Dziś mam dla Was pyszny i szybki przepis na imprezowe parówki w chrupiącym cieście . Takie danie doskonale sprawdzi się na różnych uroczystościach, dla kibiców lub od
Słodkie okruszkiZielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z
Pociąg Do KuchniPak Choi, Bok Choi, Toy Choi i inne to odmiany kapusty właściwej wciąż dla mnie niezbyt dobrze znane, choć uprawiam je od kilku lat. Co roku
Weekendy w domu i ogrodzieDo zrobienia sushi przymierzałem się już jakiś czas. Ryż do sushi i nori dawno kupione i czekały na odpowiedni moment. W końcu postanowiłem, że robię. Każdego
Parowar FacetaZazwyczaj weekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiamy przekąski. Wolna chwila, wspólne oglądanie bajek czy filmów, podczas spotkania z przyjaciółmi, podczas emocjonującego meczu, a nawet spaceru czy wycieczki. Okazji na „coś szybkiego
Słodkie okruszkiT en przepis to zabawa jedzeniem. Z jednej strony prostota i minimalizm, z drugiej złożoność barw, tekstur i smaków. Moim celem było tutaj połączenie kilku pozornie
Food SquareWitajcie Kochani ;-) Sylwester tuż tuż, więc przybywam z fajną propozycją na przekąskę, która nie tylko jest bardzo miła dla oka, ale także smaczna i syta. Makaron
Poezja Smaków - blog kulinarnyTaką propozycję tymbalików przygotowałam jako danie alternatywne do rywalizacji #SmakTradycji , w której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi
Kolorowy Przepisownikzwolennikiem małej przystawki, może to być np. plasterek włoskiej mozzarelli z wędzonym łososiem, tartaletka z musem z wątróbki z dodatkiem brandy itd. Dlaczego jestem zwolennikiem podania przystawki. Z kilku powodów. To ma być małe dzieło sztuki kucharza, ma cieszyć oko i łechtać podniebienie. Goście będą chwilę zajęci ,zasiadają do stołu i wiem, że podając zupę wszyscy dostaną(...)kotlet de volaille i poczciwy schabowy. W dobrej restauracji wydanie np. dla 100 osób - 5 rodzajów gorących drugich dań, plus ziemniaków, frytek i 1 gorącej jarzyny, ( 2 zimne surówki podajemy wcześniej) - nie powinno zająć więcej niż 20 minut. Ustalmy również ile półmisków podajemy na stoły. Zasada jest taka. Każdy rodzaj gorącego, czy też
Kulinarny karnet ChristopheraKremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi to za jednym zamachem przekąska, obiad i deser. Można go podawać na zimno i na gorąco. Przepyszny dla dorosłych
Pociąg Do KuchniPrzygotowania do Świąt wkraczają na ostatnią prostą. Za tydzień o tej porze w kuchni będzie pachniało grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce
Obiad gotowyOstatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam
PatiGotujeSałatka „Hiszpańskie Lato” Upałów ciąg dalszy , nie wiem jak Wy , ale ja , już jestem wykończona .. Wszyscy marudzą , do południa ciężko nosa wyściubić bo grzeje
Ogrodnik w podróży