Kolejny niesamowicie smaczny przepis dla mięsożerców ( tak , u mnie coraz częściej gości na stole mięso , choć jak wiecie należę do tych , co naleśniki , racuchy i innego rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ). Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne! Chrupiąca panierka ukrywa w sobie
Ostra na SłodkoKrokiety , naleśniki , racuchy , placuszki to jak wiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej. Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety. Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety. To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : * mąka – 1 szkl **proszek
Ostra na Słodkokolejny naleśnikowy przepis ( tych nigdy dosyć ;) ) W sezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców. Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami . Niebo w gębie! Świetny pomysł zarówno na obiad
Ostra na Słodkowiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki . Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw. Dziś mam dla Was przepis na nietypową, ale bardzo smaczną wersję! Połączenie zdrowego kuskusu i tak samo zdrowych buraczków z aromatycznym tymiankiem tworzy fantastyczne danie , w sam raz na letni obiad. Polecam! SKŁADNIKI : * ugotowane buraki – 2 szt * kuskus
Ostra na SłodkoDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też z upy co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka ! Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad. Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kluseczki! Podane z cukrem są fantastycznym pomysłem na słodki, jesienny obiad, albo podwieczorek dla dzieci! Polecam! SKŁADNIKI: * miąższ z dyni
Ostra na SłodkoRacuchy robiłam po raz pierwszy w życiu dopiero w tym roku, latem. Wczoraj był drugi raz, tym razem z jednej mąki (a nie mieszanek, jak to zwykle praktykuję), czyli mojej ostatnio ulubionej mąki z ciecierzycy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTrochę jak racuchy, łatwe, szybkie i pyszne, idealne dla dzieci do łapki :) Jeśli przykryjemy je pokrywką na patelni to zrobią się napuszone i uprażone w środku, trzeba tylko je potem potrzymać już bez przykrycia na tyle długo, by wysmażył się sok a placuszki się ślicznie zrumieniły. 2 jabłka pobrane i pokrojone w plastry lub cząstki, oby nie grubsze
Z butelką mleczka w tlemiody, wyczuwalna jest jednak charakterystyczna, delikatna goryczka. Wielbiciele syropu klonowego powinni spróbować melasy - na pewno okaże się równie smaczna :) Ja używam jej najczęściej do polewania naleśników czy racuchów. Nie trzeba wtedy przekładać ich żadnym nadzieniem, gdyż melasa w zupełności wystarcza. Składniki: 3 szklanki mleka , 4 jajka , 4-5 łyżek masła , szczypta soli , 1 łyżka cukru , 2 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaracuchy drożdżowe* z jabłkami, jabłko z cynamonem i jogurt naturalny *prawie bez jajka >.< tylko jakieś resztki które znalazłam w czeluściach lodówki xd Trochę nie wyszły, wyszły tak jakby takie małe zakalce? W dodatku przez to nie urosły. Nie, wiem, czemu, może z powodu tego jajka? No, cóż trudno i tak były dobre :P Macie jeszcze moje (już
More food, love and dreamsszynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą cukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym
More food, love and dreamsDyniowe racuchy drożdżowe z trzcinowym cukrem pudrem; ciepłe mleko Proporcje jeszcze trochę do dopracowania, ale i tak dobre były :) Dobrze mi tak. I nadal nie wierzę jak wiele zyskałam w ostatnim czasie, ile rzeczy odzyskałam i ile w końcu doceniłam
More food, love and dreamszłociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, ale też deser czy słodka kolacja. I pomimo, że w naszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :) Składniki: szklanka mąki 1 jajko
Taste Of My Dayporuszone. Następnym razem wymienię je na "lepszy model" :)) Mimo, że zdjęcie nie jest dobrej jakości mam nadzieję, że odzwierciedla ... jakie racuszki były pyszne ! Składniki (na ok. 12 racuchów): 2 szklan ki mąki 1 i 1/3 szklanki letniego/ciepłego mleka 1/3 kostki drożdży (około 30 g) 1 łyżka cukru otarta skórka z 1 sparzonej cytryny łyżka jogurtu naturalnego
Walijskie Pichceniemiksujemy, dodajemy do ciasta wodę w takiej ilości, aby uzyskać rzadką konsystencję. Połowę ciasta odlewamy, a do drugiej części dodajemy mąkę, aby uzyskać gęste ciasto (jak na racuchy). Gęste ciasto wkładamy do strzykawki do dekoracji ciast z okrągłą końcówką, jak najmniejszą. Ciasto przez strzykawkę wyciskamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Rysujemy kontury zaplanowanego wzoru. Podsmażamy
Moniki Smakołyki