Jeśli szukacie przepisu na szybkie przekąski, które świetnie sprawdzają się na imprezach, nie tylko Andrzejkowych zachęcamy do wypróbowania przepisu na kwiaty parówkowe. Wbrew pozorom takie kwiaty są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości. Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego musztarda francuska groszek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚledzie według tego przepisu zrobiłam pierwszy raz na Święta dwa lata temu i od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych przepisów na tą rybkę. Od czasu odkrycia tego sosu nie zdarzyło mi się kupić, gotowych śledzi w sosie ze sklepu. Te są o wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania. Śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś prezentujemy jeden z archiwalnych przepisów, na pyszne mięsne kuleczki. Kuleczki świetnie sprawdzają się na imprezach, dlatego przypomniało mi się o tym przepisie w karnawale. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować. Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzykładem wykorzystania lukru plastycznego "dla początkujących". Lukier ten coraz częściej można kupić w sklepach stacjonarnych czy internetowych. Można też go zrobić samemu, ale to już troszkę bardziej skomplikowane i przepis na taki lukier innym razem. Do zrobienia dekoracji użyta został zwykła, mała foremka do ciasteczek w kształcie kwiatka, więc nie trzeba posiadać ani specjalnego sprzętu ani zdolności, aby je wykonać(...)środek każdego dość głęboko wbijamy cukrową perełkę, aby przytrzymywała kwiatek. Babeczki przechowujemy w lodówce. Po schłodzeniu lukier maślany twardnieje i kwiatki bardzo dobrze się trzymają babeczki. Z tego przepisu wychodzi 6 babeczek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś przedstawiamy propozycję na zdrowe, wesołe koszyczki, które nie dość, że nieźle smakują to jeszcze ciekawie wyglądają na stole. Przyznaję, że przepis pochodzi z archiwum, bo sprzed roku, ale nie znalazłam teraz jeszcze czasu aby zrobić nowe koszyczki i zdjęcia, a chciałam się tym przepisem podzielić bo bardzo go lubię. W koszyczkach jest wszystko czego potrzebujemy na zdrowe śniadanie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNiecierpliwie czekamy już na sezon truskawkowy, bo obie uwielbiamy te owoce!! Dziś zgodnie z obietnicą z fb dodajemy przepis na puszyste ciasto z truskawkami, który ukazał się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiejszy dzień rozpoczynamy bardzo prostym deserek. A co tam, nikt nie obiecywał, że za każdym razem będzie domowy, skomplikowany przepis. Póki są truskawki wykorzystujemy je na różne sposoby. Wczoraj udało mi się jeszcze zakupić łubiankę ładnych owoców, choć to już chyba końcówka, i od razu przygotowałam bardzo prosty deserek. Myślę, że z powodzeniem i ochotą przygotują go nawet dzieci(...)SKŁADNIKI: 1 op budyniu o dowolnym smaku (u mnie bananowy) 250 g truskawek 1/2 l mleka 1 łyżka cukru pudru mięta lub melisa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu czyli mieszamy w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i gotujemy mieszając chwilkę. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, dwie odkładamy do dekoracji
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzyznajemy, że w tym roku jeszcze przetworów warzywnych nie robiłyśmy, więc póki co przedstawiamy przepis archiwalny (bo chyba sprzed 3 lat), ale wciąż aktualny ;-) Takie kolorowe pikle robimy co roku, właśnie z tego przepisu. Warzywa ze słoików świetnie sprawdzają się w zimie do sałatek, lub jako zakąska. Warto już dziś pomyśleć o długich zimowych wieczorach i przemycić w słoiczkach trochę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzepisy, o których się pamięta i do nich wraca, a są też takie, które robi się raz dla próby i zapomina. Ten przepis nie daje mi o sobie zapomnieć, bo babka tak Nam smakowała. Gdy tylko pojawia się dynia, moja pierwsza myśl krąży wokół tej babki i oczywiście kremowej zupy z dyni. Babka jest delikatnie wilgotna, a jej smak wzbogaca
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodkiego, ale tym razem dość nietypowo. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale z dodatkiem ryżu i było pyszne. Już od dawna chodził(...)upieczeniu ciasta nie jest w nim rozpoznawany, ale wyczuwa się że to nie jest zwykła babka kakaowa. Jest napewno cięższa, bardziej zbita i nie wyrasta wysoka. Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Ciasto makaronowe z daktylami SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki 75 g ugotowanego makaronu krajanka Czaniecki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś szybki i prosty do przygotowania przepis z wykorzystaniem filetów z makreli w sosie pomidorowym. Bardzo lubię wszelakie pasty rybne, a przygotowując ją w jajkach, możemy podać ją zarówno na kolację, jak i na przystawkę. Pasty takie robię często, ale pierwszy raz dodałam do niej rzodkiewkę i bardzo spodobał mi się ten smak. Jajka z nadzieniem rybnym SKŁADNIKI(...)miseczki i dodajemy do nich rybę w sosie pomidorowym. Całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz rzodkiewkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy białka. Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam Filety z makreli w sosie pomidorowym fit, które otrzymałyśmy do przetestowania od firmy GRAAL . Jak zapewnia producent konserwę wyprodukowano bez dodatku cukru, a w jej składzie filet z makreli
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś jak co poniedziałek u Nas coś lekkiego. Co prawda na wszystkich blogach królują teraz przepisy świąteczne i u Nas też się takie pojawiają, ale nie tym razem. Ten przepis jest taki zwykły, codzienny. Taką sałatkę ostatnio bardzo często przygotowuje na kolację. Jest szybka do przygotowania, łatwa i smaczna. Sałatka pomidorowa z jajkiem SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoim takich też znajduję wiele, jednak większość z nich przechodzi pod moim okiem metamorfozę. Chociaż przyznam skrycie, że części nawet nie śmiałabym zmieniać z sentymentu. Jednym z takich przepisów jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka bądź kawy zbożowej... Chałka drożdżowa SKŁADNIKI: Przepis na 2 chałki 500 g mąki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapraszajmy na rozgrzewającą i sycącą zupę fasolową z majerankiem. Przepis na tę zupę pochodzi z zeszytu mojej Mamy, która skrupulatnie zapisywała w nim przepisy mające dla niej znaczenie. Czym ta zupa sobie na to zasłużyła? Hmmm do dzisiaj nie wiem chociaż przypuszczam, że jest ona z pewnością bazą do wielu innych zup fasolowych .... Jednak ta wersja dla mnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżką). Na wierzchu robimy rozetkę z masy i kładziemy po wisience z syropu. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ilość śmietany podałam taką, aby zużyć całe opakowanie galaretki. Jak widać z przepisu deser na Walentynki nie jest skomplikowany, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Po tłustym czwartku wystarczy zostawić kilka pączków i w kilkanaście minut przygotujemy pyszny deser na Walentynki(...)tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Deser na Walentynki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko