racuchy - 2384 przepisów (strona:97/159)

Drożdżowe racuchy z gruszkami 232

Specjalnie dla wszystkich łasuchów prezentuję przepis na pyszne racuchy z gruszkami. Są pulchne i miękkie w środku. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad na słodko. Można je podawać oprószone cukrem pudrem.  SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mleka, 2 dag drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mąki, 3 gruszki, olej do smażenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowa konfitura wiśniowa 183

trzeci rodzaj słodkiego przetworu, myślę że to najlepsza w smaku domowa konfitura wiśniowa. Domowe słodkie konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu, naleśników, czy też słodkich racuchów. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Przygotowanie najlepszej domowej konfitury wiśniowej: 2 kg wydrylowanych wiśni zasypałam cukrem (na każde 250 g wiśni 3 łyżki cukru) zagotowałam i zostawiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuchy z jabłkami / Racuchy z bananami i rodzynkami 133

olejem na średnim płomieniu. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki ( będzie lepiej odchodziło od łyżki jeżeli najpierw umoczysz ją w oleju z patelni ). Smaż do zarumienienia z obu stron. Usmażone racuchy wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z cukrem pudrem lub konfiturą.   Smacznego

Atlas Smaków
Racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo- bananowym. 132

bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy je przygotowanym sosem z karmelizowanych w miodzie bananów i śmietanki otrzymamy rozpustną, grzeszną ucztę! Pyszności!!! Składniki na racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo-bananowym. 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 3 i 1/4 szklanki mąki np.tortowej, poznańskiej, wrocławskiej 25 g świeżych drożdży

Rozpustne gotowanie
Dżem z truskawek i płatków róży. 166

podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również w naleśnikach, kanapkach, rogalikach, a nawet jako sos do lodów, bitej śmietany, czy racuchów. Polecam, bo naprawdę warto!      Jeśli chodzi o wybór kwiatów róży, to nie jestem ekspertem. Ja zawsze wybieram te różowe, mocno pachnące, babcia natomiast przygotowywała dżem

Rozpustne gotowanie
Konfitura truskawkowa z wanilią 180

pachnąca wanilią. Naturalnym zagęszczaczem do konfitury był miąższ i sok z cytryny, który ma właściwości żelujące. Taka domowa słodka konfitura jest idealna do kanapek, do białego sera, do naleśników, racuchów, czy wypieków. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Polecam też inne przepisy na przetwory: Konfitura z aronii konfitura truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy niskosłodzony Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuchy z karmelizowaną gruszką 106

Czasami chorujemy na ataki słodkości :D w tym pomocna jest książka Pawła Małeckiego na różne słodkości. Racuchy pycha :P Składniki 2 gruszki 3 łyżki cukru 15 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy stanie się

R'n'G Kitchen
Racuchy drożdżowe 237

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość można zacząć smażyć. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać namoczoną w zimnej wodzie łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyć, smażyć owalne lub okrągłe racuchy. Usmażone, układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu.  Podawać gorące, bezpośrednio bo usmażeniu. Można je oprószyć  cukrem pudrem lub podawać z ulubioną konfiturą

Qchnia po prostu
Placuszki z kaszy jaglanej, awokado i kurczaka 189

gęstą konsystencję. Jeśli zachodzi potrzeba, można doprawić ją świeżo mielonym czarnym pieprzem, ja jednak użyłam cytrynowego. Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wykładamy na nią masę (jak przy racuchach) i tworzymy niewielkie placuszki. Smażymy po kilka minut, aż z każdej strony będą rumiane. Zdejmujemy je z patelni na ręcznik papierowy, a następnie układamy na talerzu. Podajemy ciepłe

Kuchenna Kontrrewolucya
Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią 143

Takiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy. Składniki: 800 g truskawek 200 g rabarbaru (czerwony) 1 cukier żelujący 2:1  1 łyżka soku

Ala piecze i gotuje
American Pancakes 214

Kolejna śniadaniowa propozycja to amerykańskie naleśniki czyli Pancakes. Pyszne i śliczne jak z prawdziwego dineru ;) Pancakes to takie nasze racuchy z dodatkiem stosunkowo dużej ilości proszku do pieczenia i sody – dzięki temu są takie puszyste i mięciutkie, do tego obowiązkowo syrop klonowy, śmietana i duuuużo owoców :) Składniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku

Ciastkozercy
Jabłka w cieście 236

Jeszcze jedna śniadaniowa propozycja to inspirowane bajecznymi racuchami mojej Babci jabłka w cieście. Żeby były nieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam się upiec je na odrobinie oleju – Babcia piecze na dużej ilości klarowanego masła – oczywiście :D Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów szczypta

Ciastkozercy
Placuszki serowe z truskawkami 414

Smacznego;)) Przepis dodaję do akcji Placki i racuchy organizowanej

Z miłości do słodkości
Drożdżowe racuchy z truskawkami 127

banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego

greenscarf
Kokosowe naleśniki z malinową konfiturą 219

Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki, racuchy, itd. Dlatego takie potrawy bardzo często pojawiają się na moim stole. Moja mała pociecha również je je z ogromną przyjemnością, co sprawia, że jeszcze z większym zapałem smażę i wymyślam nowe rodzaje tych pyszności. Dziś zapraszam Was na kokosowe naleśniki, które podałam z pyszną malinową konfiturą. Ale smakują równie wyśmienicie np. z truskawkami

Słodkie okruszki