miseczce rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól i pieprz do smaku oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki natomiast jeżeli będzie za gęste dolewamy odpowiednią ilość przegotowanej wody. Schab rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem, następnie obtaczamy w cieście
Krakowskie smaki Anigodziny. Na sitku układamy gazę/ściereczkę i przelewając przez nie mieszaninę odcedzamy ser od serwatki. Pozostawiamy ser na sitku całą noc (najlepiej w lodówce) rano podajemy z chrupiącą bułeczką, racuchami, naleśnikami lub samym miodem;). * idealne byłoby wiejskie mleko, prosto od krowy, jednak gdy nie mamy do niego dostępu ser można przygotować z butelkowanego świeżego mleka dostępnego w każdym
Zapiski Młodej ŻonyGdyby ktoś mnie zapytał co najbardziej lubię w początku lata bez wahania odpowiedziałabym: TRUSKAWKI! (Pewnie dlatego w mojej lodówce spoczywa aktualnie 9kg TRUSKAWEK.) Uwielbiam je w racuchach, naleśnikach, słodkich tartach, ubóstwiam TRUSKAWKOWE pierogi, a od paru dni kilka razy dziennie podjadam surowe, bez cukru, najzwyklejsze w świecie, przepyszne, polskie TRUSKAWKI. W najbliższych dniach, na blogu pojawi się kilka TRUSKAWKOWYCH
Zapiski Młodej Żonywymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachinspiracja dla wielu postów. Począwszy od smakowitych muffinek ( KLIK ) aż do najnowszych puszystych, amerykańskich "pankejków" ( KLIK ). Dzisiaj przedstawiam kolejną wariację na temat placków i placuszków. Zmodyfikowana wersja tradycyjnych racuchów, znanych chyba każdemu, to świetna odmiana, jeśli przypadkiem do waszego menu wkradła się monotonia. Nudnym posiłkom mówimy STOP! Kluczowym składnikiem placuszków jest twarożek grani. Zazwyczaj do ich przygotowania używałam zwykłego
peanutbuttermonsterKtóż z nas nie lubi racuchów...? chyba niewielu. Moje dzisiejsze to samo zdrowie, do jasnej mąki orkiszowej dodałam pełnoziarnistą, wlałam kefir (użyłam własny z grzybków kefirowych), do tego starte jabłka, jajka, ksylitol, soda, trochę oleju kokosowego do smażenia i mamy smaczne, bardzo zdrowe placuszki (ciasteczka) na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Możemy je śmiało przygotować dzień wcześniej, one tylko
Smaczne ZdroweCzyli lekki i szybki obiad na lato. Ciasto piwne, podobnie jak ciasto na naleśniki i na racuchy robię "na oko". Zwłaszcza jeśli chodzi o mleko i mąkę. Kiedy byłam nastolatką i próbowałam coś sama zrobić w kuchni to do szału doprowadzał mnie zapis w starej daty książkach kucharskich "mąki tyle ile zabierze ciasto". A dziś
bistro mamarodzinnego domu tak często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamaCzasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest
Słodkie Przyjemnościwymieszać. Do szerokiego garnka wlać olej i rozgrzać. Używając dwóch łyżek formować z ciasta podłużne kawałki i wrzucać na rozgrzany olej. Przewracać w trakcie smażenia. Smażyć na złoty kolor. Racuchy wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi ok. 10 racuszków
Mix smakumają bardzo wielu zwolenników zdążyłam już się przekonać. Ogromnym powodzeniem cieszyły się racuszki z twarogu , bananowe , racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku. Kontynuując ten temat… racuszki ryżowe z jabłkami. Składniki: - 1 ¾ szklanki mąki ryżowej - 4 jajka - 400g jogurtu greckiego - 200ml mleka kokosowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru z wanilią - laska wanilii (ziarenka) - szczypta soli
mojewypiekiinietylkoroku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców. Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z jabłkami - to jedna z takich potraw, która swoim aromatem rozchodzi się po całym domu, odciągając nawet dzieci od komputerów :) Bazę do tego wyśmienitego i zawsze udającego się przepisu wyszperałam na blogu moje wypieki
Świat Domowej Kuchnipłatków owsianych 2 jabłka szczypta soli Dzisiaj zaserwuję doskonały przykład, że nie zawsze zdrowe, znaczy nie smaczne. W przypadku tych placków jest dokładnie na odwrót :) Smakiem przypominają tradycyjne racuchy, ale mają o wiele bogatszy skład. Mąkę, jogurt i jajko wymieszać w misce (można za pomocą miksera). Pod koniec mieszania dodać płatki owsiane. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej
Świat Domowej Kuchniwiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki. Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni! Tym razem mam dla Was przepis na makaronowe. Dodatek smażonego pora i cebulki sprawia , że nie tylko obłędnie pachną , ale i smakują rewelacyjnie! Świetny pomysł na szybki obiad! SKŁADNIKI: - makaron wstążki
Ostra na Słodko