Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem
SzczyptaSmaQPiwo było obecne już w czasach Starożytnego Egiptu i Mezopotamii i nadal nie traci na popularności. W Monachium już od września organizowany jest Oktoberfest, czyli dożynki
SzczyptaSmaQRóżano-pigwowy smak trunku polubią nawet wybredni smakosze, a wyjątkowy aromat wypłynie z odkorkowanej karafki niczym dżinn z zaczarowanej lampy. Cierpki smak pigwy znakomicie wzbogaca niebiańską
SzczyptaSmaQBardzo kapuściany smak i zapach brukselki, i duża niechęć do jej jedzenia, wiecie o czym mówię? :)Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tego uroczego, miniaturowego
SzczyptaSmaQSos czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego
SzczyptaSmaQGęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika
SzczyptaSmaQSzacunek do chleba wpoili mi rodzice, słowa jakie ciągle powtarzali "nigdy nie wyrzucaj chleba do kosza bo kiedyś może Ci go zabraknąć" tkwią we mnie do
Basia w kuchniW kuchni ciągle coś eksperymentuję łącze ulubione rzeczy ze sobą a, że ciasto drożdżowe często u mnie gości powstały w ten sposób bułki brudaski:) Nazwałam je
Basia w kuchniNa każdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym
Basia w kuchniCiasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w
Basia w kuchniTradycyjna sałatka jarzynowa chyba nie ma nic bardziej kultowego, pokuszę się stwierdzeniem, że każdy próbował. Ile gospodarstw domowych tyle sposobów w każdym znajdzie się odrobinę coś
Basia w kuchniRafaello z pewnością stworzył geniusz. Idealne połączenie słodkiej masy z kokosem i migdałami, zamknięte w niewielkiej kulce to zestawienie tak dobrze dobrane
sama złodyczW zeszłym roku na blogu pojawił się już wpis na temat domowej przyprawy do piernika. Dziś wypróbowałam kolejną wersję, tym razem z dodatkiem kakao i
Kulinarne przygody GatityOstatnio bardzo często chodzi za mną cynamon. Nie wiem , może to tęsknota za Świętami już?Brakuje mi też kolorów w tych ostatnich szarych dniach na minusie.Czas
Z Kuchni Do KuchniKolejne danie z II Targów Książki Kulinarnej, którego spróbowałam. Trochę oczywiście zmodyfikowałam po swojemu. KUSKUS jest moją najukochańszą z kasz. Nie ma takiego dania z
pieprzny smaczek