rabarbarowe - 943 przepisów (strona:47/63)

Deser truskawkowo-rabarbarowy z kaszą jaglaną 70

Zdrowy deser jaglany z musem truskawkowo-rabarbarowym to świetna alternatywa dla klasycznych śniadań czy też owsianki. Może stanowić także atrakcyjną przekąskę w ciągu dnia dostarczającą odpowiednią ilość energii dzięki owocom i pełnowartościowej kaszy

Milion Smaków
Tarta truskawkowo-rabarbarowa - J.R.R. Tolkien "Hobbit" 187

przesadzę jeśli napiszę, że tarta truskawkowo-rabarbarowa jest fenomenalna :-) Bo w istocie taka jest. Smaczna, nie za słodka, nie za kwaśna, po prostu w sam raz!  Przepisem tym nawiązać pragnę do mojej akcji "kulinarnie z literatury i filmu". Tak sobie pomyślałam, że właśnie taka tarta mogła znaleźć się na stole Bilbo w trakcie odwiedzin krasnoludów. "Nie zabawili długo

Passions hobbies life
Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym 132

bazie orkiszowej mąki i prawdziwego masła, kwaskowe nadzienie z rozpieczonego rabarbaru z nutką cynamonu i kratkowany chrupiący wierzch - fantastyczne połączenie! Po wystudzeniu i przekrojeniu wylewa się z niego pyszny rabarbarowy sos, który szczególnie upodobały sobie obie moje dziewczyny. I tak z upieczonego w sobotni ranek ciasta, wieczorem pozostały jedynie okruszki.     Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej

Kulinarne Inspiracje
SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE 297

cukru, i pyszny sernik do popołudniowej kawy albo herbaty gotowy :)  Koniecznie wypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100 g masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 121

słodkiej wodzie do czasu aż rabarbar zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Należy rabarbar delikatnie obrócić by dokładnie zmiękł z obu stron. 4. Rabarbar puści soki, a syrop rabarbarowy zacznie gęstnieć. 5. Gdy rabarbar dostatecznie zmięknie kłaść na rozłożonym na tarcie kremie. 6. Syrop trzymać na ogniu aż mocno zgęstnieje, po czym polać nim wierzch tarty/rabarbar. Chłodzenie: w zależności

KreatywnePiny
Warstwowe ciasto z rabarbarem lub jagodami 110

jeszcze łyżkę jogurtu. Wyrobić na gładkie ciasto. 2/3 jasnego ciasta wyłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciasta posmarować dżemem, na drugiej ułożyć równo rabarbar w kawałkach. Część rabarbarową posypać cukrem. Na dżem i rabarbar pokruszyć ciemne ciasto. Ubić na sztywno pianę z białek. Dosypać 5 łyżeczek cukru i ponownie ubić. Pod koniec ubijania piany dodać łyżkę budyniu śmietankowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 159

Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.    Składniki na 2 małe keksówki (lub formę

Ugotować
Kompot z jabłek i rabarbaru 103

Zapraszam na pyszny kompocik jabłkowo , rabarbarowy z odrobiną kwasku cytrynowego firmy   RAFEX   :) Składniki : około 4 słodkich jabłek około 4 pałek rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu cukier do smaku szczypta kwasku cytrynowego firmy   RAFEX około 1,5 do 2  litrów  wody Wykonanie : Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki  wycinając gniazda nasienne. Rabarbar umyć i obrać z nitek

Sama słodycz i szczypta chili
Francuzy z serem i rabarbarem 157

Sezon rabarbarowy uważam za otwarty! Mój ogrodowy rabarbar rozrósł się przykrywając jednocześnie swymi liśćmi ogrodową sąsiadkę - lawendę... pełna litości dla tej drugiej postanowiłam zrobić porządek z tym rabarbarem!  Wyszło to, co widać na załączonych zdjęciach.  Ciasteczka są naprawdę bardzo dobre, łączą w sobie słodycz sera i kwaśny posmak rabarbaru.   Składniki 1 gotowe ciasto francuskie 10 dag rabarbaru

Kuchenne aromaty
Rabarbarowy suflet z imbirem i kwiatami bzu 156

pachnący, leciutki, pachnący bzem. Bez dodałam tak od siebie bo bardzo mi tu pasował. Poezja smaku, leciutki suflet z rabarbarem i jagodami, uda się każdemu. Zapraszam gorąco. Rabarbarowy suflet z imbirem i kwiatami bzu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 148

Wraz z każdym sezonem rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście

Kraina Miodem Płynąca
Rabarbarowy curd 155

Sezon na rabarbar trwa więc warto wykorzystać go do przygotowania słodko-kwaśnego, gęstego, o puszystej konsystencji kremu, czyli tzw. rabarbarowego curdu. Jest to wersja klasyczna- na samych żółtkach i maśle (podobnie jak przepysznie smaczny  Lemon Curd ). Starajcie się wykorzystać tylko czerwone części rabarbaru (ja niestety musiałam użyć całych łodyg, stąd ten 'bladzieńki' kolor), wtedy też kolor będzie bardziej intensywniejszy

Kraina Miodem Płynąca
Wegańskie ciasto z rabarbarem 161

Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty! Składniki: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jeden duży banan 100 g cukru pudru 180 g masła roślinnego łyżka śmietany wegańskiej (ja po prostu zblendowałam łyżkę tofu naturalnego z niewielką ilością mleka sojowego) 1 kg rabarbaru pół słoika konfitury (użyłam własnej roboty malinowej) na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła roślinnego

greenscarf
Muffiny z rabarbarem i kruszonką. 180

Rabarbar to warzywo a nie owoc , ale w deserach i wszelkich słodkich wypiekach sprawdza się świetnie. Sezon rabarbarowy trwa dość krótko , więc tym bardziej warto teraz przygotować coś słodkiego z dodatkiem tych kwaśnych łodyg. Dziś zrobiłam muffiny z kruszonką. Ciasto przygotowałam z dodatkiem maślanki. Można z niego też upiec jedno większe ciasto .  Składniki : 3 jajka 1 szklanka maślanki pół

Malinowa Kawiarenka
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 141

Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną  Frużelinę truskawkową  i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania