przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:76/96)

Sałatka kanaryjska 169

Przepis na sałatkę kanaryjską stworzyłam po powrocie z urlopu na Gran Canarii, zainspirowana smakami występującymi na wyspie. Sałatka składa się z papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku

Delicious Place
Pieczony boczek – doskonała wędlina na każdą okazję 190

Pierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany

Kulinarna Patilogia
Tabbouleh – sałatka z bulgurem 329

Tabbouleh (czyt. tabule) to arabska sałatka z kaszą bulgur (czasem zastępowana kuskusem lub komosą ryżową). Jest jej wiele odmian, ale najważniejsze składniki to duża ilość drobno

Poezja smaku
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 275

kapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt, ani podczas rodzinnych uroczystości. Stanowiły coś na kształt przystawki, kładzione na osobnym talerzu. Nie były dodatkiem do barszczu, bo są tak smaczne, że niczego nie potrzebują. Spotykam się czasami z kapuśniaczkami, gdzie nadzienie przygotowane z kapusty jest dodatkowo okraszony(...)około 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte kapuśniaczki smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut. Podawane są zimne lub ciepłe, wedle upodobań i możliwości. Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Inne przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ Więcej o Lasowiakach dowiecie się TUTAJ

Trzeci talerz
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 124

innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą w rybołówstwie, szczególnie w produkcji pstrąga i łososia. Zimny prąd Humbolta opływający wybrzeże sprzyja występowaniu wielu gatunków ryb: anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice, miętusy, jeżowce, morszczuki, małże czy słuchotki to tylko niewielka część tego z czego słynie(...)Bordeaux. Od tego momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado

królestwo garów
Kiełbasa dojrzewająca à la ‪‎kabanosy 197

Ostatnio usłyszałam, że kiełbasy przez nas przygotowywane wyglądają jak z reklamy kiełbasy: Balcerzak czy kabanosów Tarczyński, którą pokazują w TV. Prawie rok temu na blogu pokazał

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet drobiowy w boczku 164

Obalam stereotypowe myślenie, że pasztet pieczemy tylko na święta Pasztet drobiowy w boczku to fenomenalna i smaczna propozycja również na co dzień. Moja rodzinka zajadała się

PatiGotuje
Ryba w warzywach 161

Coś na piątkowy obiad. Przepis z kuchni norweskiej. Prawie jak "po grecku" Składniki 1 kg filetów z dorsza 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka mąki

R'n'G Kitchen
Tarta z botwinką i serem korycińskim 204

   Zapachniało wiosną!  Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców - każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe

Sajkofanka smaku
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 212

Witamy serdecznie!  Święta jak co roku minęły w mgnieniu oka i wielkimi krokami zbliżamy się do pożegnania roku 2013.. Zimy się nie czuje wcale

Symfonia Smaków
Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ 601

Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ Ogórki „Golden Eye ” ,łypią złotym okiem ze słoika z stąd ich nazwa Po za tym ostatnio z nostalgią

Ogrodnik w podróży
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 188

każdej kuchni, a przy tym bardzo ładnie prezentuje się na kuchennym blacie :) Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki(...)Funkcje: płynna regulacja prędkości i  funkcja „TURBO” pojemnik malaksera (2000 ml) pojemnik (400ml) z nożem ze stali nierdzewnej do siekania i rozdrabniania pojemnik z pokrywką (600 ml) przystawki do krojenia w kostkę – dwie wielkości kostek przystawka miksująca ze stali nierdzewnej przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z zielonej soczewicy i selera 185

Są rzeczy, które nie mogą się udać. Wbicie się do spodni z 1986 roku, polubienie pryszczatego Jarusia i jego matki oraz nauczenie konkubenta jedzenia surowego selera

ladykitchen
Zimne nóżki w galarecie 139

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 247

Gravlax. Brzmi dziwacznie. Gravlax oznacza łososia zamarynowanego w soli, koperku, burakach, cukrze. Gravlax oznacza dosłownie z języka szwedzkiego ( gravad lax) pogrzebanego łososia. Proces marynowania trwa kilka

Pociąg Do Kuchni