"I rzecz najważniejsza ze wszystkich: jak się nie doda ostrego, czyli salsy meksykańskiej, to zaraz będzie bolał brzuch. A jak się doda ostrego, to brzuch nigdy
bastalenaJestem zachwycona smakiem tej przystawki. Każdy składnik z talerza składa się niesamowity smak całego dania. Warto poświęcić chwilkę na przygotowanie tego tatara. Możecie przygotować sobie go w domu bez żadnej okazji, ale równie świetnie sprawdzi się na przyjęciu. Klika słów o Suempol. Suempol to firma, która poprosiła mnie o opinię na temat ich nowego produktu jakim jest tatar z łososia
Blondynka GotujeWiżajn to idealny kompan w kuchennych podbojach. Dziś ulepiłam podpłomyki, do których dosypałam ziarno siemienia lnianego, a ze świeżej pietruszki ukręciłam pesto o przepięknym zielonym kolorze. Podobną przystawkę przygotowałam na warsztatach kulinarnych z dzieciakami, które poprowadziłam w czerwcu w Olsztynie (przepisy wg Anny Starmach). Dziś jednak przepis odmieniony, według moich upodobań. Jem oczami - mam nadzieję, że wy również
Sajkofanka smakuNie samymi słodkościami się żyję więc tym razem będzie kurczaczek :) i to grillowany .Pyszne , aromatyczne mięsko , wszystkim smakowało i jego grillowanie nie zajmuje dużo czasu. Należy
Słodkości i nie tylkoSłynna sycylijska potrawa z bakłażanów, którą można podawać zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa, albo na zimno jako przystawkę. Istnieje wiele metod jej przygotowania, ale są one do siebie bardzo podobne. Ja korzystałam z przepisu Jamiego Oliwiera z książki "Włoska Wyprawa Jamiego". Składniki: 1 bakłażan 2-3 duże pomidory 1 czerwona cebula kapary oregano ząbek czosnku łyżka kaparów garść
wyzwania kuchenneJedna z najprostszych sałatek. Szybka i smaczna Caprese ze świeżych pomidorów, mozarelli i bazylii to klasyczna włoska antipasti - przystawka. Składniki; 1 mozarella 3 pomidory świeża bazylia oliwa z oliwek krem balsamiczny sól morska, pieprz - ewentualnie Pomidora i mozarelle pokroić na plastry i ułożyć je na przemian na talerzu. Na nich ułożyć listki bazylii. Całość skropić oliwą z oliwek i kremem
wyzwania kuchenneBłyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu
wyzwania kuchennenadziałam szpinakowym farszem, pod koniec pieczenia można posypać startym serem Piec w 200 st. przez 30- 40 min. W zależności od okazji podane w takiej formie mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. U mnie dziś w towarzystwie pulpecików w sosie borowikowym ;) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Potatoes are very grateful to the culinary theme. We can boil, fry, bake... stuff them. Filling
bastalenaSos czosnkowy najlepszy jest w Presto. Tam go spróbowałam po raz pierwszy i nigdzie indziej nie jest on tak dobry. Aksamitna, jogurtowa konsystencja, a moc taka
bastalenawystudziłam, a następnie obrane pokroiłam w kostkę. Cebulę podsmażyłam na oliwie, dodałam kabanoski pokrojone w kostkę. Cebulę i kabanoski połączyłam z ziemniakami. Całość omaściłam sosem czosnkowym. Szybka przystawka, mega prosta sałatka lub dodatek do dania głównego... ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- (Polsk) Potet Salat 5-6 boiled potatos 1/2 onion chopped in feathers 2 kabanos (or few slices of becon) garlic dressing
bastalenaznudzonych ziemniakami, ryżem i makaronem. Faszerowana papryka to zapewne żadna nowość. Ale ja z kaszą robię ją po raz pierwszy i uważam, że jest fantastyczna. Doskonale sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do dania głównego. Papryka faszerowana #1 2 czerwone papryki 100g kaszy gryczanej kilka grzybów suszonych 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 szklanki startego żółtego sera 2 plasterki żółtego
bastalenaLeniwe niedzielne śniadanko. O tak! Można sobie na takie pozwolić po tygodniowym wciąganiu jogurtu z bananem. Szkoda tylko, że nie miałam mozzarelli, bo byłoby z tego
bastalenaNauka nie poszła w las. Kilka ostatnich wskazówek przez telefon i moja pierwsza wigilijna ryba po grecku chłodzi się właśnie w lodówce. Nie wiem jak Wy
bastalena