siekam, a ziemniaki kroję w cząstki. Wrzucam do miski, dodaję musztardę francuską, oliwę z oliwek, nieco pieprzę i mieszam wszystko razem. Na końcu dodaję rozdrobnioną makrelę. Świetnie pasuje jako przystawka, na lunch czy też na kolację. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako ciepła przystawka, przekąska czy jako ciepła kolacja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJednak, jeśli ktoś nie przepada za szafranem bądź posmakiem alkoholu w daniu, lepiej niech nie kosztuje. Tak przyrządzone krewetki pasują z ryżem na ciepło podane bądź na zimno, jako przystawka czy kolacyjny dodatek do pieczywa. Sprawdzi się również w każdych okolicznościach. KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. dla 2 osób 250 ml cydru opakowanie mrożonych krewetek pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki
W kuchni Karmel-itkiOgólnie rzecz biorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgery ociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot
W kuchni Karmel-itkiZapach świerku wypełnił całe mieszkanie. Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co rusz lampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak
W kuchni Karmel-itkiOdliczanie. 3...2...1... Festiwal fajerwerków rozpoczął się wraz z wybiciem północy. Wielobarwne, o cudownych kształtach świetliki wybuchają na niebie. Ludzie śmieją się, śpiewają tańczą i
W kuchni Karmel-itkiConfetti sypie się z góry, okrywa tańczących kolorami tęczy, po czym spada na ziemię. A z ziemi wzbija się znów wzwyż, gdy długie suknie urodziwych pań
W kuchni Karmel-itkicałą ulicę, wszyscy przechodzący obok od razu się uśmiechają i żwawszym krokiem idą przed siebie. Magiczna noc, wspaniała noc. Lecz dla niektórych przepełniona tęsknotą i smutkiem. Przekąskę / przystawkę, którą dziś zaproponuję poznałam dzięki Mamie. Pierwszy raz to właśnie z nią robiłam i tak mi posmakowały, że czynię je co roku, zwykle na okres sylwestrowo-karnawałowy, choć raczej nie wyprawiam
W kuchni Karmel-itkismakowitego. Według mnie, najlepiej sprawdza się ser camembert z pieca, na ciepło z grzankami. Taka uproszczona wersja fondue. Gdybym miała właśnie przygotowywać romantyczny wieczór, nie zabrakło by właśnie tej przystawki. Do camemberta ziołowego pasuje dobrze tokaj. Warto zestawić ze sobą te dwa elementy, dopełnić jakimś lekkim makaronem na danie główne i uwieńczyć lekkim deserem z czekoladą. CAMEMBERT Z PIECA. /przepis
W kuchni Karmel-itkikuchni. Wasze zainteresowanie na Facebooku wyraźnie świadczy o tym, że jesteście wielbicielami drewna i ekologicznych przedmiotów, co cieszy mnie niezmiernie. Zadanie konkursowe polega na stworzeniu całkowicie od podstaw przystawki, dania głównego bądź deseru, inspirowanego kuchnią ludową, gdzie użyjecie produktów regionalnych, ekologicznych i wysokiej jakości. Dodatkowo każdy musi uzasadnić, za co lubi ludową kuchnię, zdradzić czym się zainspirował i co skłoniło
W kuchni Karmel-itkiwegan i wegetarian, z samych dobrej jakości produktów. Pasuje do niej idealnie białe półsłodkie lub półwytrawne wino. Dobra pozycja na lekki, wakacyjny lunch lub kolację we dwoje, jako przystawka. Złaziłam cały mój "zaścianek", a tofu ani śladu. W końcu dostałam... w mieście czterdzieści kilometrów ode mnie... Ta, bez komentarza. Przepis powstał przy okazji współpracy z marką Winiary. SAŁATKA Z TOFU
W kuchni Karmel-itkiLubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo
Poezja smakuPolecam wszystkim miłośnikom wędzonego łososia. Ja za łososiem nie przepadam , ale mężowi i moim dzieciom smakowało a mówią , że nie lubią ryb ;) Zatem nie ma nad
Słodkości i nie tylkoMniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie
Słodkości i nie tylkoSałatka do pracy, jako przystawka, do grilla, kolację I nie tylko. Pyszna I sycąca. Prosta w wykonaniu , polecam :) Zaczynamy: Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 ogórki małosolne- lub kiszone mała puszka kukurydzy 100-150 gr makaronu świderki 1-2 łyżki sera startego mozzarella sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Gotuje makaron według instrukcji
Smaki Edyty