przepisy - 15596 przepisów (strona:102/1040)

Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką 159

Kilka dni temu udało mi się w końcu zdobyć upragnioną żurawinę, więc stawałam na głowie, by wymyślić jakieś ciekawe przepisy. Głowa pełna pomysłów plus ogromny apetyt na coś słodkiego zrodziły ten oto przepis. Jest w nim zawarte wszystko, co uwielbiam, no i oczywiście, duża dawka miłości;) Taki trochę świąteczny, więc jeśli chcecie, możecie włączyć go do swojego Bożonarodzeniowego menu. Goście

Gotowanie to kochanie
Wypasiony chlebek dyniowy 148

kąciku, aż oczy rozbolą tak, że same się zamkną. Sposób numer cztery, pięć, sześć....Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. Ale lepiej opowiem Wam o sposobie a'la Paulina : wymyślam przepisy. To w sumie całkiem nowy zwyczaj, jednak baaardzo skuteczny. Nikt tak naprawdę nie wiem co robię, a ja po cichu uspokajam swego, z natury niespokojnego, ducha. Szukam inspiracji w internecie(...)tamtego dnia były spore, sam chlebek nie wystarczył. Potrzebowałam jeszcze wypasionych dodatków i niesamowitej, zwalającej z nóg kruszonki. Połączyłam wszystkie składniki w głowie, przeanalizowałam, zapisałam. Tak oto powstał ten przepis. Jednak przygotowywanie go następnego, spokojnego już dnia, było samą miłością;) Zapach przy jego pieczeniu jest nieziemski, świąteczny, słodki, urzekający, tajemniczy... Chlebek jest chrupki na zewnątrz dzięki kruszonce, a wilgotny

Gotowanie to kochanie
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 170

zadanie upiec ciasto na Wigilię w swojej szkole. Mnie nie było pod ręką, więc śmiało zakasała rękawy i zabrała się do dzieła. Oczywiście zanim to zrobiła, udała się po przepis do najlepszego źródła- babci. Razem wybrały proste, ale efektowne ciasto czekoladowe. Kiedy otworzyłam drzwi do domu po męczącej podróży pociągiem, poczułam wypełniający cały dom urzekający zapach. a na blacie pysznił(...)cieszy bardziej, niż domowe słodkości! Ciasto okazało się tak pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne, idealne na czas oczekiwania na Boże Narodzenie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Pewnie wiecie, że takie ciasto przyjęło się w Polsce nazywać murzynkiem. Jednak widzę tendencję do wycofywania tej nazwy i tworzenia nowej, prostej, wyjętej prosto ze składników. Dlaczego? Ach, świetnym przykładem jest

Gotowanie to kochanie
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 188

pobrania na stronie u Wisły)umieścić informację, że w styczniu akcja odbywa się na blogu Kulinarne przygody Gatity wraz  z linkiem do mojego blogazgłosić link do przepisu w formularzu poniżej (klikamy link i wypełniamy formularz, który się otworzy)Formularz zgłoszeniowy do styczniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach"Po zakończeniu akcji, zaraz po 31 stycznia opublikuję(...)blogu podsumowanie ze wszystkimi wpisami dodanymi podczas trwania akcji, czyli od 1 do 31 stycznia.A ponieważ jesteśmy w trakcie karnawału, to proponuję aby myślą przewodnią styczniowej listy były przepisy na wypieki, które byście chcieli zobaczyć w Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam

Kulinarne przygody Gatity
Życzenia Noworoczne 128

Moi drodzy wszystkim blogowiczom życzę wszelkiej pomylności w Nowym 2015 Roku. Niech każdy dzień przynosi Wam radość, a przyjaźni ludzie otaczają Was na co dzień.Niech

W kuchennym oknie Ewy
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 183

migdałów, stanowią na dodatek doskonały punkt wyjścia do eksperymentowania ze smakami. Prezentowałem już polworony z orzechów laskowych i czekoladowe. Te ostatnie były u mnie w domu hitem nad hitami.Dzisiaj przepis na polworony z dodatkiem orzechów włoskich i aromatem imbiru i pomarańczy. Sama receptura się nie zmieniła, jedynie dodatki wpłynęły na smak i aromat.Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat(...)bardzo delikatne i mogą się rozpaść podczas przenoszenia. Zanim całkowicie ostygną, posyp je cukrem pudrem.Polworonek dopiero co upieczony.Polworonek dopiero co upudrowany.Polworony w grupce. insirował blog Gastronomía & Cía oraz przepis Polvorones de chocolate

Grahamka, weka i kajzerka
Moqueca de bacalhau 180

porównując z cenami niektórych sklepów internetowych stosunkowo niedrogo. Nasz kilogram dorsza podzieliliśmy na dwie części z jednej powstała moqueca de bacalhau (kiedyś już pisaliśmy o moqueca), której przepis w tym poście z drugiej powstała empanada (inne przepisy na empanada (empanda z kurczakiem lub empanada z sardynkami). Składniki na moqucea i jej proces przygotowania są bardzo podobne

