W niedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym
MiksturownikNa zbliżający się weekend mam dla Was przepis na sałatkę paprykową z szynką. Przepis znalazłam w "Moje smaki życia" - zmieniłam trochę proporcje i gotowe. Bardzo
Miksturownikpostanowiłyśmy się spotkać i wspólnie pogotować. Zainspirowane MasterChefem i faktem iż niedawno odkryłam w domu tagine postanowiłyśmy przygotować tagin drobiowy. Z miłości Asi do kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam
MiksturownikSałatka śledziowa. Składniki dla 2 -3 osób: 4 filety śledziowe (w oleju); 5 - 6 pomidorków suszonych; 1/2 puszki kukurydzy; 100 g oliwek; szczypiorek; cebulka; 2 - 3
MiksturownikBył już pasztet z przepisu mojej mamy. Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny. Składniki: 6 udek z kurczaka; 300
MiksturownikJajeczka na imprezkę. Trochę z farszem i przepiórcze w łososiu i z pieczarą :) Farsz do jajek. Składniki: 6 jajek; 50 g sera żółtego; 50 g
MiksturownikNa poniedziałkowe śniadanie... Sałatka a'la Caprese. Składniki: 100g mozzarelli; duży pomidor; grubo mielony pieprz; bazylia najlepiej świeża ale można użyć też suszonych ziół; oliwa z
Miksturowniknawet obfotografować, bo tak szybko znikało z półmisków, że musiałam wywalczyć dla siebie jakiś dobry kąsek;) Pyszny domowy rosołek, domowe i wykwintne dania główne, a do tego pięknie ozdobione przystawki (z których oczywiście musiałam wyjeść połowę dekoracji, bo były wykonane z owoców, a ja żadnego na talerzu nie zostawię!). Niestety nie udało mi się zdobyć ani odrobiny "czegoś" z boczkiem
Kraina Tysiąca Smakówkoleżanki i zastanawiam się nad jej zakupem przy najbliższym przypływie gotówki. Ale od początku. Książka podzielona jest na cztery rozdziały: - "Dobry początek" - w którym znalazły się różnego rodzaju przystawki. - "Na głębokim talerzu" - zupy. - "Drugie, czyli danie główne" - jak sama nazwa wskazuje ;) - "Mój słodki świat" - a mój ulubiony rozdział ;) U Ewy Wachowicz rewolucji nie ma, ale są generalnie proste i przystępne
Kraina Tysiąca SmakówMałe kanapeczki z okrasą z makreli to fajna przystawka na imprezę :) Dawno, dawno temu, można powiedzieć, że w zamierzchłych czasach, odbył się finał konkursu BlogerChef. Wśród towarzyszących mu atrakcji znalazły się również warsztaty z Adamem Chrząstowskim, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Nie byłam, co prawda w grupie, która przygotowała pyszną okrasę z pstrąga, ale na szczęście szwagier zrobił zdjęcia wszystkich
Kraina Tysiąca Smakówswojemu) doprawić solą i pieprzem. Możesz też urozmaicić farsz ulubionymi ziołami, ale najpierw spróbuj wersji podstawowej. Takie jajka idealnie pasują na świąteczny stół, ale też będą świetną przystawką na imprezie :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówserii sosy do grilla, to tak naprawdę tzatziki są sosem idealnym do wszystkiego. Sprawdzą się świetnie np. jako dip do surowych warzyw, które w ten sposób można podać jako przystawkę na imprezie. Ale przede wszystkim jest to sos mega zdrowy i bardzo dietetyczny ! I o tym warto pamiętać. Najprostsze tzatziki to: jogurt grecki, ogórek, czosnek i sól. Są oczywiście gotowe
Kraina Tysiąca Smakówszczypiorkiem (ale lepiej to zrobić jak już się wyciągnie z piekarnika) i zapiekałam w temp. 200*C przez 10 minut. Dla mnie idealne na kolację, można też potraktować jako przystawkę. W każdym razie szybkie i smaczne:) Komentarze la_mad 2010/04/26 13:02:02 Z takim farszem jeszcze nie próbowałam pieczarek. Ale wyglądają apetycznie, chyba się skuszę :) pozdrawiam! sowa
Zdrowa Kuchnia SowyNadzienie 5-7 kwiatów cukinii lub kabaczka 100 g serka mozarella 150 g serka Almette z ziołami 3-4 suszone pomidory w oleju sól, pieprz
kolorowotorcikowoSkładniki: 0,5 szkl. ciepłego mleka 10 dag drożdży około 2 szkl. mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu 3
kolorowotorcikowo