Sałatka z bobem, warzywami i fetą 160Moja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi
ladykitchen
Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami 229Gorąc. Gorąc zakrada się do mieszkania przez otwarte okna i promienie szaleńczo palącego słońca. Straszne jest lato w mieście. Pył, kurz, szum, jazgot karetki pędzącej do
Życie zamknięte w smaku
Marynowane bakłażany z papryką 282Muszę się przyznać, że dawno mi nic nie smakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim
UgotujmyTo.pl
Sałatka śledziowa po sułtańsku 248Połowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać
UgotujmyTo.pl
Majonezowa terrina z jajkami 309Ta terrina to miał być HIT tegorocznych Świąt;) Przygotowana na bazie majonezu i zalewy z ogórków konserwowych, z jajkami na twardo i różnego rodzaju dodatkami…
Smaki Na Talerzu
Pieczone koszyczki ziemniaczane z musem z łososia 188Czy znacie danie bardziej tradycyjne niż placki ziemniaczane? Często przyrządzane są w zaciszu domowej kuchni, jak i wybierane do swojego menu przez restauratorów. My, Polacy, bardzo
Smaki Na Talerzu
MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 236Moja dzisiejsza propozycja, łosoś w cieście francuskim okazał się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym można mile
Pieguskowa Kuchnia
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 374Doskonała przekąska na zimno na wszelkie imprezy....zawsze pierwsza znika ze stołu.Wiem,że już na Sylwestra nie zdążycie,ale przed Nami karnawał więc doskonały
Niespełnione zdolności kulinarne
TATAR Z KATOBLEFASA – WIEDŹMIN 317tłuszczu PRZYGOTOWANIE KUPNO MIĘSA Dobrej jakości mięso od zaufanego sprzedawcy to podstawa tatara – mięso spożywamy na surowo, więc warto zadbać o dobre źródło. Jak wspomnieliśmy, najlepsza do tej przystawki jest polędwica, która jest jednak bardzo droga. Zamiennie można użyć innych chudych kawałków wołowiny, np. z rostbefu czy udźca. Możecie też zapytać sprzedawcy – jeśli naprawdę zna się na swoim fachu(...)plastry, później na paski i malutkie kawałki. Na końcu siekamy całość do uzyskania bardzo drobnej konsystencji. 2 . WODA + OLEJ + PIEPRZ (2 min) Posiekanie mięso wrzucamy do miski, wlewamy zimnej gazowanej wody (pozwoli utrzymać ładny kolor mięsa i wpłynie na pulchność masy) oraz nieco oleju. Całość mieszamy ręką przez ok. 1 min, „masując” mięso palcami. Otrzymana masa powinna być lekko błyszcząca
Nerds Kitchen
Słoneczna sałatka z quinoa i ciecierzycą 244Dziś zapraszam Was na aromatyczną letnią sałatkę z ciecierzycy, komosy ryżowej, pomidorów, papryki, z dodatkiem rozmarynu, szczypiorku i pieprzu kajeńskiego. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pyry z gzikiem 223Część z Was pewnie nie słyszała o gziku. Sama pierwszy raz pyr z gzikiem spróbowałam za sprawą mojego Lubego, gdyż to tradycyjna potrawa z jego regionu
Zielona Kuchnia
Krewetki kokosowe na puree z mango 222Najpopularniejesze skorupiaki wśród owoców morza, to bezapelacyjnie krewetki. Dla jednych przygotowane z nich dania są bardzo wykwintne, dla innych… w ogóle niejadalne. Moim zdaniem krewetki jednak
mojewypiekiinietylko
Pieczeń z kawałkami kurczaka 350Pieczeń wieprzowa z kawałkami, z piersi kurczaka to mój eksperyment, który wydaje się trafiony. Baza to oczywiście mięso wieprzowo - drobiowe, ale uzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam
W kuchennym oknie Ewy
Schab ze śliwką 276świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości(...)zostawiamy schaby w garnku aż płyn ostygnie. Wyjmujemy mięso, osuszamy je ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Taka domowa wędlina jest idealna na kanapki, podana jako zimna przekąska samodzielnie lub z zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy. The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab ze śliwką 193świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości(...)zostawiamy schaby w garnku aż płyn ostygnie. Wyjmujemy mięso, osuszamy je ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Taka domowa wędlina jest idealna na kanapki, podana jako zimna przekąska samodzielnie lub z zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy. The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TALARKI Z BURAKA Z KOZIM SEREM, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 223Pewnie nie każdy z Was lubi buraki, ale zapewniam, że jeśli spróbujecie je w takiej postaci, zakochacie się w nich bez pamięci!:)) Po raz pierwszy
Słodko-Słony Świat Ilony