Przepis na : śniadanie
Danie z serii paprykowe improwizacje ;) Miałam do środka wcisnąć farsz mięsny, a ostatecznie umieściłam tam jajecznicę z fetą i suszonymi pomidorami. Z paprykowego zapasu ostały się jedynie egzemplarze w kolorze żółtym i zielonym, dlatego to one zagrały główną rolę w moim daniu. Spokojnie można użyć wersji czerwonej. Ważne, żeby papryki były w miarę kształtne, nieduże i z dosyć płaskim spodem. W czasie zapiekania dobrze jest wymieszać od czasu do czasu jajeczne nadzienie. Dzięki temu zabiegowi unikniemy zbyt s... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...