Uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale też dorosłych. Przygotowane na wzór racuchów, choć do ich wyrastania użyłam proszku do pieczenia a nie drożdży. Smażone na dużej ilości tłuszczu są może kaloryczne, ale grzechem byłoby nie zjeść choćby kilku ;) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka
Kuchnia w czekoladzieRacuchy na bazie kefiru z pysznym śliwkowym nadzianiem! Składniki: 200 gram kefiru 1 szklanka mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 10 dag wędzonych śliwek olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki
Tradycyjna Kuchniasmażenia Sposób przygotowania: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i pokrojone w kostkę jabłko i delikatnie mieszamy. Racuchy smażymy na oleju na bardzo małym ogniu. Smacznego
Magia jedzenia.Kiedy dowiedziałam się, że muszę zrezygnować z pszenicy, najpierw sobie popłakałam, bo uwielbiam niestety pszenicę pod każdą postacią: słodkie wypieki, kaszę manną i bulgur, kuskus, naleśniki, racuchy, makarony i ogólnie rozumiane kluchy wszelkiej maści. Po nieprzespanej nocy ogarnęłam się nieco i pomyślałam „a co mi tam, coś się wymyśli, na szczęście to tylko pszenica, a nie gluten. Słodkości
Kuchenne zapiski EdytyWłoch , śródziemnomorskie grzanki serowe oraz pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem . Zapisałam sobie w nim też dwie receptury rodzinne - na barszcz wigilijny mojej Mamy oraz racuchy Dziadka mojego Męża. Może zastanawiacie się, czemu nie mam ich więcej? Ponieważ moja Mama też ma swój zeszyt - naznaczony zębem czasu kajet z wypadającymi karteczkami i najcenniejszymi przepisami rodzinnymi
Chilli Czosnek i Oliwaaromatyczne domowe wywary. Placki ziemniaczane - ulubione danie w kilka chwil bez obierania i tarcia. Dania z kaszy i ryżu - dobre jakościowo kasze i ryże połączone w ciekawych kompozycjach smakowych. Racuchy - pomysł na szybki obiad, podwieczorek lub śniadanie w zaledwie 10 minut. Warzywa suszone - baza do przyrządzania zup, sosów i innych potraw. Zapraszam Was na stronę i fanpag producenta
Słodkie okruszkiPomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone cukrem pudrem. Zasmakują każdemu :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu
Domowa cukiernia Ewyziemniaków 2 szklanki mąki 3 jajka 3 dkg drożdży 4-5 łyżek mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli cukier puder do posypania … Czytaj dalej Racuchy ziemniaczane
czarrna od kuchniPyszny i zdrowy deser z bardzo małą zawartością cukru, ale delikatnie słodki dzięki bananom. Przepis od mojej siostry, Gosi. Dzięki :). Podawaj racuchy, np. z dżemem lub miodem. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ulubionego mleka 2 dojrzałe banany ½ szklanki mąki 1 jajo (można pominąć) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub zwykłego) kilka łyżek oleju
Qlinarnie i Qlinarniedzień , posypane cukrem pudrem Racuchy drożdżowe z jabłkami Składniki: mąka 2,5 szkl cukier - 2 łyżki sól - szczypta mleko - 1 i 1/3 szkl jajko - 1 szt drożdże - 30 g świeże jabłka - 3 szt cukier
Kuchnia DanusiTłusty Czwartek to dzień, w którym bezkarnie pochłaniamy duże ilości pączków, faworków i racuchów. Taki nasz cudowny, polski zwyczaj i co najważniejsze mimo wysokiej kaloryczności przysmaków chodzą słuchy, że w ten dzień nie tuczą. Na blogu czekają już na ciebie pączki serowe , c ynamonowe , oponki , donaty , klasyczne pączki , pieczone wersje faworów i pączków , oraz hiszpańskie churros . Takie faworki przygotowywała
Wielki apetytzmielonych kasztanów jadalnych. Pozbawiona glutenu, najbardziej zbliżona w konsystencji i zachowaniu do mąki glutenowej, lekko strawna, o delikatnym orzechowym smaku, naturalnie lekko słodka. Wyśmienita do słodkich wypieków, naleśników i racuchów. Dziś serwuję puszyste pancakes z bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Nieco nabałaganiłem podczas jedzenia, ale... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuNajlepsze pączki (jeśli można je nazwać pączki, bo to bardziej racuchy:)) jakie kiedykolwiek jadłam. Jak dla mnie dużo lepsze od zwykłych pączków. Mój mąż przygarnął sobie ich miseczkę i powiedział, że jak też będę je jadła to mam sobie iść usmażyć ;) Chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku- pychota :D Składniki: 250 g twarogu półtłustego, 1 łyżka cukru waniliowego
Aga w kuchniObiecałam tą nazwę posta babci :). Po 2 dniach zebirania się do faworków, racuchów i oponek stanęło standardowo na pączkach. Mój przepis był zły, przepis z książki termomixa również, wiec po ciężkich starciach wyszedł przepis własny w oparciu na tym z Ksiązki termomixa, Pączki mięciutkie pulchne, ciasto na nie pięknie wyrasta. Gorąco polecam bo pączki robi się ekspresowo. Składniki
Piekielna Kuchnia Pati