przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:175/421)

Sałatka chrzanowa – kuchnia podkarpacka 123

Składnikiem, który odróżnia sałatkę od pasty jest jabłko, które ożywia smak sałatki i dodaje jej świeżości. Prosto, szybko, smacznie i po polsku. Tak, jak wszyscy lubimy :) Przepisem w publikacji „Wielkanocne smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”, podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Skołyszyn. Sałatka chrzanowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 5 jajek 3 średnie jabłka 2 duże łyżki tartego chrzanu

Trzeci talerz
Wiosenna baba drożdżowa 146

dość, że ładna to i bardzo smaczna:). Na stół wielkanocny w sam raz.   Przy ciastach pieczonych z dodatkiem proszku do pieczenia, kolorowe barwniki można dodać dzieląc ciasto na 2 części. Ta babka jest na cieście drożdżowym, więc uzyskanie 2 kolorów wiąże się ze zrobieniem 2 oddzielnych ciast. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, to przygotowanie ciasta będzie przebiegać

Leśny Zakątek
Konkurs Emalia Polska Pleszew 116

przepisy sałatek lub surówek w których użyje 5 warzyw ( warzywa powinny pochodzić z polskich pól). Do przepisu proszę dołączyć  tylko 2 zdjęcia sałatki/surówki w świątecznej, wielkanocnej scenerii. By uniknąć przesyłania zamieszczonych już przepisów proszę by przy sałatce czy surówce widniał  napis "KONKURS EMALIA POLSKA PLESZEW" Adres pod którym czekam na Wasze propozycje: prostepotrawy@windowslive.com W sklepie internetowym

Proste Potrawy
Cytrynowy mazurek i kruche ciasteczka z cytrynowym kremem - idealne na wielkanocny stół 96

Wielkanoc już niebawem, pora wiec zacząć planowanie świątecznych dań. W tym roku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek z pianką kawową 125

roku dość późno zabrałam się za przepisy Wielkanocne, dlatego też czas najwyższy to nadrobić. Jak wiecie u mnie w domu mazurki zawsze były piętrowe Mazurek z pianką kawową skradł moje serce. Kruche ciasto, spora dawka kofeiny no i słodka beza naszpikowana migdałami i skórką pomarańczową – po prostu pycha! Mazurek z pianką kawową Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej

PatiGotuje
Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową. 168

mnóstwem pachnącej skórki pomarańczowej i chrupiącymi migdałami. Mój keks nie dość, że jest pyszny do pięknie wygląda, a ten zapach...obłędny. Bardzo, bardzo polecam Wam taki keks na Wielkanocny stół. Koniecznie spiszcie recepturę. Zachęcam i udanych wypieków życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto:  15 dag masła lub margaryny 3 jajka 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) 150 ml cukru

Izabelawkuchni
SERNIK SADZONE JAJKO 116

Sernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK SADZONE JAJKO 116

Sernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń

Kuchnia MagdaLeny
Wiosenny torcik z kiwi 161

Mamy już kwiecień a to oznacza,że Wielkanoc tuż tuż. Czas już pomyśleć o świątecznych wypiekach. Co powiecie na taki wiosenny torcik? Myślę,że pięknie będzie prezentował się na wielkanocnym stole. biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: 700 ml zielonego soku typu Pysio lub Kubuś 2 op budyniu śmietankowego

Kolorowa kuchnia Elki
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM 117

się ją z mięsa mielonego i gotowanego na twardo jajka. Przygotowanie zajmuje kilka chwil a cała reszta czasu to pieczenie w piekarniku.  Pieczeń rzymska to idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki na jedną keksówkę: * 600 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 surowe jajko * 1 mała cebula * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki pieprzu (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka majeranku (uzyłam

Zrób to smacznie
Wiosenne jajka faszerowane 823

czubata łyżeczka farszu, którą po prostu wykorzystałam jako pastę na kanapkę :) Przed podaniem posypać jajka posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Do naszych ulubionych jajek faszerowanych, które koniecznie muszą pojawić się na Wielkanocnym stole, zaliczamy szczególnie jajka faszerowane suszonymi pomidorami . Jeśli szukacie więcej inspiracji na nadchodzącą Wielkanoc, to polecam zajrzeć tutaj po nasze przepisy: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane

Kulinarne Przeboje
Kulicz twarogowy 121

Wielkanoc w tym roku przypada późno, a to oznacza, że mamy więcej czasu na przemyślenie wielkanocnego menu i wypróbowanie nowych przepisów. W zeszłym roku zamiast tradycyjnej babeczki do koszyczka upiekłam rosyjski kulicz. Kulicz to również babka, pieczona w specjalnych wysokich formach. Receptura kulicza jest bogata w żółtka, masło, moczone w rumie bakalie. Ponoć dobrze przygotowany kulicz długo zachowuje świeżość

Obiad gotowy
Kurczak pieczony na butelce piwa 194

Zbliżają się Święta Wielkanocne, warto więc pomyśleć już o świątecznym menu. I tu aby nie stać przy garach możemy upiec pysznego i soczystego kurczaka. Wiem, wiem pewnie pomyślicie, zwariowałam - kurczak na Święta ? Ale czemu nie ? W czasie gdy kurczak się piecze możemy miło spędzać czas z rodziną oczekując na obiad. A tak przeważnie bywa, że gospodyni krząta się po kuchni

Ewa w kuchni
Drożdżowa babka zaparzana 110

Kolejna propozycja na wielkanocną babkę. Tym razem przepis na drożdżową babkę zaparzaną. Co tu dużo mówić – jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę. Składniki: – 250g mąki pszennej – 30g świeżych drożdży – 80g masła – 3/4 szklanki mleka

CookYourself
Jajko zapiekane w bekonie 73

Dzisiaj na powitanie pierwszego kwietnia, w wiosennej stylizacji jajka zapiekane w bekonie. Szybkie, bardzo eleganckie danie a do tego ekonomiczne. Może być świetną propozycją na stół wielkanocny. Bardzo ładnie i apetycznie prezentuje się na talerzu, zachęcając tym samym do skosztowania. Do czego Ja również zachęcam. Składniki 4 jajka 8 plasterków cienkiego bekonu lub szynki … Czytaj dalej Jajko zapiekane

gotuj ze mną