Przyznam szczerze, że eksperymentowanie z płucami było dla mnie najtrudniejszym kulinarnym wyzwaniem (tak, nawet większym niż mózg). Jedynym, co przychodzi mi do głowy, gdy próbuję porównać
Życie zamknięte w smakuC ukinia to niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron
Food Squareemanuje na całą ulicę, wszyscy przechodzący obok od razu się uśmiechają i żwawszym krokiem idą przed siebie. Magiczna noc, wspaniała noc.Lecz dla niektórych przepełniona tęsknotą i smutkiem.Przekąskę / przystawkę, którą dziś zaproponuję poznałam dzięki Mamie. Pierwszy raz to właśnie z nią robiłam i tak mi posmakowały, że czynię je co roku, zwykle na okres sylwestrowo-karnawałowy, choć raczej(...)każdej strony. Wszystkie usmażone pieczarki osuszam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Układam usmażone pieczarki w słoju, przekładając warstwami cebuli z zalewy. Uzupełniam słój do pełna zimną już zalewą i pozostawiam na noc, aby wszystkie smaki przeszły się i nabrały charakteru. SMACZNEGO! Pozdrawiam karnawałowo, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKrokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub
Ogrodnik w podróżyDziś publikuję przepis na pyszne pałki z kurczaka w sosie. Kurczaka w ten sposób robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że zrobił wrażenie na moich domownikach
paapilotkaaskładniki z których go wykonujesz jest pozbawione chemii, Zmniejsza ryzyko powstawania anemii – pasta z ciecierzycy bogata jest w żelazo, które niweluje objawy zmęczenia, braku energii i notoryczne poczucie zimna, Pomaga w walce z nowotworami – cieciorka zawiera substancje chroniące przed komórkami rakotwórczymi tj. kwas fitynowy i saponiny. Jak zrobić domowy hummus? Każda gospodyni ma swoja wersję bigosu czy sałatki jarzynowej(...)wody źródlanej lub przegotowanej. Tak przygotowana pastę możesz schować do lodówki, przechowuj przez około 3 dni. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa, do naleśników, dip do warzywnych chipsów czy przystawka w pracy gdy czujesz, że musisz coś zjeść między posiłkami. Hummus można wykonać praktycznie ze wszystkiego z gotowanych batatów, marchewki, buraka, szpinaku, pieczonej cebuli, zielonej papryki, pietruszki czy rzodkiewki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojprzepisna.pl | Hummus Kolejny przepis z serii „vege” tym razem coś z kuchni Libańskiej – Hummus. Kremowa pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku
moj przepis naKolejna propozycja Wielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się
Kulinarny PamiętnikSałatka śledziowa z papryką i groszkiem konserwowym chodziła za mną od dłuższego czasu. Kiedyś jadałam śledzie bardzo rzadko, ale teraz się to zmienia. W ostatnim czasie
Pieguskowa KuchniaDotarło do mnie, że za 3 tygodnie święta, że za chwile skończy się rok i wejdziemy z ciężkim kacem i poczuciem niespełnionych postanowień w kolejny rok
ladykitchenNigiri-zushi (jap. 握り寿司), czyli sushi formowane w dłoni jest to najpopularniejsza postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na
mojewypiekiinietylkoKiedyś uważałam, że zrobienie sushi to trudne i czasochłonne zajęcie, więc chęci do tego zbierałam... z pół roku jak nie dłużej. I uwierzcie "nie
Di gotujeKupiłam bakłażana, bo chciałam przygotować dip z bakłażana, pasty sezamowej, czosnku i oliwy. Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i
UgotujmyTo.plTarta lub quiche (kisz) – tę propozycję można tytułować obiema nazwami, ponieważ wypiek na kruchym cieście jest wytrawny i zalewa się go mieszaniną śmietany z jajami. Jeśli
Nerds KitchenFrytki z piekarnika –podobnie jak placek ziemniaczany z piekarnika to pyszna, dietetyczna alternatywa dla frytek smażonych w głębokim oleju. Jeśli lubicie frytki, a jednocześnie chcecie zdrowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię