Suflet serowy robiłam po raz pierwszy. Okazało się, że pierwszy raz może być obarczony sukcesem. Suflet pięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-) 2
Humanistka w kuchniDietetyczne jajka faszerowane, czy to możliwe? W kuchni wszystko jest możliwe, nawet przygotowanie smacznego wytrawnego dania w wersji dla niektórych niejadalnej, czyli bez soli i majonezu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki:5 jajek ugotowanych na twardo4 plasterki szynki konserwowej (lub innej)4 plastry papryki konserwowej1 ogórek konserwowy (średni)szczypiormajonez i śmietanasól i pieprz'Jajka ugotować
Bon Appetit Małgorzatyprzepis kiedyś widziałam w programie Macieja Kuronia.Składniki:40 dag kurzych wątróbek3 - 4 jajka ugotowane na twardo1 małe jabłko (koniecznie kwaśne)ząbek czosnkumajeranekmąka
Bon Appetit MałgorzatyHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska.Składniki:3 filety śledziowe w oleju2 jajka ugotowane na twardo2 ogórki kiszone1 mała cebulamusztarda
Smakowity Blog KulinarnyTrochę inna forma zaserwowania pysznej jajecznicy - dziś w towarzystwie mięciutkiej tortilli. Zazwyczaj pewnie jecie tortillę z kurczakiem czy warzywami - ja również, ale od czasu do
Walijskie PichcenieJajecznica zawsze kojarzy mi się z niedzielą lub innym wolnym dniem od pracy, pewnie dlatego, że głównie w takie dni ją przyrządzam :) To bardzo wdzięczne danie
Walijskie PichcenieFaszerowane jajka w bardziej wesołym wydaniu stojących chłopków. Trochę zabawy, kilka składników a jaka frajda - szczególnie dla dzieci. Składniki: 6 jajek 100g szynki łyżka majonezu
Walijskie PichcenieKasza jaglana ostatnimi czasy króluje w mojej kuchni, zakochałam się w niej doskonała prawie do wszystkiego zarówno na słodko jak i na sposób wytrawny...I dziś
NaKońcuJęzykaotarłem z niej całą pomarańczową warstwę skórki. 3/4 otartej skórki dodałem do miski z mąką. Całość zmiksowałem na konsystencję przypominającą kruszonkę, po czym dodałem jedno jajko i całość miksowałem przy użyciu przystawki do wyrabiania ciasta na gładkie ciasto, które zawinąłem szczelnie w folię plastikową w celu zapobieżenia jego wysychaniu i umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciastem
Wyprawy kulinarneOglądacie Doradce smaku? Dzisiaj postanowiłam wypróbować jeden z przepisów a konkretnie tytułowe pomidory z mozzarellą na ciepło. Efekt mojej pracy zamieszczony na zdjęciu poniżej. W smaku
Pudełko rozmaitościJajka w pomidorach z dodatkiem ryżu to bardziej syta przystawka, śniadanie bądź kolacja. Smakują pysznie, można je jadać na zimno bądź na ciepło . składniki na 4 porcje 8 jajek 2 puszki pomidorów 25 dag długoziarnistego ryżu 1 cebula 1 pęczek szczypioru z dymki 3 łyżki masła pół szklanki bulionu z kostki 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz przepis
Smakowite Daniatwardo posmarowanych majonezem, obsypanych świeżo skrojonym dużym szczypiorem – prosto z naszego ogródka albo rzeżuchą. Proste, ale tak pyszne, że zawsze jako pierwsza z przystawek znikała ze stołu, prosząc o dokładkę. A jajka były zawsze, bo mamy niedaleko rodzinę z gospodarstwem i kurkami hulającymi tu i ówdzie po całym podwórku;) Dziś takich wersji jajek na twardo jest bardzo dużo
Zasmakuj Kuchniugotowanych na twardo posmarowanych majonezem, obsypanych świeżo skrojonym dużym szczypiorem - prosto z naszego ogródka albo rzeżuchą. Proste, ale tak pyszne, że zawsze jako pierwsza z przystawek znikała ze stołu, prosząc o dokładkę. A jajka były zawsze, bo mamy niedaleko rodzinę z gospodarstwem i kurkami hulającymi tu i ówdzie po całym podwórku;) Dziś takich wersji jajek na twardo jest bardzo dużo
Zasmakuj Kuchni