepis na klasyczne risotto z dodatkiem świeżej, czarnej trufli. W towarzystwie białego, wytrawnego wina stanowi idealny zestaw na romantyczną kolację

Milion Smaków
Risotto z kurkami 220

dawno kurek nie jadłam. Aż tu w tym roku, mam ich pod dostatkiem ! UWIELBIAM ! Zapytacie pewnie, czemu w moim risotto nie ma białego wina. Odpowiedź jest taka - mój mąż nie lubi... a i przyznać muszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny. Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina. Składniki: * 1 szklanka ryżu arborio(...)czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, dolać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzać, do momentu, aż ryż stanie się miękki. Ugotowany ryż połączyć z grzybami i cebulą. Dodać masło oraz ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Risotto powinno mieć kremową konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać więcej bulionu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 252

polegającej na zebraniu przepisów na najbardziej smakowite potrawy rodem ze słonecznej Italii. Udało nam się zgromadzić aż 110 przepisów, w tym 37 receptur na pyszne makarony. Królowały także pizza, risotto, a także włoskie desery, na widok których ciekła mi ślinka:) W akcji wzięło udział 61 blogerów. Szczególne podziękowania chciałam skierować do Martynosi, Mirabelki oraz Karoli i Alastora z Kuchni(...)pomidorów  - Żabka z bloga Healthy Craving Risotto: Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Risotto po mediolańsku (risotto alla milanese) - Josia z bloga Podróże kulinarne świata Risotto z gruszką i gorgonzolą - Martynosia z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa
risotto z kurkami 139

całości) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Na patelnię wsypać ryż, wymieszać z cebulą i grzybami, smażyć przez chwilę, aż stanie się niemal przezroczysty. Na patelnię wlewać porcjami bulion (grzybowy), kolejne porcje wlewać, gdy poprzednia zostanie całkowicie 'wciągnięta' przez ryż (risotto ma mieć dość kremową konsystencję, ale ryż nie może być rozgotowany, trzeba kontrolować jego stan). Pod koniec

Darcia w kuchni
Risotto z maślakami i krewetkami 134

Powstał śródziemnomorski misz masz daniowy ale pyszny i zachęcam do wypróbowania. Włoskie risotto z polskimi maślakami wyszło znakomite, aromatyczne i godne polecenia. Spróbujcie koniecznie. Risotto z

Moje Małe Czarowanie
Risotto z boczniakami 132

Delikatne kremowe, pyszne !  Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy(...)gotować. Gdy płyn wyparuje, ponownie uzupełnić i czynność powtarzać, aż ryż stanie się kremowy i miękki. Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, grzyby i pietruszkę- wymieszać. Na koniec dodać starty ser oraz masło - całość raz jeszcze wymieszać. Jeśli risotto jest zbyt gęste - dolać jeszcze bulionu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Grzybowe risotto ze szpinakiem i kurczakiem 189

powolne podlewanie ryżu, aż do całkowitego jego ugotowania przez napęcznienie. :) SKŁADNIKI: 1 szklanka ryżu do risotto (najlepszy jest arborio) 100 ml wytrawnego białego wina 1 l ciepłego bulionu drobiowego 1 cebulka 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku 3-4 pieczarki lub grzyby 1 duża pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka

Kuchnia od dwojga
Risotto z grzybami leśnymi 98

pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych.  Aby przygotować idealne risotto, należy w odpowiedni sposób ugotować ryż, bardzo ważne jest sam ryż musimy pamiętać aby był to ryż Arborio.  Potrzebne składniki:   180 gr ryżu  Arborio 40 gr grzybów leśnych 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki białego wina 250 ml wywaru warzywnego

Łycha smaków
Polskie risotto 104

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dwie porcje 2 małe białe cebule 1/2 szklanki ryżu do risotto garść suszonych prawdziwków około 20 cm dobrej jakościowo kiełbasy, sprawdzi się kiełbasa myśliwska albo swojska, ważne aby była wyrazista w smaku 200 ml bulionu 2 łyżki tartego parmezanu Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie na 1/2 godziny. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ryż który smażymy

Delusional Trine
Krewetki w sosie śmietanowo - kurkowym z makaronem 160

Krewetki pod każdą postacią to dla mnie posiłek mistrzów. Uwielbiam je, tylko smażone na maśle z czosnkiem, uwielbiam w risotto, uwielbiam w zupie tajskiej a dziś

Moje Małe Czarowanie
Risotto z kurkami 129

obiad, i jak to Miśka mi ostatnio słodzi, było to najlepsze risotto na świecie, a mówi mi tak z każdym kolejnym Kurki już się kończą, więc warto się nimi nacieszyć, i jak zawsze polecam zaopatrzyć się w oliwę truflową, a uporem maniaka dodaję ją zawsze do dań z grzybów i po roku nawet Misiek ją polubił, no powiedzmy, już(...)łyżkę oleju roślinnego. Najlepiej robić to partiami, aby faktycznie się podsmażyły, a nie ugotowały. Gdy ryż jest już prawie gotowy, dodaj pokruszoną kostkę rosołową oraz mleko kokosowe, a gdy risotto będzie już gotowe dodaj podsmażone kurki. Polecam podawać danie przybranie świeżym tymiankiem lub rozmarynem, czy też podprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.   Smacznego! Artykuł Risotto z kurkami pochodzi z serwisu

greenscarf
Grzybowe risotto z szafranem i kurczakiem pod krewatkami. 151

kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około 40 minut. W ostatnich 5 minutach dodajemy łyżeczkę soli. Do risotta: -ryż arborio -kurczak; zostało mi trochę piersi z kurczaka i kawałek udka z tego przepisu -suszone borowiki, zalane wrzątkiem (szklanka) -szafran -starty parmezan -sól, pieprz -białe wino półwytrawne; pół szklanki(...)łyżeczka -masło łyżka Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy łyżkę klarowanego masła zasypujemy szklanką ryżu. Gdy ryż stanie się transparentny podlewamy go winem. Gdy wsiąknie i odparuje płyn dodajemy grzyby z wywarem. Mieszamy i zostawiamy, by znów płyn wsiąknął i odparował. Dodajemy tymianek i pokrojonego kurczaka. W kolejnym etapie wlewamy chochle naszego wywaru z warzyw. Mieszamy i znów odczekujemy momentu

BaRepas
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 183

Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać(...)duży seler (350g) 3-4 łodygi selera naciowego (150-200g) 1 duży pęczek natki pietruszki i kilka gałązek lubczyku 25g suszonych glonów wakame lub kombu 1 garść suszonych grzybów shitake 4-5 pieczarek 1 kawałek imbiru wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela

Karo in the Kitchen