Lekka sałatka na drobnym makaronie z wędzonym łososiem od firmy Suempol podana w szklanych pucharkach zyskuje na wyglądzie, idealna również do zabrania ze sobą
Wanilia i KardamonMoja wariacja na temat klasycznej sałatki z bobem i miętą. To dzięki niej polubiłam bób, którego kiedyś nie znosiłam. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie
Poezja smakuDo przygotowania galarety użyłam wywaru ze szparagów. Lubimy szparagi i w związku z tym, w sezonie zjadamy ich dość sporo. Nigdy nie wyrzucam obierek szparagowych
królestwo garówOgórki konserwowe po warszawsku – najlepsze ogórki na zimę, jakie można sobie wymarzyć. Lekko octowe (ale nie wykrzywiają twarzy), lekko słodkawe (ale nie są mdlące). Uwaga
Pociąg Do KuchniDzisiaj prezentujemy kolejną wariację na temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie
Bananowe PoleNa blogu jest już dość sporo przepisów na śledzie, a ja dalej nie mogę się im oprzeć i odkrywam coraz to nowe smaki i przepisy ( a
Kuchnia z widokiem na ogródJest to jedna z moich ulubionych sałatek. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje :) Przepis na nią podpatrzyłam w programie kulinarnym prowadzonym przez Pascala Brodnickiego. Zmieniłam składniki
Weekendy w domu i ogrodzieGroch z cebulą to jeden z zaległych przepisów wigilijnych, które jeszcze czekają w kolejce do wprowadzenia. Mimo, że za grochem nie przepadam, to ta wersja bardzo
UgotujmyTo.plPyszne małe kuleczki. Bardzo szybkie w przygotowaniu, świetnie smakują na zimno i ciepło podane z ketchupem lub innym sosem. Dzieci będą za nimi przepadać. Moja 3
Kulinarne życieWiosenny ryż z patelni Wiosenny ryż , to taka śliczna , apetyczna i doskonała w smaku potrawa , która do tego jest banalnie prosta . Tu nie ma co schrzanić
Ogrodnik w podróżyJedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni świata jest kuchnia japońska. To nie tylko sztuka gotowania, ale też podawania potraw. Ceniona na całym świecie za niezwykłe walory
mojewypiekiinietylkoGalaretka z kurczaka inaczej nazywana w moim domu galaretą drobiową to przystawka , która budzi różne wspomnienia. W mojej pamięci wyłącznie te pozytywne, bo przygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi? Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana(...)ciepłym (nie może być gorący) wywarze. Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem. Smacznego
Symfonia smakowaParówki w cieście francuskim zna chyba każdy. Osobiście najczęściej wybieraną przeze mnie wersją ich przygotowania jest ta, gdzie ciasto francuskie kroimy na paseczki i owijamy parówkę
Smaki Na TalerzuPo raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się
Życie zamknięte w smakuNa blogu znajdziecie wiele fajnych przepisów na proste i szybkie potrawy, które oprócz tego, że świetnie smakują to ograniczają nasz czas spędzony w kuchni do minimum
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię