Dzisiaj prezentuję danie z rekina ,ale z mieszanymi uczuciami. Rozwijające się zainteresowanie kuchnią azjatycką doprowadza do zabijania 75 mln rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny ,kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się nie zmieni(...)zobaczymy je tylko w "Szczękach" Spilberga. Po takim wstępie nie każdy się skusi na naprawdę bardzo smaczne ,delikatne mięso z rekina. Stek z rekina saute. Stek odmrozić w lodówce ,wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym . Posypać solą i białym pieprzem ,oprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem
Kulinarny karnet ChristopheraMój pierwszy, na dodatek domowej roboty, stek z rekina :) Uwielbiam eksperymenty kulinarne! Zwłaszcza takie, których wynikiem jest pyszny posiłek. A że uwielbiam próbować nowych rzeczy, dziś padło na rekina. Wielki, krwiożerczy rekin wylądował najpierw w piekarniku, a później na moim talerzu. Jeśli chodzi o walory smakowe, to jedni smaku rekina po prostu nie cierpią, a inni uwielbiają. Mi nawet(...)przypadł do gustu, choć nie jestem doświadczona w przygotowywaniu tak egzotycznych potraw. Potrzebne nam (na 2 porcje):- 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym)- pieprz cytrynowy- sól- skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo:- płatki masła Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjinajdziwniejsze danie na świecie i chyba mi się to udało. Nie przychodzi mi do głowy żadne dziwniejsze danie. Gdy otworzyłam paczkę od Justyny zobaczyłam pudełeczko z karteczką “serek z rekina”. Serek z rekina?… hmm… ale jak? Nie pozostało nic innego jak otworzyć i sprawdzić co to takiego. Bez sprawdzania w sieci z czym mam do czynienia postanowiłam spróbować tą niespodziankę(...)drugi dzień jeśli mnie nic nie będzie, ale namówiłam go na degustację dopiero kilka dni później. Ale co to właściwie jest ten Hákarl? Hákarl znany również jako serek z rekina to tradycyjne islandzkie danie, które powstaje z suszonego fermentowanego rekina (przede wszystkim rekina polarnego). Mięso tego rekina przed fermentacją zawiera dużą ilość kwasu moczowego, co czyni go trującym. Zjedzenie
Mama GotujeWiele osób tak zachwala steki z rekina, że postanowiłam i ja spróbować. Dorwałam je w jednym ze sklepów i usmażyłam na obiad. Podałam je z domowymi frytkami i surówką z młodej kapusty.rozwiń i czytaj dalej :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniRekiny - najlepsi myśliwi w przyrodzie... To kolejna książka która rozwiewa stereotypy. Od ponad 400 milionów lat rekiny uważane są za najgroźniejsze morskie drapieżniki. Są podstawowym elementem ekosystemu, jednak strach nie pozwala nam docenić ich znaczenia, mimo że prawie w ogóle nie zagrażają człowiekowi. Joe Flood od dawna fascynuje się rekinami, wie o nich wszystko. To z miłości do tych(...)zwierząt powstała właśnie ta książka. Napisał ją w formie komiksu. Nie ma jakiejś szczególnej fabuły, poznajemy gatunki rekinów, objaśnienia czym różnią się od ryb i jak są zbudowane, jakie kości posiadają i czy chrząstki im pomagają. Informacje uzupełniane są przez dr.Davida Shiffmana który jest biologiem. Specjalizuje się w ochronie organizmów morskich i autor bloga poświęconego nauce. Dowiemy się
Radość kipiąca uśmiechem.Mięso rekina jest delikatne i bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że w takim steku na pewno nie znajdziemy ości. Jednak mimo tego rekiny są dość kontrowersyjnym tematem ze względu na okrutny proces ich odłowu i zawartość rtęci w mięsie (oczywiście w dopuszczalnych normach). Myślę, że pomimo tego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować rekina, gdyż jest naprawdę pyszny(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: stek z rekina (ok. 300 g) sok z połowy cytryny łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżka masła Przygotowanie: Stek z rekina osuszymy za pomocą papierowego
