Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)podaję przepis podstawowy, który sam w sobie jest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi. Sernik gotowany na herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe
Poezja smakujednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie, ale zmodyfikowałam go pod swoje kubki smakowe. Kapitalne w połączeniu np. z dżemem lub miodem - na kolację albo
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje na mące orkiszowej, lukier z kolei na bazie pudru trzcinowego. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Składniki na 20 sztuk: - 200g mąki (u mnie orkiszowa typ700) - 4 jajka - 100g masła - 250ml wody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej(...)Masę odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także ekstrakt waniliowy , by wchłonęły mniej tłuszczu. W przepisie go nie było, więc można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek (najlepiej
Smaczne Zdrowepotraw!. Do znudzenia partaczone w polskich lokalach, udające włoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską odsłonę której nikt się nie powstydzi!. Wyrzucamy z popularnego przepisu byle jakie mielone mięso wieprzowe, oregano, włoskie sery czy włoszczyznę. Będzie mielone mięso indycze dobrej jakości, dużo cebulki, czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, twaróg i świeża melisa. Zapraszam(...)przecieru pomidorowego (Teraz nie wiadomo po co nazywany dumnie Passatą) Przygotowanie: 1/ Mięso przyprawiamy solą, pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i na patelni przesmażamy na oleju. 2/ Gotujemy wd przepisu na opakowaniu makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. 3/ Przesmażone mięso przyprawiamy lubczykiem i majerankiem i dodajemy przecier - mieszamy dokładnie i podgotowujemy chwilkę. 4/ Wykładamy makaron na talerz
Kuchnia PROzdrowotnaPoczątkowo z tego przepisu robiłam ciasto marchewkowe... Ale stwierdziłam pewnego wieczoru, że skoro można zrobić ciasto, to dlaczego nie muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki(...)mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do 3/4 wysokości, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Z tego przepisu wychodzi około 17 muffinów. Smacznego
Piekę, bo lubięświeżo przygotowane, płacąc za ok. 400 ml po 12-15 zł. Aby przygotować taki koktajl, nie trzeba mieć w domu super sprzętu i wyciskarek o zaawansowanych technologiach. W tym przepisie nie ma potrzeby wyciskać soku z buraka, selera ani marchewki :) Przepis jest zaledwie trzyskładnikowy, najprostszy na świecie. Potrzebujemy zwykły blender, a do wyciśnięcia soku wystarczy gadżet do cytrusów za kilkanaście
bistro mamaMożna rozmieszać w wodzie, w pepsi lub w kawie rozpuszczalnej i trzeba dzielnie wypić razem ze zmielonymi ziarenkami, które w smaku są gorzkawe. Jest jednak dobra wiadomość, poniżej podaję przepis na "drink", w którym smak guarany jest niewyczuwalny. Dziś postanowiłam odpuścić sobie kawę, zamiast niej wypić drink z guaraną. Zrobiłam dwukolorowy, do drugiej części dodałam karob, widzę na zdjęciach(...)nią sporadycznie, wyłącznie wtedy kiedy wiem, że kawa mi nie wystarczy, a potrzebuję energii. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 1/2 łyżeczki zmielonej guarany 1 szklanka mleka 1/2 banana 1 łyżeczka karobu Wykonanie: Banał. Mleko wlewamy do blendera, dodajemy gauranę. Obieramy banana
Blondynka Gotujecoś pysznego. Nasza propozycja na dzisiaj to pyszne pączki pieczone, ale tym razem z nadzieniem z ciemnej czekolady i polewą z białej czekolady. Hmmm mniam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie Pączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego przepisu! Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (fajną promocję na czekoladę znajdziecie TUTAJ
Kolizje SmakówAromatyczne, soczyste w środku i z zapieczoną skórką na zewnątrz, takie udka smakują najlepiej. 3 - 4 ładne udka z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku
Kuchcik gotujeAromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki, oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku
Kuchcik gotujeSmakowite gołąbki o zdecydowanym smaku przypadną do gustu mięsożercom. Ja im się nie oprę. Przepis podpatrzony w kuchennych rewolucjach, ale potraktowany dość luźno. Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej Drukuj przepis Składniki 2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego z kawałka) 2 torebki
CoolinarniePLSkładniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym
Kuchnia Beatyładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym
Kuchnia Beatyłyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Filet pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki wszystkie składniki wymieszać, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym
Kuchnia Beatydrugim rondlu robimy sos: mieszamy powidła, śliwki, ketchup, masło, ocet winny i 1/2 szklanki wody-gotujemy wkładamy usmażone mięso i dusimy wszystko do miękkości. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem
Kuchnia Beaty