przystawki - 17402 przepisów (strona:1011/1161)

Rozdanie! Candy! Konkurs! 128

maja. Wyniki ogłoszę 6 czerwca na FB . Nagrody : 02.05.2014 09.05.2014 16.05.2014 23.05.2014 30.05.2014 Warunki wzięcia udziału w rozdaniu : 1) Na maila marta25urb@wp.pl wyślij zdjęcie + przepis na dowolne danie, przystawkę, przekąskę, deser bądź napój. Nie ma ograniczeń, wyślij przepis na swoje ulubione danie! W temacie maila napisz KONKURS/ROZDANIE , w treści oczywiście przepis, zdjęcie oraz zgodę na publikację w galerii

Magiczne Życie Marty
Guacamole 175

Cześć :) Niedawno miałam okazję spróbować awokado... kiedyś dawno temu, jak miałam bodajże 6 czy 7 lat jadłam awokado, które było przystawką na przyjęciu weselnym. Niestety nie pamiętałam jego smaku i cóż, wiele straciłam :). Kto jadł awokado ten wie - dojrzałe awokado o konsystencji serka, czy też masła i o smaku orzechów mmm. Pycha! Z kolei kilka dni temu miałam okazję spróbować

Pora coś zjeść
Czekoladowy torcik z zielonymi oliwkami 107

którego jak pewnie wiecie znów się zgłosiłam. Pierwszym zadaniem konkursowym było przygotowanie dań z użyciem produktów sponsora czyli firmy Ole. Ja się oczywiście uparłam na przygotowanie deseru, a nie przystawki. Długo przeglądałam produkty zastanawiając się, co idealnie się sprawdzi jako element deseru... Skoro czekolada dobrze smakuje z solą i chili, to czemu miałaby gorzej smakować z dodatkiem oliwek, które też

Pora coś zjeść
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 130

Piękna pogoda, prawda? Promienny uśmiech słońca, złociste liście drzew. Rześki wiatr i charakterystyczny zapach. Czujecie? Jesień. Śmieje się i tańczy.     I pizza. Bo któz

W kuchni Karmel-itki
Fast food? Nie, dziękuję. No, z drobnym wyjątkiem... 218

Idę przez zatłoczony deptak, zewsząd napiera na mnie tłum. Nieznane twarze. Przenikliwe spojrzenia i obojętnośc zarazem. Zaciskam dłonie w kieszeniach. Pochłonięta w smutku, zamyślona.  Przechodzę

W kuchni Karmel-itki
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 191

Wertuję stare numery jednego z kobiecych miesięczników. Zwykle nie mam na to czasu, ale.. Dziś jakimś cudem znalazłam chwilkę, gdy ze stołu w kuchni spozierała

W kuchni Karmel-itki
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 158

Piękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkie możliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była

W kuchni Karmel-itki
SMAŻONY CAMEMBERT Z SOSEM TZATZIKI. 172

Kiedy wracam zmęczona po ciężkim dniu, nie mam głowy do ogromnego gotowania. Zbyt dużo garów do zmywania, zbyt mało czasu na kombinowanie. Książki chodzą ze mną

W kuchni Karmel-itki
BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 202

Facebooku zorganizowano konkurs BlogerChef. Postanowiłam, że i ja wezmę w nim udział, a co mi tam! Pierwszym wyzwaniem była kuchnia śródziemnomorska. Chętni blogerzy kulinarni musieli przyrządzić danie główne i przystawkę/deser w śródziemnomorskim stylu. Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. KANAPECZKI "NA RAZ". 373

**************************** Witam w Nowym Roku! Zmieniliśmy właśnie cyferkę w kalendarzu z 2 na 3. I jak się czujecie starsi o kolejny rok, pełen doświadczeń?  Szczerze? Ja

W kuchni Karmel-itki
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 140

wybawieniem dla alergików - hipoalergiczna, dla chorujących na celiakię - bez glutenu, bez cholesterolu. Pozbawiona całkowicie smaku. Importuje się ją aż z Jawy, Singapuru czy Gujany. W Indiach - podawana jako przystawka do ryb, kiedy zmiesza się ją z curry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu - przemienia się w wyborny deser. A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding

W kuchni Karmel-itki
OŚMIORNICZKI Z SALSĄ Z PALONYCH POMIDORÓW. 129

jakiś szczególnie wyróżniający się, czuć jakby jadło się jakieś delikatne w smaku mięso. My przyrządziliśmy je z białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek. Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski/ 15 małych ośmiornic (tu: mrożone

W kuchni Karmel-itki
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 148

ukwaszoną, na wierzch układamy odcedzoną sałatkę z ogórka. Okrasę kroimy na równe kawałki i układamy na ogórkowej sałatce,a wierzch ozdabiamy  kawiorem z łososia, który podkreśla smak powstałej przystawki / przekąski. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. 156

pieprzem. Jajka przepiórcze gotuję na twardo, obieram ze skorupek. Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu (całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam. Podaję jako przystawkę lub na kolację.  **************************** Teraz wersja ekspresowa: 1/2 słoika buraczków wiórków 2-3 łyżki gotowego majonezu 8 jajek przepiórczych Jajka gotujemy, obieramy. Majonez łączymy z buraczkami, mieszamy z jajkami, podajemy

W kuchni Karmel-itki