Symfonia smakowaRekin z ziemniakami w piekarniku. Najłatwiejszy przepis aż palce lizać! Ten przepis można przygotować z dowolnym świeżym lub mrożonym filetem rybnym. Pasuje do gotowanych ziemniaków i zielonej sałatki. Produkty: ✔4 ziemniaki ✔3 filety z rekina ✔sól ✔pieprz ✔2 ząbki czosnku ✔1 cebula ✔oregano ✔200 ml oliwy z oliwek ✔200 ml wody ✔1 łyżka bułki tartej ✔cytryna wykonanie: 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social
RITA food channelNigdzie nie jest napisane, że żurek można robić tylko w Wielkanoc. Jest to tak smaczna zupa, że kosztowanie jej tylko raz w roku to za mało
Wołowina od rekinaPyszne i puszyste ciasto na pizze, które zawsze się udaję. Idealne z każdymi dodatkami. Dzięki drugiemu wyrastaniu jest mięciutkie. Składniki: - na zaczyn 3 łyżki letniej
Wołowina od rekinaPyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti. Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti 500
Wołowina od rekinaPyszny, delikatny, rozpływający się w ustach tort. Nie za słodki, a do tego kwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub
Wołowina od rekinaJest to biszkopt idealny, wspaniale pasuje do wszelakich tortów, a do tego w składzie nie ma proszku do pieczenia. Bardzo puszysty, zawsze równiutki, delikatny. Gdy się
Wołowina od rekinaNiestety znowu muszę napisać, że długo mnie tu nie było, a już na samą myśl, że niedługo szkoła i posty będą się pojawiać raz w tygodniu
Wołowina od rekinaPo dłuższej przerwie kolejny post na blogu. Zatrzymałam się na tydzień u mojej siostry, która mieszka daleko ode mnie, ale w niczym to nie przeszkodziło, aby
Wołowina od rekinaŁosoś jest rybą wyjątkową, nie tylko ze względu na smak, ale na jego bezcenne wartości odżywcze. Jest on jednym z najlepszych źródeł
Wołowina od rekinaCukinia - pyszne i lekkostrawne warzywo. Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają
Wołowina od rekinaDługo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z
Wołowina od rekinaIle kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek
Wołowina od rekinaMasło orzechowe można spokojnie zrobić bardzo łatwo samemu, ale trzeba mieć do tego odpowiedni sprzęt, najlepiej blender wysokoobrotowy lub malakser. Na sklepowych półkach bardzo rzadko można
Wołowina od rekinaKto lubi naleśniki? Oj, większość ;) Zwłaszcza przypieczone, z domowymi powidłami, z dżemem lub twarożkiem. Niby takie proste danie, szybko je się robi, a jakie dobre
Wołowina od rekinaJest to najlepszy jabłecznik na świecie! Nie ma osoby, której by nie smakował. Ten jabłecznik piekła moja babcia, mama, a teraz ja. Kruchy z mnóstwem jabłek
Wołowina od rekinaPyszne, tradycyjne, domowe bułeczki pszenne. Znikają od razu po wystudzeniu. Następnym razem zrobię z dwóch porcji, a nawet z trzech. Jeżeli macie chwilę czasu, zachęcam
Wołowina od rekinaPrzyznam się, że te pulpety robiłam pierwszy raz w życiu. Gdy mama wróciła z pracy i zastał ją taki obiad, od razu uśmiech pojawił jej się
Wołowina od rekinaMąka kokosowa to świetna alternatywa dla każdego, kto nie może lub nie chce korzystać z mąki pszennej. Ma wysoką zawartość białka i błonnika, niską zawartość tłuszczu
Wołowina od rekinaTaka długa nazwa, a tak szybko to się przygotowuje ;) Sądzę, że na mleku krowim też naleśniczki by wyszły, ale polecam zrobić je na mleku kokosowym najlepiej
Wołowina od rekinaJeszcze jakiś czas temu w ogóle nie wiedziałam, że samemu można zrobić mleko. Widziałam wiele przepisów, w których było używane mleko kokosowe, ale nigdy ich nie
Wołowina od rekinaO maśle klarowanym słyszałam już dawno temu, ale nie czułam potrzeby, żeby go zrobić lub kupić, np. z Mlekovity. Myślałam, że jak pochodzi od masła kupowanego
Wołowina od rekinaPyszny, orzeźwiający serniczek na zimno. Must have na lato ;) Z każdymi owocami wychodzi rewelacyjny, taki uniwersalny przepis. Ja tym razem wybrałam brzoskwinie w puszce, ale śmiało
Wołowina od rekinaMoje placki ziemniaczane wyglądały zawsze tak: grubsze, z ugotowanych ziemniaków, gdy zostały po obiedzie i bez cebuli. Natomiast, gdy byłam na wakacjach u siostry mojego szwagra
