się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam.Pierogi Ruskie - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli farsz:1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków250
Słodka StronaWiem, że sezon na węgierki powoli mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu(...)dobra to tyle na początek, a teraz czas na przepis. Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryn4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)*dwie łyżeczki kakaopuder do posypaniabułka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła
Moje pyszne gotowanieDzisiaj szybki i przydatny przepis. Czasem razem z rodzinką siadamy do oglądania jakiegoś filmu, czy meczyku. Przeważnie w takich momentach miałoby się ochotę coś pochrupać, więc zawsze łapiemy za jakieś chrupki, paluszki lub podobne chrupaki. Więc czemu nie mogłyby być własnej roboty, przynajmniej wiadomo, z czego robione i niczym nie napakowane. A krakersiki wyszły fajne i chrupiące i zapewne(...)powtórzę ten przepis nie raz. Wiem też na pewno, że podwoje składniki bo te zniknęły natychmiast, można to dostrzec na zdjęciu, bo tylko tyle zdołałam uchwycić ich do zdjęcia :).Składniki:3/4 szklanki mąki30 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki mleka (nie użułam całego)pół łyżeczki soliWykonanie:Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło. Posiekać
Moje pyszne gotowaniedawna. Od wielu lat, można powiedzieć. Przymierzałam się do niej, ale jakoś nie po drodze było, nawet nie wiem czemu ;) Moja dobra koleżanka Asia (rewelacyjna kucharka!), podała mi swój przepis na ten przysmak. Od razu wzięłam się do pracy.Przepis okazał się rewelacyjny. Zupa zaskoczyła mnie smakiem i wiem, że będę wracać do tego przepisu i pewnie modyfikować
Codzienna kuchnia niecodziennanią Agatka :) To bardzo fajne uczucie, kiedy widzę, że ktoś jednak zagląda i czyta to, co piszę :)Kiedy zakładałam tego bloga, to bardziej myślałam o zebraniu moich przepisów w jednym miejscu i zabawę w fotografowanie tego, co gotuję. Jak pewnie każdy blogowicz, gdzieś w środku marzyła mi się sława ;))) Chyba jednak dla każdego "sława" oznacza(...)radość :) Gotuję bardzo zwyczajnie, jak zauważyłyście. Nie używam "polepszaczy" czy "dosmaczaczy", jak ja to określam. Taka prosta, naturalna kuchnia :) A jednak komuś się podoba :) W większości są to przepisy, które od wielu lat stosuję :)O rany, ale się cieszę, że tylu Was jest ze mną :)Zapraszam na mały poczęstunek :)...a dla tych, co lubią mniej słodko:a dla wszystkich
Codzienna kuchnia niecodziennablogu mam już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki (chałka(...)cukru waniliowego30 g drożdży1/2 szkl cukru3/4 -1szl szkl mleka2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałki1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki rodzynekszczypta soli50 g masładodatkowo :kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko'Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru.Do miski wrzucamy resztę składników + rozpuszczone drożdże - wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie
charlotte gotujeJeśli w czasie Świąt chcecie zaskoczyć gości wykwintną przystawką, jest to przepis dla was. Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk. 40ml
Kolizje Smakówmuszę powiedzieć, że opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty(...)okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi okręgami. No to do dzieła! :)Składniki na muszelki makaronikowe:(Z przepisu wychodzi około 50 makaroników.)120 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia)220 g cukru pudru80 g drobnego cukru do wypieków120 g obranych
Food Squareczosnku3 łyżki masła1/4 łyżeczki nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżka ziół prowansalskicholiwa z oliweksól morskaświeżo mielony pieprz3 jajka1/2 szklanki śmietanyPrzygotowanie:Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaharować zimną wodą i wrzucić do dużej misy. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy i dodać roztarte nitki szafranu. Wrzucić marchewki i podpiekać przez(...)Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom.** Wpis bierze udział w Akcji Wege Zapiekanki
Food Squarebiszkopt, pyszny krem kokosowy oraz płatki migdałów. Całość wieńczą kuleczki Rafaello. Jeśli uwielbiacie słodkości z kokosem w roli głównej, to ten tort jest na pewno idealny dla Was.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 równe blaty.Krem:400 ml śmietany kremówki 36%250 ml śmietanki(...)również pokryć kremem, a następnie obłożyć migdałami. Górę ciasta posypać zaś wiórkami kokosowymi. Na sam koniec ozdobić ciasto kulkami Rafaello i wstawić na całą noc do lodówki.* Inspiracją był przepis na Moich Wypiekach
Food Squarekrem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy 30 cm):10 jajek300 g drobnego cukru do wypieków200 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej40 g kakaoszczypta soliŻółtka oddzielamy(...)nasączyć ponczem i przykryć niewielką ilością kremu. Boki ciasta również wysmarować kremem, a następnie wysypać ciasteczkami. Tort ozdobić według uznania, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.* Inspirowany przepisem ze strony Kwestia Smaku
Food Squarejakiś czas można sobie na niego pozwolić. ;) Babeczki wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy to potrzebujemy prostego, szybkiego i ładnie prezentującego się wypieku. Gorąco polecam!Przepis ten wiąże się z jeszcze jedną okazją - to już mój 100 wpis! na tym blogu, jestem pod niesamowitym wrażeniem, że dotarłem do tego momentu. Jakoś udało mi się(...)Największym dowodem na mój mały sukces jest fakt, że co rusz słyszę od znajomych, jak przyrządzili moje potrawy. Daje mi to wiele radości i chęci do dalszego publikowania nowych przepisów. Dlatego bardzo Wam za to dziękuję. :)Składniki na babeczki (na 16 babeczek):100 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)120 g masła w temperaturze pokojowej2 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki gęstej
Food SquareJednak w przeciwieństwie do kuchni hinduskiej ilość przypraw nie powoduje przypływu gorąca na podniebieniu. Gorąco Was zapraszam na kulinarną podróż do tego kraju i mam nadzieję, że przepis na dzisiejszą potrawę Was zachęci do poznania tamtejszej kultury.Kabuli Palaw lub Qabili Pulao to narodowe danie Afganistanu. Przygotowywane jet ono w każdym domu i nie może odbyć się bez niego żadna(...)migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Palaw podawaj posypany mielonymi pistacjami. Smacznego!* Przepis zaczerpnięty z Afghan Culture Unveiled
Food SquarePrzepis na to danie pochodzi z książki "Kuchnia przepisy z serca domu" Nigelli Lawson i przygotowałam je w związku z trwającą Akcją Nigella. Danie nie jest wierną kopią dania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek
Smakowity Blog KulinarnyTradycyjny, sprawdzony, rodzinny przepis na łazanki. Danie, które nie może się nie udać i zawsze wszystkim smakuje. Moja rodzina je uwielbia (zwłaszcza mój mąż). Zrobiłam ich tyle, że będziemy je pewnie jeść przez najbliższe trzy dni. I nikt nie będzie narzekał. Jestem tego pewna. Składniki:500g makaronu łazanki1/2 główki małej, białej kapusty300g kapusty kiszonej z kminkiem200g pieczarek300g wędzonego boczku2(...)Dodajemy do boczku i smażymy.Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dodajemy do boczku z cebulą.Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę i pozostałe smażone składniki. Przyprawiamy solą i duuużą ilością świeżo mielonego pieprzu
Smakowity Blog Kulinarny