Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że
Bon Appetit MałgorzatyOgólnie rzecz biorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgeryociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot-dogi
W kuchni Karmel-itkiSos tatarski to ciekawa sałatka. Mimo że ma niewiele składników, każdy ma na nią inny przepis. W moim domu od zawsze sos tatarski przygotowuje się z
Trzeci talerzbardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na randkę, jak i na rodzinny obiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym(...)możemy też ugotować makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku na al dente lub zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie ok. 8 minut). Po tym czasie przelewamy go zimną wodą, aby muszle nie parzyły nas w ręce podczas nadziewania. Gdy sos i makaron się gotują, możemy przygotować farsz. Wędzonego łososia kroimy w małą kostkę. Szpinak płuczemy, wrzucamy na sitko
Poezja smaku31.03.2018 Magda Sianie rzeżuchy niezmiennie kojarzyć będzie mi się z Wielkanocą. Pamiętam jak w dzieciństwie rozkładałyśmy z mamą watę, siałyśmy nasionka, a potem obserwowałyśmy jej wzrost
Smaczna StronaDziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z
karmelowyDziś zapraszam Was na smaczną przystawkę/przekąskę, która zrobiła kiedyś furorę wśród moich kolegów. Poproszono mnie, abym przygotowała jakieś smakołyki na mecz idealne do czeskiego piwa. A że moi koledzy wprost uwielbiali zajadać się do piwa marynowanymi opinkami, postanowiłam zrobić coś z grzybami w roli głównej. W tamtym czasie posiadałam spory zapas kurek i... tak powstały moje szybkie grzybowe(...)grubych oczkach żółtym serem. Blachę z crostini wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy wyłącznie do stopienia sera. Wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy, najlepiej w towarzystwie zimnego czeskiego pilsnera. * przepis i pomysł na przygotowania własny; o istnieniu crostini dowiedziałam się od znajomej Włoszki ** do oliwy z oliwek, którą skrapiamy nasze małe kromeczki możemy dodać odrobinę startego czosnku
Słodkie okruszkiOgórki amerykańskie do hamburgerów , sandwichy – przetwory Ogórki amerykańskie , to bardzo praktyczny sposób na przygotowanie , całosezonowego dodatku do hamburgerów , czy sandwichy . No a przecież powszechnie wiadomo
Ogrodnik w podróżyZapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki
Kuchnia z widokiem na ogródSpring rolls nauczyła mnie robić moja koleżanka Tajka. Sama przygotowywała warzywa, makaron, owoce morza oraz sosy, a później siadaliśmy z grupą przyjaciół do stołu i każdy
Food SquareSkładniki:3 pojedyncze filety z piersi kurczaka8-10 plastrów szynki parmeńskiej1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju1/2 opakowania sera feta3 ząbki
kolorowotorcikowoKolory Spyro są świetną inspiracją do stworzenia przeróżnych dań, które można jeść już oczami – fiolet i pomarańcz świetnie ze sobą kontrastują i wyglądają przecudownie na
Nerds KitchenTarta z figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki
Pieguskowa KuchniaTarta z figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki
Pieguskowa Kuchnia