Sezon śliwkowy trochę potrwa, więc aby utrwalić sobie ich smak wyruszyłam na poszukiwania najlepszych przepisów, właśnie ze śliwkami. Na pierwszy ogień poszła potrawa, która już była na blogu. Tym razem, kierując się nazwą – prawdziwe knedle ze śliwkami – postanowiłam przetestować przepis Izy z bloga Smaczna Pyza. Składniki i wykonanie podaję za autorką. Składniki: - 1 kg ziemniaków- ok. 250g
mojewypiekiinietylkoNajbardziej charakterystyczna dla tej kuchni jest obfitość wszelkiego rodzaju zup i wywarów, więc smakosze… i nie tylko – zupa wietnamska. Inspiracją była dla mnie Kuchnia magazyn dla smakoszy oraz SlodkoKwasny.com. Przepis przytaczam za Kuchnią. Składniki na wywar jarzynowy: - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu- 4 ząbki czosnku- kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól(...)rybny- sos sojowy- sos ostrygowy- olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu: „Włoszczyznę pokrój. Składniki rosołu (bez cebuli i natki) zalej 3 l wody i zagotuj. Zmniejsz gaz, posól i gotuj na małym ogniu 40 minut. Cebulę pokrój na ćwiartki, przypal nad ogniem
mojewypiekiinietylkoJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)cukrem pudrem).Kto lubi smak cytrusów, to babka cytrynowa z lukrem limonkowym spełni w 100% jego oczekiwania. Babka jest wilgotna, można nawet powiedzieć „soczysta” i oczywiście bardzo aromatyczna. Zachęcona przepisem, aby się nie rozdrabniać, upiekłam za jednym zamachem dwie, z podwójnej porcji. Na niedzielę, do kawy, herbaty… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Babka cytrynowa z lukrem limonkowym
mojewypiekiinietylkobrzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę
mojewypiekiinietylkoKorei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw. Ponieważ na kimchi już nabrałam ochoty postanowiłam skorzystać z przepisu Beaty i Witka z Magazynu Kuchennego na ich błyskawiczne kimchi, w 30 minut (z moimi zmianami). Składniki: - kapusta pekińska – ok. 500g- 5 szklanek wody- ½ szklanki grubej soli morskiej- łyżka(...)lodówce. Oczywiście tak przygotowane kimchi jest gotowe do spożycia od razu.Panuje opinia, że w kimchi zawarty jest sekret zdrowia, odporności i długowieczności Koreańczyków, co już brzmi bardzo zachęcająco. Przepisów na kimchi są setki. Jako ciekawostkę dodam, że „wielu Koreańczyków ma w domach nie tylko jego różne rodzaje, ale również kimchi o różnym „okresie leżakowania”. W Korei można
mojewypiekiinietylkoarachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez (przygotowałam z przepisu na blogu) mieszamy z taką samą ilością jogurtu naturalnego. Miskę smarujemy przygotowanym sosem. Układamy warstwy sałatki – czarną fasolę, kukurydzę, ciecierzycę, połowę filetów pokrojonych w plastry. Por kroimy w talarki, oprószamy(...)startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz pomidorki koktajlowe. Ozdabiamy bazylią i koperkiem.Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem nie jest przepisem, na którym trzeba się wzorować. Traktujcie ją jedynie jako podpowiedź, czy inspirację do wykorzystania w jadłospisie ciecierzycy. Dla mnie idealnie pasowała w takim składzie, jak podałam. W wersji wegetariańskiej proponuję
mojewypiekiinietylkoOkres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki(...)choć trochę rozwieje. Zrobienie kiełbasy, to naprawdę nic trudnego. Tym razem na Świeta Bożego Narodzenia, ale Wielkanoc mnie już nie zaskoczy. Gorąco polecam i życzę smacznego. :)Skorzystałam z przepisu ze strony Wielkie Żarcie, z moimi zmianami.Wydrukuj przepisThe post Biała kiełbasa domowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPolecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu.SKŁADNIKI1 słoik selera konserwowego1 puszka kukurydzy4 marchewki1 puszka ananasa15 dag. sera żółtego ( twardy)3 łyżki majonezu1
W kuchennym oknie EwyPulpeciki lubią chyba wszyscy, a przynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam chętnych zarówno do zjadania jak i przygotowywania tego dania. Lepienie mięsnych kuleczek trochę czasu wymaga, ale moja Córka uwielbia takie zajęcia... Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie", z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej
Smaczne ZdroweSylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam(...)blasze z papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy (większe niż na zdjęciu powyżej; ja ułożyłem je trochę za blisko siebie). Piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC.* Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków
Food SquareWino grzane na pewno dobre na zimowe dni. Dla narciarzy i snowboardowców po ukończonej jeździe na stoku doskonałe na rozgrzanie.Polecam.SKŁADNIKI1 litr czerwonego wina3 łyżki
W kuchennym oknie EwyTaka dość szybka przystawka nie wymagająca specjalnych dodatków. Na pewno będzie cieszyć oko na stole.Smakuje również, bo przecież w tym duecie jajko i pomidor uzupełniają się
W kuchennym oknie EwySylwester zbliża się dużymi krokami. wielu z nas pozostanie w domach, by w dobrym towarzystwie powitać Nowy 2015 Rok. Tradycja mówi ,że witamy na bogato, a
W kuchennym oknie Ewywiedziałam co wybrać. Na Waszą prośbę pokusiłam się o zebranie fajnych propozycji na nasze stoły :) Myślę że propozycje uatrakcyjnią Wasze menu . Przy każdym zdjęciu jest przekierowanie na przepis . Zapraszam i polecam : Tutaj znajdziesz przepis na tapas Tapas III Łosoś z serem Wrapowe ślimaczki Sałatka ziemniaczana Kurczaczki goujons Serowe
Smaki EdytyŁosoś wędzony na zimno doskonale nadaje się do wielu szybkich przekąsek. Dzisiaj proponuję łososia z serem almette i musztardą.SKŁADNIKIok 20 dag plastrów z łososia norweskiego1
W kuchennym oknie Ewy