Piękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkie możliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była
W kuchni Karmel-itkiKiedy wracam zmęczona po ciężkim dniu, nie mam głowy do ogromnego gotowania. Zbyt dużo garów do zmywania, zbyt mało czasu na kombinowanie. Książki chodzą ze mną
W kuchni Karmel-itkiFacebooku zorganizowano konkurs BlogerChef. Postanowiłam, że i ja wezmę w nim udział, a co mi tam! Pierwszym wyzwaniem była kuchnia śródziemnomorska. Chętni blogerzy kulinarni musieli przyrządzić danie główne i przystawkę/deser w śródziemnomorskim stylu. Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło
W kuchni Karmel-itki**************************** Witam w Nowym Roku! Zmieniliśmy właśnie cyferkę w kalendarzu z 2 na 3. I jak się czujecie starsi o kolejny rok, pełen doświadczeń? Szczerze? Ja
W kuchni Karmel-itkiwybawieniem dla alergików - hipoalergiczna, dla chorujących na celiakię - bez glutenu, bez cholesterolu. Pozbawiona całkowicie smaku. Importuje się ją aż z Jawy, Singapuru czy Gujany. W Indiach - podawana jako przystawka do ryb, kiedy zmiesza się ją z curry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu - przemienia się w wyborny deser. A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding
W kuchni Karmel-itkijakiś szczególnie wyróżniający się, czuć jakby jadło się jakieś delikatne w smaku mięso. My przyrządziliśmy je z białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek. Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski/ 15 małych ośmiornic (tu: mrożone
W kuchni Karmel-itkiukwaszoną, na wierzch układamy odcedzoną sałatkę z ogórka. Okrasę kroimy na równe kawałki i układamy na ogórkowej sałatce,a wierzch ozdabiamy kawiorem z łososia, który podkreśla smak powstałej przystawki / przekąski. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipieprzem. Jajka przepiórcze gotuję na twardo, obieram ze skorupek. Buraki odcedzam z powstałego soku, mieszam je z częścią majonezu (całość będzie zbyt wiele). Dodaję całe jajka, mieszam. Podaję jako przystawkę lub na kolację. **************************** Teraz wersja ekspresowa: 1/2 słoika buraczków wiórków 2-3 łyżki gotowego majonezu 8 jajek przepiórczych Jajka gotujemy, obieramy. Majonez łączymy z buraczkami, mieszamy z jajkami, podajemy
W kuchni Karmel-itkisiekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę z oliwek, nieco pieprzę i mieszam wszystko razem. Na końcu dodaję rozdrobnioną makrelę. Świetnie pasuje jako przystawka, na lunch czy też na kolację. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako ciepła przystawka, przekąska czy jako ciepła kolacja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJednak, jeśli ktoś nie przepada za szafranem bądź posmakiem alkoholu w daniu, lepiej niech nie kosztuje. Tak przyrządzone krewetki pasują z ryżem na ciepło podane bądź na zimno, jako przystawka czy kolacyjny dodatek do pieczywa. Sprawdzi się również w każdych okolicznościach. KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. dla 2 osób 250 ml cydru opakowanie mrożonych krewetek pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki
W kuchni Karmel-itkiOgólnie rzecz biorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgery ociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot
W kuchni Karmel-itkiZapach świerku wypełnił całe mieszkanie. Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co rusz lampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak
W kuchni Karmel-itkiOdliczanie. 3...2...1... Festiwal fajerwerków rozpoczął się wraz z wybiciem północy. Wielobarwne, o cudownych kształtach świetliki wybuchają na niebie. Ludzie śmieją się, śpiewają tańczą i
W kuchni Karmel-itkiConfetti sypie się z góry, okrywa tańczących kolorami tęczy, po czym spada na ziemię. A z ziemi wzbija się znów wzwyż, gdy długie suknie urodziwych pań
W kuchni Karmel-itki