przystawki - 17402 przepisów (strona:1007/1161)

Sałatka grecka z makaronem 203

Sałatka grecka to bardzo dobra przystawka i przekąska na różnego rodzaju przyjęcia czy też najzwyklejszego grilla. Idealnie pasuje do różnych mięs ale świetnie też sprawdza się jako samodzielne danie. Ja tym razem proponuję Wam sałatkę grecką z makaronem. Składniki : opakowanie sera feta 18-20 dag makaronu spiralki 25 dag pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 ogórek 15-20 czarnych oliwek

Mechanik w kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem 485

Smaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty. Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia  ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku

Mechanik w kuchni
Pâté z drobiowych wątróbek 185

Już wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z drobiowych wątróbek 173

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta ze szparagami 139

Szparagowy zawrót głowy trwa dalej. W maju cały świat wokół się nich kręci, tzn. cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką 195

Nasi czytelnicy wiedzą, że nasz blog bierze udział w akcji „Przyjaciele Winiary” i od czasu do czasu przygotowuję przepisy z wykorzystaniem produktów tej marki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 157

To mój drugi pomysł na niekonwencjonalne zastosowanie nowego produktu marki Winiary majonezu delikatnego. Ostatnio z tym produktem przygotowałam Jaglane muffiny ze szparagami i szynką . Teraz postanowiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 198

podniebienia, poezja smaków i kontrastów: delikatne szparagi, zdecydowany smak szynki i parmezanu, oraz chrupiące ciasto francuskie z naturalnym sezamem.  Przepis zaczerpnęłam z tej  strony. Serdecznie polecam jako przystawkę lub gorącą kolacje. Do tego obowiązkowo białe wino, bo zapiekana szynka jest słonawa.  Tym przepisem dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem

Mia Cucina Sofieta
Zucchine fritte in pastella alla birra- Smażone cukinie w cieście piwnym 220

dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu,  a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam,  ż e w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie w cieście są moimi

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna babka rozmarynowa 130

Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki : 300 g mąki

Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 151

zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam!   Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej

Mia Cucina Sofieta
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 237

która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Z awiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2. Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę.  Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio Składniki na 2 osoby

Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 177

kwiatostany i liście, grube łodygi raczej się nam nie przydadzą. Najbardziej znaną potrawą z cime di rapa jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę Was na pyszną past ę  (makaron

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna bruschetta z truskawkami 194

Nareszczcie mamy upragione lato, długie wieczory i spotkania z przyjaciółmi. Na takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu.   A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem

Mia Cucina Sofieta
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 192

Witamy serdecznie!  Święta jak co roku minęły w mgnieniu oka i wielkimi krokami zbliżamy się do pożegnania roku 2013.. Zimy się nie czuje wcale

Symfonia Smaków