przepisy - 15596 przepisów (strona:467/1040)

Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 153

Ryby w codziennej diecie to źródło cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z grzybami 154

Składniki:300 g ryżu do risotto (arborio)garść suszonych grzybów (borowików)1 litr bulionu1 szklanka wytrawnego białego wina1 cebula4 łyżki oliwysólpieprztarty parmezanPrzygotowanie:Namocz grzyby w szklance

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 175

Składniki na około 12 sztuk:85 g włoskich orzechów, zmielonych4 łyżki miękkiego masła80 g drobnego cukru do wypiekówotarta skórka z połowy cytryny70 g mąkipół płaskiej łyżeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Toskańska sałatka z grzankami 146

 Składniki:1/2 ciabatty1 ząbek czosnku4 fileciki anchoisoliwa extra vergine3 łyżki octu balsamicznego800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych1/2 pęczka dymki1/2 pęczka świeżej bazylii1 łyżka kaparów200 g grillowanych

Smakowity Blog Kulinarny
Hamburger z salsą z awokado 191

Domowy fast food? Czemu nie! Z wysokiej jakości mięsa, pysznie przyprawiony, wykonany z wielką pieczołowitością i dbałością o składniki. Oj, znam kilku prawdziwych fanów "hambuksów" (pozdrowienia

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz ze szpinakiem, fetą i orzechami 164

Składniki:4 filety z dorsza,400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)ser feta2 ząbki czosnkusól, pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki orzechów włoskich, posiekanychPrzygotowanie:Szpinak przesmażamy na 2

Smakowity Blog Kulinarny
Deser z ciasteczkami amaretti i mascarpone 274

Amaretti to słodkie migdałowe ciasteczka. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, mielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 111

Wracam po weekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z

Smakowity Blog Kulinarny
Chlebek bananowy 143

Pachnący i delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, z wierzchu lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 147

Składniki:500 g mąki  pszennej1 szklanka ciepłego mleka42 g świeżych drożdży100 g cukru80 g roztopionego masła1 jajko1/2 łyżeczki soli4-5 jabłek, obranych i pokrojonych w

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 204

Składniki:Farsz:pęczek botwinki (liście i łodygi)1-2 ząbki czosnku100 g twarogu150 g sera typu feta2 łyżki posiekanego koperkugarść posiekanych pistacji lub orzechów włoskichłyżka masłasól

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 158

Kaszotto- czyli risotto, ale przygotowane z kaszy. W tym przypadku z kaszy pęczak. Pyszne, sycące i bardzo zdrowe danie. Kasza, jak wiadomo, jest bardzo bogata w

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowe semifreddo 122

Oprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że

Smakowity Blog Kulinarny
Żeberka w marynacie Jack Daniel's 162

Jasper Newton Daniel urodził się w połowie XIX wieku w Lynchburgu w amerykańskim stanie Tennessee. Dziś to małe miasteczko odwiedza rocznie około 200 tysięcy turystów, a

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z białymi szparagami 109

Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie

Smakowity Blog Kulinarny