rabarbarowe - 943 przepisów (strona:30/63)

Duńskie ciasto z rabarbarem. I o tym, jak moja przyszłość zawisła na włosku. Czy może raczej na odnóżu...? 190

masła ciasto: 175 g miękkiego masła 175 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie rabarbarowe: 400 g rabarbaru 30 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu dodatkowo: 30 g płatków migdałowych Mleko zagotować. Jajko, cukier i mąkę roztrzepać, powoli wlewać gorące mleko, cały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszny likier agrestowy 191

pamiętać, by mieć litrową butelkę z klipsem, bądź z nakrętka, do których wlewamy nasz likier. Bierzemy się do pracy. Polecam wam też inny przepis na domowy alkohol – likier rabarbarowy . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania   Składniki – Likier agrestowy 800 g agrestu 0,5 l wódki 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny pół szklanki wody laska

Kuchennyviral.pl
Krem z serka homogenizowanego z poziomkami 178

temperaturze 7-10 stopni Celsjusza. Zabieramy się zatem do pracy. Skoro jesteśmy przy deserze polecam wam też moje inne sezonowe propozycje – zapiekane truskawki pod kruszonką , czy likier rabarbarowy . Zobacz koniecznie poniższy film z przygotowania Składniki – Krem z serka homogenizowanego 100 g masła 300 g serka homogenizowanego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 100 g herbatników

Kuchennyviral.pl
Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe 137

Rabarbarowej rewolucji w mojej kuchni ciąg dalszy. Zastanawiam się tylko dlaczego wcześniej nie chciałam się do niego przekonać, przecież w odpowiednim zestawieniu jest pyszny. Dzisiaj rabarbar w romansie z  truskawką.  Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe z beza włoską to esencja początku lata. Słodko -kwaśny krem na kruchym spodzie z delikatną bezą. Jest pysznie. Przy okazji tego przepisu chciałam Wam przypomnieć

Bon appetit mon amie
Migdałowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą 195

ochotę do niego wrócić... Słodko-kwaśne ciasto, soczyste i wilgotne - czy może być coś lepszego na pociechę po słonecznej sobocie, gdy w niedzielę niebo zasnuwają ciężkie, ołowiane chmury..? Ciasto rabarbarowe z białą czekoladą i migdałami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 225 g miękkiego masła 125 g cukru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 2 jajka 190 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z rabarbarem i truskawkami 201

nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki na wierzch. Dopiekamy kolejne 15-20 minut w tem. 160 stopni

Anioły w kuchni
Kompot z Rabarbaru 162

Orzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;) Składniki; rabarbar  cukier  woda przegotowana - wystudzona Wykonanie; Rabarbar umyć, pokroić w kawałki  napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości  do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki  cukru.  Pasteryzować 15 min od zagotowania wody

Anioły w kuchni
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky 151

Przepyszny dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą whisky. Dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny jest lekko kwaskowy i absolutnie przepyszny.   Składniki: 850g truskawek 850g rabarbaru 850 cukru 750ml whisky 2 cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania: Owoce myjemy, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy whisky. Gotujemy aż dżem się odparuje

Pyry na Gaz
DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 189

Dzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru   1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kokosowe drożdżówki z rabarbarem, „serem” i kruszonką, a więc Bon Appetit 162

mleka sojowego 50 g świeżych drożdży 150 g wiórków kokosowych 150 g cukru (użyłam kokosowego, ale może być dowolny) 120 g oleju koksowego masa „serowo” -rabarbarowa: 2 kostki tofu w sumie około 400 g 400-450 g rabarbaru 50 g mleka kokosowego z puszki (2 czubate łyżki) 150 g cukru (też użyłam kokosowego) kruszonka: 30 g zimnego oleju

greenscarf
Ciasto z rabarbarem i kardamonem 169

Pora na ciasto z rabarbarem i kardamonem! W tygodniu przyjaciółka obdarowała mnie świeżutkim rabarbarem. Nie mogłam się doczekać upiec rabarbarowe ciasto , pierwsze w tym roku…Faktycznie, nie! Piekłam już kruche z rabarbarem . Byliśmy tak stęsknięni za smakiem rabarbaru, że to ciasto zostało zjedzone w rekordowym tempie. Lubicie kardamon? Przepadam za kardamonem! Jest to świetna przyprawa do ciasta z owocami

codojedzenia
Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką 195

Gorący wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut. Owoce pozostałe po robieniu syropu możemy dodać do gotowania dżemu truskawkowo-rabarbarowego z wcześniejszego mojego przepisu

Pyry na Gaz
Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka 220

wieczory czy pogaduchy. Smakuje naprawdę oryginalnie. Nie jest ona tak popularna jak nalewka z malin czy porzeczek, ale chyba czas to zmienić. Czyli kolejny wpis z cyklu „Sezon rabarbarowy w pełni” Owoce możecie zalać jedynie spirytusem ale poeksperymentujcie z dodatkami, jak laska wanilii czy kora cynamonu. Początkowo nie byłam przekonana do niej, ale sami musicie zrobić i spróbujcie

Mieszam w Garnku
Ciasto z Rabarbarem pod Bezą 270

Witam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto z rabarbarem pod bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, lekko winne dzięki rabarbarowi i proste w przygotowaniu. Mamy sezon na rabarbar więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 g masła lub margaryny – dobrze schłodzone

Uwaga Babcia Gotuje
Placek drożdżowy z rabarbarem 186

chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna  się tuż przed sezonem "truskawkowym", kiedy na krzaczkach truskawek pojawiają się białe kwiatki i trwa do końca czerwca. Więcej rabarbarowych inspiracji znajdziecie  tutaj .   Składniki: 450 g mąki pszennej 90 g cukru 8 g drożdży instant  1 szklanka mleka 100 g masła, roztopionego 3 żółtka + 1 białko

Smakowity Blog Kulinarny

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję