Ostatnio ogarnęła mnie jakaś leniwość wiosenna, zupełnie nic nie chce mi się robić, nawet pichcić, nie mówiąc o pieczeniu słodkości. Ale, że dostałam zaproszenie do wzięcia udziału w wydarzeniu rabarbarowe wypieki , jakoś wzięłam się w garść i przygotowałam małe słodko-kwaśne co nieco dla moich łasuchów. Przyznam, że poszłam po najmniejszej linii oporu i użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale pomimo
Kuchenne zapiski EdytySmacznego:)) Przepis dodaję do akcji Rabarbarowe wypieki na FB w akcji wzięli udział: Dagmara - na ciasteczkowych papierach Joanna - grunt to przepis Marzena - Kulinarna Maniusia Małgosia - Marcepanowy kącik Małgośka - Jedz i smakuj Asia- Smakołyki Asi Agnieszka - Szybko, tanio, smacznie Sylwia - Kuchnia mniam Bożena - Moje domowe kucharzenie Iwona - Kuchnia starowiejskiej gospodyni Agata - Wanilia i kardamon Dorota - Moje małe czarowanie Beata Rzepka
Z miłości do słodkościsympatyczny kolor :) No a mięsa? Czy nie mówi się o niektórych: "różowe"? Zdradzę Wam, że byłem świadkiem, jak moja droga koleżanka zgarniała ze sklepowej półki naręcz pięknych rabarbarowych łodyg - coś już więc wiemy i oczekujmy pysznego różowego
zadanie-gotowanieMoje rabarbalove love nie zahaczyło jeszcze o ciasto drożdżowe i czas to nadrobić. Przy okazji mogłam dołączyć do wydarzenia z serii Ciasto na niedzielę tym razem pod hasłem Rabarbarowe wypieki . Ciasto znalazłam u Doroty na MW i zapragnęłam je mieć. Proste w wykonaniu choć czasu trochę potrzebuje jak to drożdżowiec ale nakładu pracy niewiele. Ciasto jest pyszne, chrupiący rabarbar
Moje Małe Czarowaniechwilę umieściłam je w lekko nagrzanym piekarniku do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w 170-180 stopniach ok 35 minut. Jeżeli macie ochotę drożdżówki upieczcie z kruszonką. Razem ze mną rabarbarowe wypieki pojawiły się u: Dagmary Asi Joasi Marzeny Małgorzaty Gosi Doroty Iwony Sylwi Bożenie Agacie
Szybko Tanio Smacznieciasto z dodatkiem białej czekolady, a w nim zatopione łodygi kwaśnego rabarbaru. Wszystko przykryte jest chrupiącą, kokosową kruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto, w sam raz na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego :) ok 500 g rabarbaru 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
https:KKuchniaMniamsię jednak, że choćby tło ze zdjęcia szpinakowego smoothie było zrobione w taki sposób. W ramach inspiracji zajrzyjcie również do Tartelette i spójrzcie na wspaniałe malarskie tło na zdjęciu rabarbarowej tarty . Tło z tkaniny pomalowanej farbą - Wykonanie krok po kroku Potrzebne materiały: 1. Niepotrzebny kawałek tkaniny. Ja wybrałam surową, lnianą tkaninę o widocznej strukturze. Optymalne wymiary
Chilli Czosnek i Oliwaweekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem, trza korzystać póki sezon trwa..Ja swoje ciasto piekłam wczoraj późnym wieczorem..no i ciut za mocno przypiekłam. Razem ze mną ciasta z rabarbarem piekły: cdn. 300 g mąki pszennej 300 g jogurtu greckiego
Moje domowe kucharzenieSezon rabarbarowy uznaję za otwarty! Na pierwszy rzut lekkie jak chmurka muffiny z dodatkiem papai. Składniki na 12 szt: w sumie 350 g mąki, z czego 200 to musi być pszenna (u mnie była to pszenna i gryczana) 150 ml oleju roślinnego 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 120-150 g cukru 1 banan łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku
greenscarfwodą. Smażyć, aż zacznie się rozpadać, wtedy zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić powtórnie na małym ogniu i wsypać galaretkę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odlać 3/4 galaretki rabarbarowej, a resztę wystudzić i wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do stężenia. Odłożoną galaretkę postawić nad kąpielą wodną i dodać połamane czekolady. Kiedy się rozpuszczą, przestudzić i wylać na stężałą warstwę galaretki
https:KKuchniaMniamDziś odchudzona propozycja ciasta drożdżowego z dodatkiem rabarbaru i jabłek. Jest kwaskowate dzięki rabarbarowi i puszyste, ale nie tłuste, dzięki zamiennikowi masła. Na pomysł "odchudzenia" wpadłam pod wpływem jednej z akcji kulinarnych. Przyznaję, że teraz ricotta lub serek naturalny staną się stałym dodatkiem do ciast drożdżowych - łagodzą smak i zawierają mniej tłuszczu. Ciasto wyrobił i upiekł mi automat do wypiekania
Weekendy w domu i ogrodzieezon rabarbarowy już rozpoczęty więc i u nas nie może zabraknąć wypieków z tym warzywem. Tak tak kochani rabarbar to warzywo a nie owoc. Zawiera on wiele cennych witamin takich jak A, C i E, jest źródłem potasu magnezu, sodu, fosforu. Zawiera cenny błonnik. No i najważniejsze jest niskokaloryczny, tylko 20 cal w 100 g. Jedynym przeciwwskazaniem
Delicious Titbitschwilkę, żeby płatki trochę wsiąknęły mleko, dodajemy jajko i kasze, mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Ja proponuję gotowe racuszki podawać z dżemem (u mnie rabarbarowy) i popijać mlekiem ;) Idealne śniadanie, na poprawę humoru w taki deszczowy dzień
Idę coś wszamaćsobie pozwolić na coś więcej, dogodzić sobie wczoraj postanowiliśmy zrobić z chłopakiem i współloktorką takie o to połączenie: W środku mamy banany pomarańczę kiwi mango orzechy nutellę śmietanę dżem rabarbarowy a wszystko polane syropem klonowym Przyznam, że warto było, bo wyszły genialne. Co prawda wyszły trochę kaloryczne... no ale w końcu były tam też owoce
Idę coś wszamaćSezon rabarbarowy uważam za otwarty:) Na pierwszy ogień ciasto, takie pyszne, że ach! Wzorowałam się na tym przepisie. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 250g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa jogurtowo-kokosowa: 1200 g jogurtu greckiego 200g wiórków kokosowych budyń śmietankowy 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki
6niebo