Wołowina od rekinaZupę fasolową również uwielbiam. Jest to moja pierwsza zupa, którą sama zrobiłam. Ten przepis jest u nas od zawsze i w ogóle się nie zmienił. Zapraszam
Wołowina od rekinaUwielbiam tę zupę za smak i za to, że ma pełno witamin. Można ją zrobić z mrożonych warzyw, ale teraz, gdy jest sezon na świeżą fasolkę
Wołowina od rekinaGdy w domu unosi się zapach placka drożdżowego to aż ślinka cieknie ;) Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny placek drożdżowy ze starszego przepisu (ma on około 30 lat
Wołowina od rekinaWreszcie post na temat słodkiego :) Właśnie te babeczki upiekłam, jako moje pierwsze ciasto zrobione samodzielnie. Są tak dobre, że domownicy chcą, abym piekła je co tydzień
Wołowina od rekinaMizeria - najprostsza sałatka do obiadu, a jaka dobra. Idealna, jako dodatek do dań z ziemniakami, jajkiem sadzonym, jak i mięsem, np. z kotletem z kurczaka. Do
Wołowina od rekinaUwielbiam te kluski! U mnie od zawsze to kluski łyżą ćpane, ale napisałam kładzione, żeby ładniej brzmiało. Niby nic takiego, mąka, sól, woda i jajko, a
Wołowina od rekinaDzisiaj piątek, więc czas na jakąś dobrą i pożywną zupkę. Ja wpadłam na pomysł, aby ugotować pomidorówkę, choć zastanawiałam się między tą a jarzynową. Jest to
Wołowina od rekinaPierogi to moje ulubione danie. W moim domu muszą pojawiać się co tydzień. Ciast na pierogi jest wiele. Nieraz zastanawiałam się, jaka jest różnica między tymi
Wołowina od rekinaPierogi nauczyłam się robić u mojej cioci na wakacjach. Same się wślizgiwały, był tak dobre, że więcej niż 20 na pewno zjadłam. Dlatego wtedy postanowiłam, że
Wołowina od rekinaTak jest! :D Mój pierwszy post na blogu. Muszę sobie zapisać tą datę, aby co roku świętować moje spełnione marzenie. Nie wiem, dlaczego stworzyłam blog dopiero
Wołowina od rekinaDzisiaj jest okropna pogoda. Raz pada, raz nie. Akurat płaciłam w biedronce za produkty potrzebne do tej zapiekanki, gdy zaczęło mocno padać. Poczekałam sobie spokojnie przy
Wołowina od rekinazrobić z zakupionym wędzonym rekinem? Można po prostu go zjeść i już. Albo... przyrządzić pyszną ziemniaczaną sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły(...)skórki. Również pokroiłam je w kostkę. Odsączyłam na sitku, a właściwie odcisnęłam z nich sok. Gdy tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam
potrawyregionalnesteki z rekina, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 chilli, 2 łyżki oliwy, 40 ml soku z pomarańczy, masło lub oliwa do smażenia Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Pietruszkę, czosnek i chilli posiekać, włożyć do moździerza, wlać oliwę i sok z pomarańczy dokładnie rozetrzeć. Steki z rekina natrzeć marynatą, przykryć i odstawić(...)minuty z każdej strony. Podałam z zieloną fasolką szparagową, podsmażoną na oliwie z masłem, z chilli i sosem sojowym, posypane posiekanymi migdałami. polecam również stek z rekina II Do steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken z winnicy Rappenhof. Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującym
królestwo garówEkskluzywny Fish and chips Rekin z pieczonymi batatami SKŁADNIKI: 2 płaty rekina 1-2 bataty 2 jajka, bułka tarta sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym(...)oliwą z oliwek rozmarynem, solą i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30-40 minut. Na koniec można włączyć funkcje grill by się zrobiły bardziej chrupiące. Rekin okazał się całkiem smaczny. Ale jakoś dziwnie jeść żarłacza ludojada :) Smacznego
MarciochaKucharzyOkres postu obfituje w dania z ryb, wszelakich gatunków. Dziś proponuje mięso z rekina. Rekin to rewelacyjne mięso ale wcześniej należy mrozić rybę 24 godziny aby pozbyła się charakterystycznego zapachu amoniaku. Po mrożeniu mięso jest delikatne i pyszne. Moje propozycja to rekin z estragonem, jest pyszny i aromatyczny. Steki z rekina z estragonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie