przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:62/96)

Sałatka z pomidora z jajkiem, wędzonym boczkiem i twarogiem 297

Osobiście należę do tego grona osób, które uważają, że na sałatkę nie jest potrzebny żaden przepis. Bo przecież bierzemy co mamy pod ręką, kroimy, mieszamy, ot

Jacob Tastes
Bruschetta z ricottą, bobem i miętą. 183

Po pierwsze: to danie jest bardzo niepozorne. Po drugie: jest swojego rodzaju śródziemnomorskim fusion - włoska forma i zdecydowanie egipski smak. Po trzecie: jest to najsmaczniejsza rzecz

zadanie-gotowanie
Pomysł na imprezową przekąskę – lekkie mini burgery z wołowiny i pomidorków koktajlowych 238

Urocze, kolorowe i lekkie, w sam raz na jeden gryz i do tego w smaku tak łudząco podobne do ciężkich burgerów :), których przecież na imprezie nie

Eat me! Fit me!
Polenta 206

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów

mojewypiekiinietylko
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie 198

Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego

Smakowy Raj
TARTALETKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 223

pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym, jak i na zimno jako przystawki. Sprawdzą się idealnie jako jedna w dwunastu potraw na wigilijnym stole 😉 Składniki na ciasto (6 mini tart): 100 g mąki kokosowej 30 g łupin babki jajowatej 80 g oleju kokosowego (keto(...)się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar. Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby zmielić lub zblendować. Dodać odciśniętą z wody, ugotowaną kapustę oraz

Ola la LCHF
Chile to nie tylko wino 147

pudrem.   Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając(...)Chile z racji swojego położenia, długiej linii brzegowej, czystych wód, które czynią ten kraj globalną „potęgą” rybołówstwa. Zajmuje pozycję światowego lidera w eksporcie pstrąga oraz wicelidera w eksporcie łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający wybrzeże Chile sprzyja występowaniu takich gatunków ryb, jak anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice olbrzymie, miętusy, chilijskie kulbińce, jeżowce, morszczuki, małże czy słuchotki. Dużym zainteresowaniem cieszyło

królestwo garów
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne 366

Na moim blogu znajdziecie już naprawdę dużo śledziowych inspiracji, brakowało mi jednak przepisów w bardziej słodkiej wersji, które często pojawiają się w Waszych domach i które

nietylkopasta.pl
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5657

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany

Kuchnia z widokiem na ogród
Marynowane jajka 140

Święta Wielkanocne coraz bliżej. Najwyższa pora zacząć myśleć nad tym co dobrego postawimy na naszym stole.  U mnie co roku pojawiają się oczywiście  tradycyjne

Kulinarne przygody Gatity
Moja wiedeńsko - cieszyńska zupa ziemniaczana z borowikami 164

Składniki: ok 1,5 l bulionu wołowego 2-3 kostki bulionu warzywnego 7 plasterków chudego wędzonego boczku biała i czerwona cebula kawałeczek selera 2-3 ząbki

Gaździnka warzy
Tarty chrzan na zimowe zapasy 230

etykiecie to już naprawdę zgroza. Znajdziesz w składzie nawet mleko w proszku! Warto włożyć trochę trudu i samemu przygotować, przecież starcie chrzanu to żadna filozofia. Mamy do dyspozycji malaksery, przystawki do robotów z tarkami do warzyw, bo tarcie większej ilości ręcznie o d r a d z a m! To jest morze łez, a gryzie tak niesamowicie(...)cukru 250 ml wody  Wykonanie: chrzan obrać bardzo dokładnie pozbywając się wszystkich ciemnych plamek. Pokroić na kawałki (jedynie gdy ścierasz ręcznie pozostaw korzeń w całości) i namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej 1 godzinę. Chrzan z natury jest bardzo suchy, a zimna woda dodatkowo złagodzi jego "zjadliwość" wodę z octem cukrem i solą zagotować, wlać do miski do której ścierać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 212

natki pietruszki,1 średnia marchew,odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem.Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno posiekać. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje: 1 część kaszy jaglanej + 2 części wody. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu.) Ugotowaną kaszę(...)średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać do jogurtu, przyprawić i dobrze wymieszać.Można ją podawać na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno, jako przystawkę.Czyż nie wygląda jak kawałek słońca na talerzu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka makaronowa z szynką i serem 1414

 Przyszedł czas na jesienną sałatkę. Do tego bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. Sałatka makaronowa z szynką i żółtym serem idealnie nadaje się zarówno na

kulinarnyJa
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką 221

Śledzie z dodatkiem żurawiny zrobiłam trochę inaczej niż podaj większość przepisów. Użyłam solonych śledzi, a nie marynowanych. Kwaśnym akcentem jest tu cebulka, którą zamarynowałam w occie

Codziennik Kuchenny
Quiche grzybowy 231

Grzybowy sezon w pełni:) Na kolację przygotowałam więc podwójnie grzybowy quiche:) Świeże kurki z odrobiną boczku i sera cheddar zalałam grzybowym sosem Winiary. Wyszło wyśmienicie:) Przepis

Smaki Na Talerzu
Risotto z zielonymi szparagami 174

Risotto z zielonymi szparagami Zakończenie sezonu na szparagi w stylu włoskim. Zapraszam.    Proporcje na 4 osoby Składniki: 340 g świeżych zielonych szparagów 2 szalotki

Wino Francja Kuchnia
Pasta jajeczna 308

Spożycie jajek w Polsce sięga blisko 160 sztuk rocznie na jedną osobę. Liczą się tutaj jednak tylko te jajka jedzone w postaci gotowanych na twardo lub

Jacob Tastes
Grillowane szparagi 199

szparagowy w pełni –a że nie trwa nie wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek(...)ustawiamy na 7 minut i dokładnie tyle czasu gotujemy jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rozkładamy porcje grillowanych szparagów na talerze, skrapiamy je sokiem z cytryny i oliwą truflową, posypujemy pozostałym tartym parmezanem. Jajka przepoławiamy ostrożnie, żeby nie wylać

Karo in the Kitchen
Domowe rolmopsy z papryką 142

J ak pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej

Kulinarne przygody Gatity
Domowe hamburgery 230

„Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony

mojewypiekiinietylko