Kiszone papryki lekko pikantne. 373Kiszone papryki, to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Dotąd kupowałam takie papryki w warzywniaku, były kiszone w całości i faszerowane kapustą. Jednak niezbyt mi smakowały. Kiszone papryki
Codziennik Kuchenny
Sałatka magdeburska 292Sałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka
R'n'G Kitchen
Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 233ViolaPassion Moja przystawka Walentynki ciąg dalszy ;-) Następny pasztet który ogarnęłam Następne "niebo w gębie" Dziczyzna Uwielbiam. Robiłam już pasztet z Sarny , dzika ( znajdziesz na blogu ) były wspaniałe. A ten jest jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może(...)błonek również wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w większym garnku. Dodajemy marchew ,seler Pietruszkę ,liście laurowe,1 Gałązkę rozmarynu ,owoce jałowca. Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu gotujemy około 1.5 -2 h wszystko razem. Wątrobie wystarczy godzina Od czasu do czasu mieszając I oczywiście zbieramy szumówką, szum Cebulę kroimy w piórka
Viola cooks with passion
Grzanko-tosty z kurczakiem i krewetkami 169Składniki: (4 porcje) 8 szt. dużych krewetek (u mnie mrożone, obgotowane) 2 garście startego parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego) 4 plastry sera z niebieską pleśnią
Delicious Place
Śledzie po kaszubsku. Najlepsze z rodzynkami. 478Śledzie :) Stali bywalcy bloga wiedzą zapewne, że jestem ich wielką miłośniczką. Przepisów na te smaczne rybki jest na blogu już sporo, a to jeszcze nie koniec
Kuchnia z widokiem na ogród
Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą 267Pomarańcza, wątróbka, szpinak to potrójne zaskoczenie jak dla mnie niemożliwe połączenie. Ale gdy przygotowałam sobie składniki to w głowie zaczęły pojawiać się same smakołyki. Efekt końcowy
Moniki Smakołyki
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 300Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej
kulinarnyJa
cytrynowe śledzie 197Okres przedświątecznych przygotowań uważam za otwarty. Co prawda nie nastawiłam piernika (może w przyszłym roku się uda), ale zaczynam swoją przygodę ze śledziami. Do Świąt jeszcze
Gotowanie z pasją
Roladki schabowe panierowane 249Schab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta. W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gdzie kucharek... trzy - tam tartę podają. Czyli o piątkowym babskim gotowaniu... 218W piątkowy wieczór mąż został z synkiem, a ja mogłam spędzić ten czas w doborowym, tylko damskim towarzystwie... Z Asią i Justyną. Były plotki, był
Miksturownik
TYMBALIKI Z INDYKA 268Tymbaliki to nowocześniejsza nazwa, oznaczająca nic innego, jak klasyczną galaretę drobiową. U mnie tym razem tymbaliki w wersji z indykiem. Bardzo
Walijskie Pichcenie
Kurczak w galarecie 322wstępu i zakończenia. Po prostu zimno. A ja marzę, żeby w końcu ktoś mi zrobił kolację :P Kurczak w galarecie to jedna z moich ulubionych przystawek. Uwielbiam jej smak. Jadłam już u wielu osób galaretę, ale powiem nieskromnie, że najlepszą przygotowuje mój tata. Jest wprost fenomenalna. Nawet mój M, który kiedyś bronił się rękami i nogami przed tym smakołykiem(...)wyjąć, płyn zachować. Mięso obrać z kości i pokroić na niewielkie kawałki. Jajka obrać, pokroić na plasterki. Marchewkę również pokroić w plasterki. Naczynia, w których będą przygotowywane galarety opłukać zimną wodą. Na dnie układać po plasterku jajka, następnie wkoło kukurydzę oraz marchewkę. Na końcu dołożyć mięso z kurczaka. Jeśli ktoś lubi może dodać także groszek. Bulion, pozostały po gotowaniu mięsa
My simple kitchen
Faszerowane jajka barwione burakami 274Bardzo kreatywny sposób zaserwowania wielkanocnych jajek :) Pomysł znalazłam na stronie ' Małe Kulinaria '. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 4 jajka 2 duże buraki 1/2 szklanki octu winnego 1
My Culinary Art
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 235czyli jedna z wielu przystawek. I rzeczywiście w greckich restauracjach, które odwiedziłam w czasie wakacji, danie traktowano jako niedroga przystawka (3-4 euro). Chętnie zamawiałam je w parze z drugą przystawką, np. dolmades (liście winogron nadziewane ryżem) i otrzymywałam pyszny urozmaicony obiad. Ale gigandes plaki samo w sobie jest na tyle sycące, że w połączeniu z chlebem(...)się do piekarnika (np. naczynie żeliwne) lub też naczynie do zapiekania do którego przełożymy danie z patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp fasolę do dużego garnka i zalej dużą ilością zimnej wody. Zostaw fasolę na noc (lub na 8 godzin), aby napęczniała. Alternatywnie skorzystaj z fasoli z puszki i przejdź od razu do punktu 2. Odcedź fasolę, wsyp z powrotem
Chilli Czosnek i Oliwa