Smaki Brazylii
"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga) 160

Dzisiaj ponownie przepis na moqueca de bacalhau. Pierwszy raz o tej potrawie pisaliśmy w sierpniu -  Moqueca de bacalhau. Dzisiaj zaprezentujemy moqueca de bacalhau a baiana, czyli taka jaką przygotowuję się w Bahia, stanu z którego pochodzi Braisileiro. Dla przypomnienia bacalhau to suszony o solony dorsz, ukochany przez Brazylijczyków a przede wszystkim Portugalczyków (być w Portugalii(...)spróbować któregoś z przysmaku zrobionych z tej ryby, to jak odwiedzić Polskę i nie spróbować pierogów). Gdzie kupić bacalhau i jak go przygotować również odsyłamy do przepisu z sierpnia. Składniki dla 4 osób:250 gram bacalhaumała puszka (0,2 mililitrów) mleczka kokosowego1 średnia papryka zielona1 duży pomidor1 cebula czerwona2 ząbki czosnku pół cytryny4 łyżki oleju palmowego

Smaki Brazylii
Smażony ryż z warzywami 258

jest z reguły rzeczą trudną. Można wrzucić saszetki z ryżem na wrzątek i po 15 minutach mamy ryż gotowy. Ale tyle, to potrafi każdy, wystarczy się stosować do przepisu podanego na opakowaniu. Ten przepis, na smażony ryż z warzywami, „sprzedała mi” moja Mama. Dodatki, to już według własnej inwencji. Proporcje oczywiście dopasowujemy do potrzeb.   Składniki:                                    - 375 g ryżu- 2 marchewki

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z budyniem 217

uformowaniu. Jednym słowem, jeżeli zabieramy się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony im czas. Z poniższego przepisu piekę ok. 20-22 szt. bułek, to zależy od ich gramatury. Nigdy się nie rozdrabniam i nie schodzę poniżej tej normy, gdyż są wspaniałe po upieczeniu, zamrożeniu i rozmrożeniu. Nie tracą(...)łyżek cukru- 1 laska wanilii Dzień wcześniej ugotowałam budyń. Laskę wanilii rozcięłam wzdłuż ostrym nożykiem i wydobyłam z niej ziarenka, które dodałam do mleka. Budyń ugotowałam, zgodnie z przepisem na opakowaniu, z powyższych proporcji. Przełożyłam do miski i przykryłam folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu się kożucha)i odstawiłam na noc, do ostudzenia.Na drugi dzień. Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku

mojewypiekiinietylko
Wołowina pieczona w niskiej temperaturze 188

wołowinę pieczoną w niskiej temperaturze nie musiałam szukać przepisu. Wiedziałam, że znajdę go u Basi Ritz i będzie to, tzw. pewniak. Skorzystałam z przepisu na Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem rémoulade.    Składniki:  - 1 kg ładnego mięsa wołowego- sól- świeżo mielony czarny pieprz- słodka czerwona papryka- rozmaryn (dałam suszony)- olej rzepakowy Mięso wyjmujemy z lodówki

mojewypiekiinietylko
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 242

smakiem postawiłam na eksperyment. Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie  przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej.    Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)Marynata:- 1 galaretka malinowa- 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki(...)podajemy do mięsa z grilla…. i nie tylko.Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej  podałam  z sałatką z ogórka świeżego i pomarańczy. Tyle o przepisie i sposobie wykonania. Teraz coś o samej potrawie. Dzięki marynacie mięso nabrało nowego, malinowo wędzonego smaku. Wyszło ostre, soczyste i bardzo aromatyczne. Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrały. Wykorzystanie marynaty na sosy również

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik z budyniem 421

Przepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g masła

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 139

instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle(...)ochoty na więcej. Delikatna, kremowa masa serowa w połączeniu z wyraźnym i ostrym smakiem śliwek idealnie się uzupełniają, tworząc bardzo zgraną kompozycję. Inspiracją do tego deseru był dla mnie przepis Kasi Wilkosińskiej. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Tartaletki sernikowe ze śliwkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pollock w cieście piwnym 171

Pollock (rdzawiec lub czarniak), to ryba atlantycka z rodziny dorszowatych.  Tym razem skorzystałam z przepisu Jolusi Lehr na ciasto piwne. Kto nie zna smaku ryb z nadmorskich smażalni powinien ten przepis wypróbować, naprawdę warto. Pollock w cieście piwnym.     Składniki:  - filety z Pollocka (może być inna ryba)- sól- sok z cytrynyCiasto piwne:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 jajko- ½ łyżeczki proszku

mojewypiekiinietylko