przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:63/96)

Quiche grzybowy 231

Grzybowy sezon w pełni:) Na kolację przygotowałam więc podwójnie grzybowy quiche:) Świeże kurki z odrobiną boczku i sera cheddar zalałam grzybowym sosem Winiary. Wyszło wyśmienicie:) Przepis

Smaki Na Talerzu
Risotto z zielonymi szparagami 174

Risotto z zielonymi szparagami Zakończenie sezonu na szparagi w stylu włoskim. Zapraszam.    Proporcje na 4 osoby Składniki: 340 g świeżych zielonych szparagów 2 szalotki

Wino Francja Kuchnia
Pasta jajeczna 308

Spożycie jajek w Polsce sięga blisko 160 sztuk rocznie na jedną osobę. Liczą się tutaj jednak tylko te jajka jedzone w postaci gotowanych na twardo lub

Jacob Tastes
Grillowane szparagi 199

szparagowy w pełni –a że nie trwa nie wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek(...)ustawiamy na 7 minut i dokładnie tyle czasu gotujemy jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rozkładamy porcje grillowanych szparagów na talerze, skrapiamy je sokiem z cytryny i oliwą truflową, posypujemy pozostałym tartym parmezanem. Jajka przepoławiamy ostrożnie, żeby nie wylać

Karo in the Kitchen
Domowe rolmopsy z papryką 142

J ak pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej

Kulinarne przygody Gatity
Domowe hamburgery 230

„Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony

mojewypiekiinietylko
Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 211

się do zawodu szefa kuchni Leif Elisson, w 1953 roku wymyślił i podał na jedne z zajęć poświęconych kartoflom tak upieczone ziemniaki.   Serwowane zawsze na gorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem.   Bazą tego dania są odpowiednio wybrane ziemniaki(...)zimie i na jesieni, kiedy w polskich sklepach dominują mączne odmiany ziemniaków, bardzo lubię hasselbacki podane tylko z gęstym jogurtem lub naturalnym twarogiem. Równie pyszne są z kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki

Karo in the Kitchen
Szynka w galarecie 294

Cześć Wielkanoc to dla mnie święta, które oprócz jajek, białej kiełbasy i sernika kojarzą mi się także z różnego typu galaretami. Alternatywą dla tradycyjnych nóżek w

blog.moje-pasje.info
Pikle pomorskie 299

Kaszub słoiczek zjadłam sama, na stojąco :) Były tak dobre, że postanowiłam przygotować kilka słoiczków na zimę. Są naprawdę rewelacyjne! Można je wykorzystać jako dodatek do obiadu, albo jako świetną przystawkę. Można je podać faszerowane np. kawałkami ostrego sera itp. W wersji, którą poznałam, używa się średnich, pękatych ogórków, które po obraniu przekrawa się wzdłuż na 2 części i łyżeczką usuwa(...)ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i odrobinę gorczycy. Ogórki układamy w słoiku pionowo – w każdym słoiku powinno znaleźć się 8 połówek ogórka. Dokładamy marchewkę i paprykę. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą

Trzeci talerz
Przepiórcze jajka po szkocku 168

Przepiórcze jajka po szkocku Przepiórcze jajka są bardzo zdrowe . Nadeszła jesień a to niestety oznacza , że za sprawą niskich temperatur nasze przepiórki zrobią sobie przerwę w

Ogrodnik w podróży
Marzenia się spełniają z kuchnią hiszpańską, czyli praktyki w restauracji z gwiazdką Michelin 174

nich to „ Vuelve Carolina ” posiadająca oznaczenie „widelców” Michelin, a druga to wspomniane powyżej „ EL POBLET „. Brzmi chaotycznie, jednak obie kuchnie – ciepła i zimna, są świetnie zorganizowane. Dania serwowane tam trzymają najwyższy poziomie, z którym w Polsce do tej pory się nie spotkałem. W dniach 2-4 maja w Madrycie odbyła się kolacja, gdzie(...)rozpoczęła się o godzinie 21. Muszę przyznać, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Mieliśmy do obsłużenia około 200 gości, w związku z czym na spokojnie zaczęliśmy przygotowywać aperitif i przystawki. Po chwili przerwy zabraliśmy się za danie główne. Mocno zdziwił mnie fakt, że na miejscu dysponowaliśmy czymś w rodzaju „podgrzewanej szafy”. Mimo braku pełnego wyposażenia dania wyszły perfekcyjnie

Gotuj po hiszpańsku
Sałatka z wędzonym łososiem 237

Lekka sałatka na drobnym makaronie z wędzonym łososiem od firmy Suempol   podana w szklanych pucharkach zyskuje na wyglądzie, idealna również do zabrania ze sobą

Wanilia i Kardamon
Orzeźwiająca sałatka z bobem i miętą 337

Moja wariacja na temat klasycznej sałatki z bobem i miętą. To dzięki niej polubiłam bób, którego kiedyś nie znosiłam. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie

Poezja smaku
Galaretka ze szparagami i szynką 152

Do przygotowania galarety użyłam wywaru ze szparagów.  Lubimy szparagi i w związku z tym, w sezonie zjadamy ich dość sporo. Nigdy nie wyrzucam obierek szparagowych

królestwo garów
Ogórki konserwowe po warszawsku 175

Ogórki konserwowe po warszawsku – najlepsze ogórki na zimę, jakie można sobie wymarzyć. Lekko octowe (ale nie wykrzywiają twarzy), lekko słodkawe (ale nie są mdlące). Uwaga

Pociąg Do Kuchni
Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną 161

Dzisiaj prezentujemy kolejną wariację na temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie

Bananowe Pole
Śledzie po cygańsku. Pikantne z ogóreczkami chili. 192

Na blogu jest już dość sporo przepisów na śledzie, a ja dalej nie mogę się im oprzeć i odkrywam coraz to nowe smaki i przepisy ( a

Kuchnia z widokiem na ogród
Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa 201

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje :) Przepis na nią podpatrzyłam w programie kulinarnym prowadzonym przez Pascala Brodnickiego. Zmieniłam składniki

Weekendy w domu i ogrodzie