Tarta lub quiche (kisz) – tę propozycję można tytułować obiema nazwami, ponieważ wypiek na kruchym cieście jest wytrawny i zalewa się go mieszaniną śmietany z jajami. Jeśli
Nerds KitchenSałatka nie musi być nudna i mało syta – w naszej propozycji znajdziecie zarówno bogate smaki, jak i sporo pożywnego białka. Soczysty kurczak, wyrazista rukola i smaczny
Nerds Kitchenplacka z nadzieniem z mięsa mielonego (Turcy jedzą jagnięcinę lub baraninę, ale wieprzowo-wołowe też się nadaje) i kilku innych dodatków, okraszonych aromatycznymi przyprawami. Zaskakująco smaczna, często traktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie główne. Dla nas wyśmienita ze śmietaną lub naturalnym jogurtem i rukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE
Nerds KitchenWydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek
W kuchni Karmel-itkiSkładniki (3-4 porcje): 1 świeży ogórek 6 pomidorków koktajlowych 150 g sera feta 10 oliwek 1 zielona papryka 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy z
My Culinary ArtPodczas ostatniej imprezy domowej w ramach kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z łososia. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, jednakże ciekawe połączenie składników daje nieporównywalne walory smakowe! Ilość porcji: 2 naleśniki Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia Składniki: szklanka mleka 2 jajka 150 g mąki 3 kulki mrożonego szpinaku 200g wędzonego
Kolizje Smakówpołówkę wykałaczki nabijamy mozzarellę, a na to pomidorka. Układamy na sałacie.Powtarzamy czynność aż nam się skończą produkty :) Całość polewamy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy bazylią. Podajemy jako przystawkę lub przekąskę
Kolizje Smakówwymyślić jakąś przekąskę z tymi dodatkami. Wykorzystałyśmy do tego placki z tortill i trochę wędliny. Wyszły super szybkie i bardzo smaczne zapiekane trójkąty. Szczerze polecamy każdemu kto potrzebuje szybkiej przystawki lub przegryzki w ciągu dnia. Składniki: 2 placki do tortilli 2 kulki mozzarelli 7 plastrów polędwicy łososiowej Garść rukoli Na placku od tortilli układamy pokrojoną w plastry mozzarellę
Kolizje Smakówdokładnie myjemy oraz przekrajamy ostrym nożem na pół, wydrążamy. Nakładamy farsz do połówek papryk, które zapiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło jako przystawkę lub dodatek do obiadu. Smacznego
Kolizje Smakówupieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:) W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs , np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta. Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przygotowałam dla was przepis na letnią sałatkę z kuskusem - cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jakieś dwa tygodnie temu na moim targu pojawiły się pomidorki koktajlowe i kolorowe pomidory różnych odmian - pyszne i słodkie . Z tej okazji przygotowałam panzanellę
Chilli Czosnek i OliwaGalette pomidorowo - bazyliowe - Przepis przepis inspirowany blogiem Two Peas & Their Pod na 2 porcje obiadowe ( w oryginale mamy 6-8 porcji, ale to może na przyjęciu lub jako przystawka, albo dla jakiegoś wróbelka:P ) Składniki: 230 g mąki pszennej 1 łyżka (14 g) cukru 33 g kaszki kukurydzianej lub manny ( u mnie manna ) 1/4 łyżeczki soli 113 g zimnego
Chilli Czosnek i Oliwaoliwy, co bardzo mi odpowiada. W menu odwiedzanych przeze mnie tawern trochę brakowało mi dań wegetariańskich ( brakuje ich wśród dań głównych, alternatywą jest wybranie 2-3 wegetariańskich meze - przystawek ) i irytowało mnie dodawanie frytek prawie do każdego dania. Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne i uważam kuchnię grecką za niezwykle smaczną. Zapraszam was do obejrzenia mojego kulinarnego pamiętnika
Chilli Czosnek i Oliwanasza, wymaga wielu przygotowań i składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje
Chilli Czosnek i Oliwa