Uwielbiam tę zupę za smak i za to, że ma pełno witamin. Można ją zrobić z mrożonych warzyw, ale teraz, gdy jest sezon na świeżą fasolkę
Wołowina od rekinaGdy w domu unosi się zapach placka drożdżowego to aż ślinka cieknie ;) Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny placek drożdżowy ze starszego przepisu (ma on około 30 lat
Wołowina od rekinaWreszcie post na temat słodkiego :) Właśnie te babeczki upiekłam, jako moje pierwsze ciasto zrobione samodzielnie. Są tak dobre, że domownicy chcą, abym piekła je co tydzień
Wołowina od rekinaMizeria - najprostsza sałatka do obiadu, a jaka dobra. Idealna, jako dodatek do dań z ziemniakami, jajkiem sadzonym, jak i mięsem, np. z kotletem z kurczaka. Do
Wołowina od rekinaUwielbiam te kluski! U mnie od zawsze to kluski łyżą ćpane, ale napisałam kładzione, żeby ładniej brzmiało. Niby nic takiego, mąka, sól, woda i jajko, a
Wołowina od rekinaDzisiaj piątek, więc czas na jakąś dobrą i pożywną zupkę. Ja wpadłam na pomysł, aby ugotować pomidorówkę, choć zastanawiałam się między tą a jarzynową. Jest to
Wołowina od rekinaPierogi to moje ulubione danie. W moim domu muszą pojawiać się co tydzień. Ciast na pierogi jest wiele. Nieraz zastanawiałam się, jaka jest różnica między tymi
Wołowina od rekinaPierogi nauczyłam się robić u mojej cioci na wakacjach. Same się wślizgiwały, był tak dobre, że więcej niż 20 na pewno zjadłam. Dlatego wtedy postanowiłam, że
Wołowina od rekinaTak jest! :D Mój pierwszy post na blogu. Muszę sobie zapisać tą datę, aby co roku świętować moje spełnione marzenie. Nie wiem, dlaczego stworzyłam blog dopiero
Wołowina od rekinaDzisiaj jest okropna pogoda. Raz pada, raz nie. Akurat płaciłam w biedronce za produkty potrzebne do tej zapiekanki, gdy zaczęło mocno padać. Poczekałam sobie spokojnie przy
Wołowina od rekinazrobić z zakupionym wędzonym rekinem? Można po prostu go zjeść i już. Albo... przyrządzić pyszną ziemniaczaną sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły(...)skórki. Również pokroiłam je w kostkę. Odsączyłam na sitku, a właściwie odcisnęłam z nich sok. Gdy tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam
potrawyregionalnesteki z rekina, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 chilli, 2 łyżki oliwy, 40 ml soku z pomarańczy, masło lub oliwa do smażenia Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Pietruszkę, czosnek i chilli posiekać, włożyć do moździerza, wlać oliwę i sok z pomarańczy dokładnie rozetrzeć. Steki z rekina natrzeć marynatą, przykryć i odstawić(...)minuty z każdej strony. Podałam z zieloną fasolką szparagową, podsmażoną na oliwie z masłem, z chilli i sosem sojowym, posypane posiekanymi migdałami. polecam również stek z rekina II Do steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken z winnicy Rappenhof. Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującym
królestwo garówEkskluzywny Fish and chips Rekin z pieczonymi batatami SKŁADNIKI: 2 płaty rekina 1-2 bataty 2 jajka, bułka tarta sól, pieprz, kolendra, rozmaryn tymianek jogurtowy sos ziołowo- czosnkowy Rekina rozmnożyć, przepłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym(...)oliwą z oliwek rozmarynem, solą i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30-40 minut. Na koniec można włączyć funkcje grill by się zrobiły bardziej chrupiące. Rekin okazał się całkiem smaczny. Ale jakoś dziwnie jeść żarłacza ludojada :) Smacznego
MarciochaKucharzyOkres postu obfituje w dania z ryb, wszelakich gatunków. Dziś proponuje mięso z rekina. Rekin to rewelacyjne mięso ale wcześniej należy mrozić rybę 24 godziny aby pozbyła się charakterystycznego zapachu amoniaku. Po mrożeniu mięso jest delikatne i pyszne. Moje propozycja to rekin z estragonem, jest pyszny i aromatyczny. Steki z rekina z estragonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie