swój" sposób na korniszony. U mnie od lat ten sam przepis. Dziś dzielę się nim z Wami. Tak więc, róbcie zapasy. A zimną wykorzystujcie konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :) Zalewa do ogórków: ( na około 2-2,5kg ogórków ) * 9 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 3 łyżki soli * 5 łyżek cukru Do słoika: * natka pietruszki
kolorowotorcikowownętrzem, książką uda się to osiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy - Dania główne z mięsa i ryb - Makaron i ryż - Warzywa i sałatki - Desery i napoje Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej
SMYKWKUCHNIzaskakują, połaczenia smaków czy też sposoby ich wykonania. W książce znajdziecie pomysły dla dorosłych jak i dla dzieciaków, min. przepisy na zupy, sałatki, hamburgery, kanapki, makarony, dania główne, przystawki, śniadania czy desery. Przepisy są podane w jasny i klarowny sposób, sposób wykonania również. Sama kilka rzeczy już zrobiłam, a kilka mam juz zaplanowanych ;-) W związku z powyższym szczerze polecam
SMYKWKUCHNIItalian Buffalo, czyli włoskich krów z południowych Włoch. Pierwsza wzmianka o mozzarelli siege roku 1570. Sałatka z mozzarella, zawiera dużo witamin I białka. Jest prosta, rewelacyjna jako przystawka, dodatek do obiadu czy grilla. Polecam. Zaczynamy Składniki : Sałata lodowa czarne oliwki mozzarella - małe kulki pomidorki koktailowe sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy
Smaki Edytydyspozycji było zarówno wnętrze restauracji, jak i ogródek przed lokalem - my wybraliśmy konsumpcję obiadu na zewnątrz. Po otrzymaniu kart zabraliśmy się do wybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam na zupę chrzanową z placuszkami ziemniaczanymi i bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka
Pasja SmakuSałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kremem balsamicznym świetnie sprawdzi się na letni lunch. Słodycz malin i słoność fety przyjemnie w niej kontrastują. Dzięki
Poezja smakuWitajcie kochający gotować! Lubicie kurki? Mam ogromną nadzieję, że tak, bo kurki smakują równie przyjemnie jak przebiega ich zbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym
Symfonia Smakówlekkością coś obiorę, tam wrzucę na patelnię, w międzyczasie się umaluję i w ogóle nie jestem zmęczona, a piękna na przyjście gości, a w lodówce (łopsiiii!) są 4 rodzaje przystawek, 2 rodzaje obiadów (dla wegetarian i mięsożreców) oraz 3 rodzaje deserów (beztłuszczowe, z alkoholem i te dla dzieci). Wszystko zajmuje 15 minut, a jest cudowne chrupkie, zbawienne i tłuściutkie. Jeszcze
Brzuszki ŁakomczuszkiMoja wariacja na temat klasycznej sałatki z bobem i miętą. To dzięki niej polubiłam bób, którego kiedyś nie znosiłam. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie
Poezja smakuziemniaki - do miękkości. Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku. Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, ja pomogłam sobie przystawką siekającą będącą na wyposażeniu blendera BRAUN MQ 535. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić zgniecione, nie obrane ze skórki ząbki czosnku oraz chleb. Smażyć, aż grzanki staną się chrupkie
kolorowotorcikowoQuiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta – bardzo prosta do wykonania. Nadaje się zarówno na przystawkę jak i letni obiad, ponieważ jest bardzo sycąca. Można jeść ją na ciepło, jak i na zimno, dlatego resztki dania z powodzeniem można zapakować sobie do pracy „na jutro”. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, dlatego w połączeniu z maślanym
Poezja smakuJuż z samego rana słońce bombarduje swoimi promieniami niezasunięte okna. Budzik nie pomaga, ale od klującego ciepła od razu się obudzisz. Zimny prysznic, kilka przysiadów, szybka
W kuchni Karmel-itkiPodczas upałów przygotowuję do jedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się
Z miłości do słodkościBurgery tylko z mięsem? Nic podobnego! Ja postanowiłam pokombinować z czerwoną fasolą i wyszły pyszne. Nawet z wyglądu podobne do mięsnych burgerów. Dodatek czerwonej papryki i
Pasja SmakuTak jak już wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi
Gotuj z Misiem