Czasem zastanawiam się co ugotować, bym śmiało w razie nadmiaru mogła wziąć to ze sobą do pracy. Ostatnio zatęskniłam za placuszkami, ale nie takimi słodkimi, tylko
Pasja SmakuSzaszłyki mają opinię dość pracochłonnej potrawy na grilla. Nic bardziej mylnego! Prezentowane szaszłyki, gdyby ominąć czas marynowania, są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników do
Pasja SmakuUwielbiam młode ziemniaki, bo razem z owocami są kwintesencją lata. Takiego mojego prywatnego. Ta sałatka jest świetna zarówno jako przystawka, jak i dodatek do obiadu. Polecam, bo jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Jest też bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Składniki: 10 ugotowanych młodych ziemniaków 5 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku
Pasja SmakuOstatnio tak mnie jakoś naszło i szaleję z ciastem francuskim:))) Dzisiaj kolejna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako przystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota... Składniki: 250g filetu z kurczaka, ciasto francuskie, 100g pieczarek, łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
Z miłości do słodkościPieczarki faszerowane mogą być przystawką lub samodzielnym daniem. Ja bardzo lubię robić je na kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Składniki: 10 dużych pieczarek 50 g boczku w plasterkach 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 kula mozzarelli
Poezja smakuChciałam zrobić coś co nadawało by się zarówno na danie główne jak i na przekąskę. Wymyśliłam więc filet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim
Z miłości do słodkościaromat waniliowy Przesianą mąkę, drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć
Smaczne ZdroweDzisiaj proponuję Wam łatwy przepis na kolorowy torcik kanapkowy. Do przygotowania wystarczy tostowy chleb, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek, trochę mixu sałat oraz sos kanapkowy. Ten torcik to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKulinarny karnet Christophera”, bardzo mi się ten sposób podania galarety spodobał. Tak przygotowana szynka w galarecie jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Do tego taka przystawka jest bardzo prosta do przygotowania. Na bloga przygotowałam tylko 4 porcje, ale chodziło mi aby Wam pokazać jak to ma wyglądać, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapewne pamiętacie jak ostatnio pisałam o podjadaniu, zdrowych i niezdrowych przekąskach a wszystko to miało na celu pokazanie Wam zdrowej przekąski marki TYMBARK . Niedawno pojawił się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem proponuję przygotować tę potrawę w foremkach na muffinki. Tak przygotowana szynka w galarecie jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Taka szynka w galarecie jako przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wykorzystałam jako farsz jedynie posiekaną gotowaną szynkę i gotowane warzywa, ale możemy sobie modyfikować składniki dodając np. gotowane ćwiartki jajek czy oliwki. Przygotowałam 6 porcji
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielkanoc już lada moment, więc my myślimy już o świątecznym menu. Testujemy różne farsze do jajek . Tym razem proponuję przygotować jajka faszerowane buraczkami. Jako, że na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam żółty ser. A Żółty ser ma chyba każdy w lodówce. Ja mogę go jeść ser krojąc go w kostkę. Ser idealnie nadaje się do kanapek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW naszym domu na Święta Wielkanocne zawsze jest przygotowywana galareta wielkanocna. Tylko główny składnik galarety jest różnorodny, raz jest to gotowany kurczak, innym razem golonka wieprzowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOkres około wielkanocny ma to do siebie, że lubię komponować różnorodne farsze do jajek. Jest już wiosna w sklepach, pojawiły się już nowalijki, aż żal by
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię